Kärkölän kirkko

Kärkölän kirkko

Information på svenska

Historiaa

Kärkölän kirkko on vuonna 1842 valmistunut puukirkko Pusulan Kärkölässä Lohjalla. Kirkko on rakennettu kyläkirkoksi aikana, jolloin pääkirkolle Pusulaan kulki kylästä vain kinttupolku.

Kärkölän erämaakylä sai kiinteän asutuksensa vasta 1760-luvun alkupuolella. Vajaat parikymmentä vuotta myöhemmin kylän uudisasukkaat tekivät yrityksen oman kirkon rakentamiseksi ja hautausmaan perustamiseksi. Lupaa kirkon rakentamiseen ei ensimmäisellä yrityksellä saatu, sillä uudisasukkaiden omistusoikeus raivaamiinsa tiloihin oli vielä epäselvä ja asukkaiden mahdollisuuksia oman kirkon rakentamiseen ei pidetty riittävinä. Vuonna 1783 Turun tuomiokapituli antoi luvan kirkon rakentamiseen ja hautausmaan perustamiseen.

Kirkon rakentaminen päästiin aloittamaan vasta yli puoli vuosisataa myöhemmin. Rakentaminen tehtiin talkootyönä, johon kaikki kylän asukkaat osallistuivat voimiensa ja varojensa mukaan. Rakennuspuut saatiin lahjoituksina. Naulat ja saranat taottiin omassa kylässä. Kaikki tehtiin kylän asukkaiden toimesta aina kirkonpenkkejä myöten. Vain kaunis ja harvinainen 1600-luvulta peräisin oleva saarnatuoli ja katossa riippuva laiva on tuotu muualta. Kummankaan alkuperää ei varmuudella tiedetä.

Kirkon rakentamisesta on kirkon seinähirteen punavärisellä liidulla kirjoitettu: "Vuonna 1840 on tämä Herran huone alulle pantu. 1842 on tämä sitten valmiiksi saatu".

Kirkon alttaritaulun on alkuaan Terijoen kirkkoa varten 1941 maalannut taiteilija Eeli Jaatinen. Sen aiheena on "Jeesus tyynnyttää myrskyn Genetsaretin järvellä". Jaatinen maalasi taulun Terijoen kirkon sakastissa ja taulu ehti olla vain yhdessä jumalanpalveluksessa paikoillaan. Terijoki sijaitsi lähellä rintamaa ja taulua maalatessaan taiteilija joutui ajoittain pakenemaan kranaatteja kirkon kellariin. Asukkaat ja entiset kyläläiset järjestivät keräyksen, jonka tuotolla (33000mk) he ostivat taulun Jaatiselta.

Kylän naiset kutoivat kirkkoon matot, joiden loimet oli tehty omassa kylässä kasvatetusta pellavasta ja kuteet saatu niinipuusta (lehmuksesta) otetusta kuidusta. Matot saatiin valmiiksi kirkon 100-vuotisjuhlaan, jonka pito oli sodan vuoksi viivästynyt kuudella vuodella.

Kirkon vierellä olevaa hautausmaata on jo ennen kirkon valmistumista käytetty hautaukseen. Kellotapuli on rakennettu parikymmentä vuotta myöhemmin kuin kirkko. Siihen asti kirkonkello oli ollut kiinnitettynä kahden koivun väliin.

Kärkölän kirkko on kylän vanhin pystyssä oleva rakennus ja sen vaaliminen on samalla myös kunnianosoitus 1700-1800- luvun korvenraivaajille ja heidän työlleen tulevien sukupolvien hyväksi.

Turvallisuus

Kirkko on varustettu savunilmaisimilla. Poikkeus- ja hätätilanteissa toimintaa johtaa kirkon suntio tai muu henkilökunnan jäsen. Noudata ehdottomasti määräyksiä ja ohjeita.

Hätätilanteessa:

PELASTA vaarassa olevat ihmiset

HÄLYTÄ soita 112

ILMOITA henkilökunnalle

SAMMUTA tarvittaessa lähimmällä alkusammuttimella

ANNA ensiapua tarvittaessa

OPASTA apu paikalle

Tulipalon sattuessa:

• Evakuoi tila
  • Tee hälytys palopainikkeesta ja soita 112
  • Rajoita paloa sulkemalla ikkunat ja ovet.

Kärköläntie 1380, 03850 Pusula

Jouluaaton hartaus