Hyvä teko jakaa ilon – tule vapaaehtoiseksi!

 

Tällä sivulla voit tutustua seurakunnan tarjoamiin vapaaehtoistehtäviin. Tarjolla on monenlaista kertaluontoisista pari tuntia kestävistä tehtävistä pidempiaikaista sitoutumista vaativiin. Päivitämme sivua sitä mukaa, kun uusia tehtäviä avautuu. Jos et löydä itsellesi sopivaa tehtävää ja haluat ehdottaa jotakin uutta, voit ottaa yhteyttä vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Eeva Hietalaan.

Lohjan seurakunta ilmoittaa avoinna olevista vapaaehtoistyön tehtävistä myös vapaaehtoistyo.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä-sivulla, joka on kirkon valtakunnallinen vapaaehtoistyötä kokoava sivusto. Sivuston kautta voi ilmoittautua Lohjan seurakunnan vapaaehtoistyön tehtäviin sekä jättää omat yhteystiedot yhteydenottoa varten. Voit yhtä hyvin olla puhelimitse tai sähköpostilla yhteydessä vapaaehtoistehtävän vastuutyöntekijään.

Vapaaehtoistyö ei ole liian sitovaa. Voin itse valita, milloin olen mukana.

Avoinna olevat vapaaehtoistyön tehtävät

Lapsi- ja perhetyö
Varhaisnuoriso- ja nuorisotyö
Jumalanpalveluselämä
Yhteisötyö
Diakoniatyö
Lähetystyö
Keittiötoimi
Kiinteistötoimi
Viestintä

Lapsi- ja perhetyö

Kerhomummuja ja -vaareja kaivataan mukaan lasten päiväkerhotoimintaan. Tule jakamaan aikaasi lasten kanssa leikkien ja iloiten! Lisätiedot: vs. varhaiskasvatuksen ohjaaja Taina Mamia p. 044 328 4451, taina.mamia@evl.fi.

Varhaisnuoriso- ja nuorisotyö

Aikuisia kerhonohjaajia kaivataan kurssimuotoisten kerhojen pitämiseen alakouluikäisille. Kerhon kesto voi olla esimerkiksi 4–5 kerhokertaa, jonka aikana opetellaan jokin uusi asia tai hiotaan kädentaitoja. Lyhytkurssilla voi perehtyä vaikkapa maalaamiseen, ukulelen soittoon tai kakkujen tekoon. Ota yhteyttä, jos sinulla on jokin taito, jota haluaisit opettaa alakouluikäisillemme. Kurssit kokoontuvat yleensä iltapäivisin klo 14:n jälkeen seurakunnan tiloissa. Lisätiedot: vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Eeva Hietala p. 044 328 4371, eeva.hietala@evl.fi.

Kuvaus- ja editointitaitoisia vapaaehtoisia etsitään noin 5–10 minuutin mittaisten esitysten videointiin ja editointiin. Tehtäviä on silloin tällöin, ja niistä sovitaan tapauskohtaisesti etukäteen, aikatauluja sovitellen. Kuvauspaikat voidaan sopia keskustan tai jonkin alueseurakunnan alueelle. Olemme iloisia kertaluontoisistakin lupauksista!

Vapaaehtoisia toimii nuoristyössä isosina, kerhonohjaajina ja nuorten hallituksessa sekä useissa eri kuoroissa. Lisätietoa osallistumisesta saat Lohjan seurakunnan nuorisotyön sivuilta ja kuorojen sivulta.

Palaa alkuun tästä

Jumalanpalveluselämä

Jumalanpalveluselämässä voit toimia vapaaehtoisena kirkkoväärtin tai ehtoollisavustajan tehtävissä. Tehtävissä toimimisen kannalta on hyvä, jos jumalanpalveluksen kulku on sinulle tuttu. Tehtävät edellyttävät sitoutumista pitempiaikaiseen mukana olemiseen, koska vuorot jaetaan useaksi kuukaudeksi etukäteen. 

Kirkkoväärti kertoo sunnuntaina vietettävän jumalanpalveluksen alkujuonnossa jumalanpalveluksen sisällöstä, lukee Raamatun tekstejä, sytyttää kynttilän kuolleiden muistoksi ja voi tarvittaessa kerätä kolehdin sekä avustaa esirukouksessa. Lisätiedot: johtava kappalainen Raimo Kuismanen p. 044 328 42357, raimo.kuismanen@evl.fi.

