Nummen kirkko

Nummenkirkontie 10 , 09810 Nummi

Nummen kirkko

Yleistä

Messu

Sunnuntaisin kello 10

Henkilömäärä

  • 850

Pysäköinti

Kirkon ympärillä runsaasti pysäköintitilaa.

Information på svenska

 

Historiaa

Nummen kirkko on uusklassillista tyylisyyntaa edustava harmaakivikirkko vuodelta 1822. Kirkon piirrustukset on laatinut A.N. Edelcranz vuonna 1807 Tukholman kuninkaallisessa intendenttitoimistossa. On hyvin todennäköistä, että Nummella oli pieni seutukirkko jo 1500-luvun puolivälissä, koska vielä 1600-luvun alussa sen kappelia kutsuttiin Pyhän Jaakon kappeliksi. On luonnollista, että kirkko pystytettiin Pitkäjärven rannalla sijaitsevaan Nummen kylään vanhan ja vauraan asutuksen keskelle ja hyvien yhteyksien päähän kaikista kylistä

Kirkon vanhimpaan esineistöön kuuluu 1300-luvun lopulla valmistettu puinen krusifiksi, joka on saatu Lohjalta paikalla aiemmin sijainneeseen vuonna 1635 rakennettuun puukirkkoon. Puukirkko on sittemin purettu. Nummen kirkon kaksiosaisen alttaritaulun on maalannut A. Jägerplan Tukholmassa vuonna 1825. Kangasalan urkutehdas on valmistanut kirkon uudet 20 äänikertaiset urut vuonna 1973, mutta vanhojen Tallinnassa Gustaf Normannin urkutehtaalla vuonna 1864 valmistettujen urkujen julkisivu on yhä nähtävissä kirkossa. Yhtään äänikertaa niissä ei kuitenkaan ole kunnossa.

Kun Nummen kirkko vuonna 1922 täytti sata vuotta, kirkossa tehtiin perinpohjainen korjaus. Suoritettiin ulkorappaus, vesikatto korjattiin, vanha lattia uusittiin, penkkien muotoa muutettiin ja niiden ovet poistettiin. Kuorin ikkunoihin teetettiin arkkitehti Ilmari Launiksen piirustusten mukaan värilliset lasimaalaukset. Etelänpuoleinen ikkuna orjantappurakruunuineen kuvaa Kristuksen kärsimystä ja kuolemaa. Pohjoisenpuoleinen ikkuna voitonkruunuineen ja rauhanpalmuineen kuvaa Kristuksen voittoa ja kuninkuutta. Paikkojen määrä kirkossa on 850.

Sankarivainajien muistomerkin Lumessa kahlaava haavoittunut sotilas on suunnitellut Emil Filén vuonna 1951.

Vuoden 2008 kesällä salama iski kivikirkon kellotapuliin sytyttäen useita kyteviä pesäkkeitä kellotapulin puurakenteiseen yläosaan. Palokunta sai hälytyksen kirkolle kello neljän jälkeen aamulla seurakuntamestari Matti Vierron kiivettyä kirkon torniin puhelimeensa tulleen vikailmoituksen johdosta. Automaattinen paloilmoitin ei toiminut kovan salamaniskun takia. Tornin puurakenteinen hattu jouduttiin uusimaan.

 

 

 

Turvallisuus

Kirkko on varustettu savunilmaisimilla. Poikkeus- ja hätätilanteissa toimintaa johtaa kirkon suntio tai muu henkilökunnan jäsen. Noudata ehdottomasti määräyksiä ja ohjeita.

Hätätilanteessa:

PELASTA vaarassa olevat ihmiset

HÄLYTÄ soita 112

ILMOITA henkilökunnalle

SAMMUTA tarvittaessa lähimmällä alkusammuttimella

ANNA ensiapua tarvittaessa

OPASTA apu paikalle

Tulipalon sattuessa:

  • Evakuoi tila
  • Tee hälytys palopainikkeesta ja soita 112
  • Rajoita paloa sulkemalla ikkunat ja ovet sekä sulje ilmastointi ILMASTOINNIN HÄTÄSEIS painikkeesta.
Pysäköinti
Esteetön kulku

Sijainti kartalla

Tapahtumat

su 5.4. klo 11.00

Nummenkirkontie 10, 09810 Nummi

Hiljentyminen ja yksityinen rukous

Alueseurakunnissa ei toistaiseksi pidetä jumalanpalveluksia eikä muutakaan toimintaa. Radio Dei välittää taajuudella 107,2 MHz jumalanpalveluksen Lohjan Pyhän Laurin kirkosta sunnuntaisin klo 10.

Nummen kirkko on auki sunnuntaina 5.4. klo 11-13 yksittäistä hiljentymistä ja rukousta varten. Paikalla pappi tai muu seurakunnan työntekijä. Voit ottaa mieltä painavissa kysymyksissä ja asioissa yhteyttä pappiin tai seurakunnan työntekijöihin. Olemme käytettävissä mm. yksittäisiä keskusteluja varten myös tässä poikkeustilanteessa.
to 9.4. klo 18.00

Nummenkirkontie 10, 09810 Nummi

Hiljentyminen ja yksityinen rukous

Kirkko auki yksityistä rukousta ja hiljentymistä varten, paikalla pappi tai joku muu seurakunnan työntekijä. Seurakunnan työntekijät ovat tavoitettavissa myös pääsiäisenä puhelimitse keskustelua varten.