Lutherin musiikillinen perintö

Lutherin musiikillinen perintö

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian aineryhmän eläkkeellä oleva urkuimprovisaation ja liturgisen soiton lehtori Juhani Haapasalo on vieraanamme Luther-seminaarissa  toukokuussa.

Harri Kerko on mukana Collegium Musicum orkesterissa. Hän työskentelee Lohjan seurakunnassa kanttorina ja vastaa mm. seurakunnan konserttikalenterista.

Martin Lutherin toimet messun musiikin edistämiseksi eivät rajoittuneet seurakunnan yhteisen laulun elvyttämiseen, vaan hän korosti yhtä lailla messun vuoropuheluluonteeseen kuuluvan Jumalan sanan julistamisen musiikillisia muotoja. (Haapasalo: Tekstimotetista kantaattiin, s. 4)

Seminaari Lohjan seurakuntakeskuksessa 3.5.2017 klo 18

Lutherin musiikillinen perintö -seminaari järjestetään Lohjalla 3. toukokuuta kello 18 alkaen seurakuntakeskuksessa. Lohjan seurakunnan kanttori, Harri Kerko ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian aineryhmän eläkkeellä oleva urkuimprovisaation ja liturgisen soiton lehtori Juhani Haapasalo, esittelevät seminaarissaan läpileikkauksen luterilaisen liturgian ja musiikin vuosisadoista.

Keskustelun päämääränä on avata 500-vuotisen luterilaisen kirkon liturgian ja musiikin estetiikan pääpiirteitä ja niihin johtaneita syitä. Seminaari keskittyy kuitenkin pääasiallisesti reformaation varhaisiin vaiheisiin ja luterilaisen kirkkomusiikin kulta-aikaan, eli 1600- ja 1700-lukuihin, jolloin erilaisten tekstimusiikin muotojen tuotanto oli hämmästyttävän runsasta ja säveltäjien tekninen taito usein korkealla tasolla.

Osansa keskustelussa saavat myös 1600-luvulla syntyneen modernin eurooppalaisen ajattelun ja varsinkin 1700-luvun valistusajan aatevirtauksen vaikutukset kirkkoon ja sen musiikkiin. Seminaaria elävöittää ammattimuusikoista koostuva vokaaliyhtye, joka esittää otteita Haapasalon ja Kerkon esille tuomien säveltäjien teoksista.

Messu Lohjan Pyhän Laurin kirkossa 7.5.2017 klo 18

Edellä esitetyn seminaarin lisäksi kokonaisuuden toista puoliskoa edustaa saman viikon sunnuntaina, klo 18 Lohjan Pyhän Laurin kirkossa vietettävä messu.

Palvelus vietetään normaalin messumuodon mukaisesti. Erityisyyden tähän ehtoollisjumalanpalvelukseen tuo vaihtuvien osuuksien musiikillinen toteutus; näiden messun osien säveltämisen Haapasalo ja Kerko ovat jakaneet keskenään.

Messun musiikkeja ovat mukana toteuttamassa seurakunnan kamariorkesteri, Collegium Musicum, urkurina Vihdin seurakunnan kanttori Kaisa-Leena Hannikainen sekä hiippakuntamme kanttorikuoro, Kamarikuoro Gloria, jota johtaa Helsingin tuomioseurakunnan kirkkomuusikko-kuorokapellimestari Seppo Murto.