Ehtoollisavustaja jakaa ovella virsikirjoja ja messun kulusta kertovia vihkoja. Hän jakaa papin kanssa ehtoollista jumalanpalveluksen ehtoollisen vieton aikana. Jumalanpalveluksen jälkeen hän auttaa virsikirjojen kanssa ja muissa järjestelyissä. Jokaiseen tehtävään järjestetään perehdytys. Lisätiedot: johtava kappalainen Raimo Kuismanen p. 044 328 4357, raimo.kuismanen@evl.fi.

Radioitsija välittää Pyhän Laurin kirkossa sunnuntaisin vietettävän jumalanpalveluksen radioon. Jumalanpalveluksen voi kuunnella klo 10–11 Radio Dein kanavalla 107.2 MHz tai täältä: Suorat alueelliset jumalanpalvelukset Radio Deissä - Radio Dei. Radiointihuone sijaitsee kirkon kellarissa. Radioitsijat jakavat vuoronsa keskenään. Lisätiedot: johtava kappalainen Raimo Kuismanen, p. 044 328 4357, raimo.kuismanen@evl.fi.

Palaa alkuun tästä.

Yhteisötyö

Haussa vapaaehtoisia aikuistyön tapahtumiin ja projekteihin, nokipannutiimiin sekä iltakirkon toteuttamiseen.

Iltakirkko on kerran kuussa vietettävä torstai-illan hyvänmielen ehtoollismessu kaikenikäisille. Iltakirkkoja järjestetään lastenkappeli Pikku-Laurissa sekä Pyhän Laurin kirkossa. Tilaisuutta voi tulla sekä suunnittelemaan että toteuttamaan. Suunnittelussa kiinnitetään huomiota erityisesti siihen, että messussa toteutuu tervetulleeksi ja hyväksytyksi tulemisen kokemus. Iltakirkon aikana vapaaehtoinen voi auttaa esimerkiksi tilaisuuden järjestelyissä, rukouksessa, saarnassa, ehtoollisella tai ennen iltakirkkoa nautittavalla iltapalalla. Monesti iltakirkkoa toteuttamassa on vapaaehtoisista koostuva Iltakirkon bändi, joka harjoittelee noin tunnin ennen messun alkua. Jos olet musikaalinen ja haluat olla osa rentoa ja hauskaa bändiporukkaa, tule mukaan. Lisätiedot: pappi Piia Korpijaakko p. 044 788 7896, piia.korpijaakko@evl.fi.

Palaa alkuun tästä.

Diakoniatyö

Diakoniatyössä vapaehtoisia toimii eri puolilla Lohjaa niin seniorikerhoissa, ystävän kammarissa, raittiustoiminnassa, palvelukeskusten hartauksia pitämässä, vaatteidenvaihtotorilla kuin veljespiirin tehtävissä. Lisäksi vapaaehtoisena voi toimia tapahtumissa, esimerkiksi asunnottomien yössä. Voit myös sitoutua pidempiaikaiseen tehtävään saattohoidossa. 

Saattaja tulee avuksi esimerkiksi silloin, kun lääkäri- tai ostoskäynnille tarvitaan apua. Tällöin saatettava järjestää itse kuljetuksen esimerkiksi Kela-taksilla. Kuljettaja tarjoaa kyydin kirkkoon tai seurakunnan tilaisuuteen, kun läheinen ei muuten pääsisi paikalle. Lisätiedot: johtava diakoniatyöntekijä Anna Helenius p. 044 780 4234, anna.k.helenius@evl.fi.

Kodin pikkutehtävien tekemiseen tarvitaan apua kertaluonteisesti ja muutamiksi tunneiksi kerrallaan. Voit auttaa esimerkiksi lampun vaihdossa, tietokoneen tai kännykän päivittämisessä, pihan haravoinnissa, lumen luonnissa tai muuttolaatikoiden pakkaamisessa. Lisätiedot: johtava diakoniatyöntekijä Anna Helenius p. 044 780 4234, anna.k.helenius@evl.fi.

Surutukihenkilö kulkee surevan rinnalla, kuuntelee ja keskustelee surusta ja menetyksestä. Seurakunnassa on suunnitteilla surutukihenkilöryhmän perustaminen. Lisätiedot: sairaalapastori Anna-Maija Lakomaa p. 044 328 4356, anna-maija.lakomaa@evl.fi.

Vakavasti sairaan tukihenkilöllä on aikaa olla lähellä, kuunnella, keskustella, ulkoilla yhdessä, lukea tai tehdä jotain muuta merkittävää, josta sovitaan yhdessä. Tukihenkilöt saavat tehtäväänsä koulutusta ja ohjausta mutta eivät korvaa hoitotyön ammattilaista. Vapaaehtoista tukihenkilöä voi pyytää palliatiivisessa tai saattohoidossa oleva itse, omainen tai työntekijä. Lisätiedot: diakoniatyöntekijä Tanja Mäkelä p. 040 779 9363, tanja.makela@evl.fi.

