Pusulan kirkko

Jumalanpalvelus pääsääntöisesti suunnuntaisin klo 12

Pusulan kirkko

Henkilömäärä

• 750 (Poikkeusolojen aikana max 100)

Information på svenska

Historiaa

Kirkko

Pusulan puukirkko on uusgoottilaispiirteinen torniton, satulakattoinen pitkäkirkko, joka on valmistunut vuonna 1838 C.L Engelin piirrustusten mukaan. Paikalla on aiemmin sijainnut saarnahuone ja kaksi aikaisempaa kirkkoa.

Ensimmäinen ja toinen kirkko

Pusulan hautausmaa otettiin käyttöön 1600-luvun alussa ensimmäisen saarnahuoneen myötä.
Vuonna 1631 kerättiin varoja pitäjän taloilta oikean kirkon rakentamiseen. Lupa siihen saatiin v. 1637 ja kirkko valmistui v. 1640.
Toisen kirkon rakentaminen aloitettiin v. 1691 ja kirkko valmistui 1697.
1763 päätettiin rakentaa oma kellotapuli, joka edelleen toimii alkuperäisessä käytössään.

Kolmas eli nykyinen kirkko

1834 pitäjänkokous päätti rakentaa uuden kirkon, joka yhä on käytössä. Työn sai tehtäväksi helsinkiläinen rakennusmestari Henrik Andsten. Kirkon valmistuttua sitä jouduttiin pian korjaamaan, sillä katto oli liian painava, eivätkä seinät kestäneet sitä. Vuonna 1858 aloitettiin katon korjaustyöt, jonka yhteydessä kattoa madallettiin 8 metriä. Korjaustyö valmistui vuonna 1859. Seiniä on kuitenkin edelleen tukemassa vahvat rautatangot.

Esineistö

Alttaritaulu ja maalaukset

Pusulan kirkon alttaritaulun on maalannut urjalalainen Felix Frang vuonna 1921. Taulu esittää Kristusta ristillä. Viisitoista vuotta myöhemmin tilattiin kirkon korjausten yhteydessä lisää maalauksia, tällä kertaa taiteilija Urho Lehtiseltä. Alttaritaulun molemmilla puolilla on kuvattuna syntiinlankeamuksen ja ylösnousemuksen päivät. Myös urkulehterin kaiteet ja saarnastuolin pinnat ovat Lehtisen maalaamat.

Puuveistokset

Pienet puiset keskiajalta peräisin olevat apostoliveistokset on kirkkoon aikanaan siirretty Lohjan Pyhän Laurin kirkosta. Veistokset ovat luultavasti ulkomailla valmistetut.

Urut

Kirkon urut on valmistanut Kangasalan urkurakentamo vuonna 1936. Suurin osa urkujen pilleistä on otettu kirkon edellisistä uruista, jotka oli valmistanut tallinnalainen Normann urkutehdas.

1932

Kangasalan Urkutehdas opus 399 14+1/II pn

I

Principale 8′ (gs1– 1877), Flauto 8′, Corno camoscio 8′, Ottava 4′ (c0– 1877), Quinta & Ottava 2⅔’+2′ (molemmat 1877), II/I 8′, II/I 4′, I 4′.

II <

Bordone 16′ (1877), Salicionale 8′, Gamba vibrato 8′ (c0– 1877), Flauto dolce 4′ (C–a1 1877), Flautino 2′, Mixtura 3f 2′ (1877), Tromba armonica 8′, II 16′, II 4′.

Subbasso 16′ (1877), –Bordone 16′ (II), Principale 8′ (1877, puuta), I/P, II/P.

Lisätietoa:

Erillinen soittopöytä, äänialat: C–f1/g3 (II sormion pillistössä lisäoktaavi –g4)1 kombinaatio, Tutti, yleispaisutin sulkijoineen. Dispositio: urkutehdas, uusi mykkä julkisivu: arkkitehti Kauno S. Kallio. 9 äänikertaa Normann-uruista. LT 26.11.1932 Armas Maasalo. 1999 entisöinti (Urkurakentamo Virtanen).
Kirkko rak. Henrik Andsten 1836-38.

Suomen urut -tietokanta

Kellotapuli

Kirkon viereinen puinen kellotapuli on vuodelta 1793. Kellotapuli restauroitiin ja korjaustöitä tehtiin vuonna 2019.

Pusulan kirkon alttaritaulu

Pusulan kirkon kirkkosali

Ilmakuva Pusulan kirkosta kesällä

Turvallisuus

Kirkko on varustettu savunilmaisimilla. Poikkeus- ja hätätilanteissa toimintaa johtaa kirkon suntio tai muu henkilökunnan jäsen. Noudata ehdottomasti määräyksiä ja ohjeita.

Hätätilanteessa:

PELASTA vaarassa olevat ihmiset

HÄLYTÄ soita 112

ILMOITA henkilökunnalle

SAMMUTA tarvittaessa lähimmällä alkusammuttimella

ANNA ensiapua tarvittaessa

OPASTA apu paikalle

Tulipalon sattuessa:

• Evakuoi tila
  • Tee hälytys palopainikkeesta ja soita 112
  • Rajoita paloa sulkemalla ikkunat ja ovet sekä sulje ilmastointi ILMASTOINNIN HÄTÄSEIS painikkeesta

Marttilantie 1, 03850 Pusula

Marttilantie 1, 03850 Pusula

Pyhäinpäivän iltakirkko ja vuoden aikana kuolleiden muistaminen

Tervetuloa Pyhäinpäivän iltakirkkoon (ei ehtoollista)! Luemme vuoden aikana alueseurakunnan alueella kuolleiden tai tänne haudattujen nimet ja sytytämme heidän muistolleen kynttilät. Tulevat isoset sytyttävät kynttilät tänä vuonna. Mukana myös Pusulan kirkkokuoro. Lämpimästi Tervetuloa!