Virsikirjan lisävihko käyttöön

Virsikirjan lisävihko käyttöön

Lohjan seurakunta, tiedote 17.11.2016

Kirkolliskokous antoi vuonna 2010 toimeksiannon virsikirjan lisävihkon kokoamiseksi. Sen tarkoitus on toimia nykyisen, käytössä olevan virsikirjan rinnalla, täydentäen sitä niin tekstisisällön, kielen kuin musiikinkin suhteen.  Aiemmin vähälle huomiolle jääneitä aiheita on korostettu, kuten esimerkiksi talvi, kaupunkilaisuus, isänpäivä ja luonnonsuojelu.

Lisävihko sisältää 79 uutta virttä, joista osa on julkaistu eri kokoelmissa sekä Suomessa että ulkomailla. Tutuin nyt virsikirjaan päässeistä hengellisistä lauluista lienee ”Maan korvessa kulkevi lapsosen tie”. Mukaan on otettu myös suomalaisten sanoittajien ja säveltäjien kokonaan lisävihkoa varten tekemiä uusia virsiä. Useissa virsissä korostuvat ilo ja kiitollisuus.

Ensimmäistä kertaa virsikirjasta löytyy itsessään monimuotoisen suomen kielen ohella muitakin kieliä. Niistä voi mainita vaikkapa ruotsin, pohjois- ja inarinsaamen, viron ja englannin kielet sekä joidenkin virsien tukiviittomat. Virsien musiikillisissa tyyleissä nousee esiin myös Euroopan ulkopuolisen musiikin vaikutteita.

Ensivaikutelmana uutta lisävihkoa tarkastellessa iloitsen erityisesti raikkaista englantilais-irlantilaiperäisistä sävelmistä sekä ruotsin kirkon virsikirjasta otetuista virsistä. Nämä hyvin yhteislauluiksi sopivat virret tuovat mukanaan kauan kaivattua valoisuutta, jota täydentävät tekstien erinomaiset suomennokset. Lisävihkon tuottoisin tekstien tekijä on lohjalainen, Anna-Mari Kaskinen, jonka käden jälki löytyy 28 virrestä.

Lohjan seurakuntaan on tulossa pääosin uudet virsikirjat, joissa samoissa kansissa ovat sekä nykyinen virsikirja, että lisäosan virret. Kirjat otetaan messuissa virallisesti käyttöön 1. adventtina, kun kokoonnumme aloittamaan uutta kirkkovuotta ja laulamaan Hoosiannaa. Toivon mukaan uudet kirjat tulevat tutuiksi ja kulumaan ahkerasti veisaavan kirkkokansan käsissä.

Timo Saario
johtava kanttori