Käsityöpiirin tai pienryhmän ohjaaja vastaa ryhmän kokoontumisesta joko itsenäisesti tai yhdessä työntekijän tai toisen vapaaehtoisen kanssa. Ohjaajana voi toimia esimerkiksi käsityöpiirissä, keskusteluryhmässä tai raamattupiirissä. Tehtäviin kuuluu valmistelu ja suunnittelu sekä ryhmähetken ohjaus. Vapaaehtoisuus vaatii sitoutumista säännölliseen toimintaan ryhmän kokoontumiskertojen mukaan. Kiinnostus ihmisiä ja yhteistä toimintaa kohtaan riittää; opastusta ja tukea saa työntekijältä. Myös toimintaan sisältyviin hartaudellisiin elementteihin saa tarvittaessa apua työntekijältä. Lisätiedot: johtava diakoniatyöntekijä Anna Helenius p. 044 780 4234, anna.k.helenius@evl.fi.

Diakoniaruokailun vapaaehtoisena olet mahdollistamassa ruokailun sekä tilaisuuden keskusteluun ja hiljentymiseen. Rahastaja ottaa vastaan ruokamaksun ja laskee tilaisuuden jälkeen rahat yhdessä työntekijän tai toisen vapaaehtoisen kanssa. Avustaja auttaa ruokailun aikana liikuntarajoitteista tai muuten apua tarvitsevaa esimerkiksi noutamalla tälle ruoan pöytään. Keskustan ruokailussa voi toimia ovimiehenä, joka ottaa vastaan tulijat, auttaa heitä sisään tulossa sekä takin riisumisessa ja kertoo työntekijälle, jos joku on päihtynyt. Tietokoneavustaja huolehtii kuvien ja laulujen sanojen heijastamisesta valkokankaalle. Yhteistyössä keittiötoimen kanssa voidaan sopia avustavista keittiötehtävistä, kuten kattamisesta ja tiskaamista. Diakoniaruokailuja järjestetään seurakuntakeskuksessa, Virkkalassa, Mäntynummella, Karjalohjalla, Sammatissa ja Nummella. Tehtäviin saa perehdytyksen. Lisätiedot: johtava diakoniatyöntekijä Anna Helenius p. 044 780 4234, anna.k.helenius@evl.fi.

Vaatesopessa vapaaehtoinen järjestelee lahjoitusvaatteita, kohtaa ihmisiä ja etsittelee heille vaatteita. Vaatesoppi sijaitsee seurakuntakeskuksen diakoniasiivessä ja on avoinna kerran viikossa. Lisätiedot: diakoniatyöntekijä Leena Syvälahti p. 044 328 4300, leena.syvalahti@evl.fi.

Yhteisvastuu on kirkon vuosittainen keräys, jonka tuotolla autetaan vaikeassa tilanteessa olevia kehittyvissä maissa ja Suomessa. Vapaaehtoisia tarvitaan muun muassa lipaskerääjiksi sekä toteuttamaan erilaisia tapahtumia. Lisätiedot: johtava diakoniatyöntekijä Anna Helenius p. 044 780 4234, anna.k.helenius@evl.fi.

Vapaaehtoista arkunkantajia tarvitaan joskus. Arkunkantajaksi/saattajaksi voi ilmoittautua Eeva Hietalalle, puh. 044 328 4371, eeva.hietala@evl.fi.

Palaa alkuun tästä

Lähetystyö

Lähetystyön hyväksi pääsee toimimaan esimerkiksi vaalikeräyksissä ja erilaisissa tapahtumissa seurakunnan teltalla tai kojulla. Kaste- ja lähetyskäskyä pääsee elämään todeksi myös lähetyspiireissä.

Talkooväkeä tarvitaan Menneen ajan markkinoilla monenlaisissa tehtävissä. Markkinoita edeltävällä viikolla varastolla tarvitaan muutamana päivänä lajittelu- ja hinnoitteluapua. Perjantaina (päivää ennen tapahtumaa) pystytetään koju, mihin kaivataan avuksi vapaaehtoisia. Olisimme iloisia, jos pääsisit apuun useana peräkkäisenä vuotena. Kunta pystyttää kojun, mutta kojutiimi hoitaa sisustuksen. Lauantaiaamuna tarvitaan väkeä asettelemaan pöytiä, ripustamaan hinnastoja ja järjestelemään sisätilat valmiiksi. Molempina markkinapäivinä tarvitaan useita talkoolaisia erilaisiin tehtäviin 23 tunnin vuoroissa. Tarjolla on vuoroja myyjänä kojussa, sisällä kassanhoitajana (ruokalippumyyjänä) sekä kahvipöydän hoitajana. Viimeksi mainittu toimii lipuntarkastajana ja tarvittaessa tarjoiluapuna sekä katsoo keittiön apuna, että mikään syötävä ei pääse loppumaan. Kojulla tarvitaan apua aamuisin ja markkinoiden sulkeutuessa, kun tuotteet viedään kojuun ja haetaan yöksi pois. Sunnuntaina talkooväkeä tarvitaan purkamaan sisätiloja ja kojua sekä lajittelemaan myymättömät tuotteet takaisin varastoon. Lisätiedot: lähetyssihteeri Anniina Javanainen p. 044 328 4240, anniina.javanainen@evl.fi.

Tapulikahvien keittäjiä tarvitaan kesäisin. Vapaaehtoiset huolehtivat kahvin keittämisestä seurakuntakeskuksessa, kahvitarpeiden viemisestä tapuliin sekä tarjoilusta ja tarvikkeiden palautuksesta seurakuntakeskukseen kahvien päätyttyä. Vuoro alkaa ennen messua lyhyillä esivalmisteluilla ja päättyy noin tunti messun päättymisen jälkeen. Lisätiedot: lähetyssihteeri Anniina Javanainen p. 044 328 4240, anniina.javanainen@evl.fi.

Lähetysaiheisen piirin vetäjä vastaa ryhmän kokoontumisesta sekä sen suunnittelusta ja valmistelusta. Vapaaehtoisuus vaatii sitoutumista säännölliseen toimintaan ryhmän kokoontumiskertojen mukaan. Lisätiedot: lähetyssihteeri Anniina Javanainen p. 044 328 4240, anniina.javanainen@evl.fi.

Laurinpäiville, Omenakarnevaaleihin ja muihin yksittäisiin tapahtumiin kaivataan aina vapaaehtoisia! Seurakunnalla on näissä tapahtumissa oma teltta ja tarjolla nokipannukahvia ja pientä syötävää. Tapahtumissa kohdataan ihmisiä, keskustellaan ja kerrotaan seurakunnan toiminnasta sekä vapaaehtoisuudesta. Mukana on aina yksi seurakunnan työntekijä, mutta suurin osa teltalla toimivista ja nokipannukahveja keittävistä on vapaaehtoisia seurakuntalaisia. Tähän iloiseen ja mukavaan porukaan pääsee aina mukaan, eikä erityistaitoja tarvita – ainoastaan kiinnostusta lähimmäistä kohtaan sekä iloista mieltä. Voit tulla teltalle kohtaamaan ihmisiä, tarjoilemaan ja keittämään nokipannukahvia tai olla apuna tavarankuljetuksissa sekä rakentamisessa tai purkamisessa. Tapahtuman kestosta sekä omasta jaksamisesta riippuen voit tulla mukaan tunniksi, koko päiväksi tai joksikin ajaksi siltä väliltä. Lisätiedot: vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Eeva Hietala p. 044 328 4371, eeva.hietala@evl.fi ja lähetyssihteeri Anniina Javanainen p. 044 328 4240, anniina.javanainen@evl.fi.

Varastolla on tarjolla satunnaisia lajittelutöitä.

Palaa alkuun tästä

Keittiötoimi

Keittiövapaaehtoisia tarvitaan avustamaan niin ruoan valmistuksessa, pöytien kattamisessa kuin ruokien tarjoilussakin. Lisätiedot: keittiövastaava Johanna Vainio p. 044 328  4355, johanna.vainio@evl.fi.

Palaa alkuun tästä.

Kiinteistötoimi

Kirkkoavustaja auttaa pienissä tehtävissä ennen ja jälkeen messun. Tehtäviä voivat olla muun muassa virsien laitto taululle, kynttilöiden sytyttäminen, kolehdin kerääminen, ovien avaaminen ja sulkeminen sekä ehtoollisvälineiden puhdistus. Lisätiedot: suntio Hanna Jutila, p. 044 328 4310, hanna.jutila@evl.fi.

Palaa alkuun tästä

Viestintä

Kirjoitusavustajia ja some-osaajia otetaan mielellään mukaan päivittämään Lohjan seurakunnan sosiaalisen median tilejä sekä kirjoittamaan tai kuvaamaan neljä kertaa vuodessa julkaistavaa Lohkare-seurakuntalehteä. Lisätiedot: tiedotussihteeri Leena Anttila p. 044 374 0401, leena.t.anttila@evl.fi.

Palaa alkuun tästä

Mies teltalla nokipannukahvien kanssa.
Ehtoollisavustajana toimiva nainen kaataa ehtoollispikariin viiniä.

Ota yhteyttä