Sammatin kirkko

Jumalanpalvelus pääsääntöisesti sunnuntaisin kello 12

Sammatin kirkko

Henkilömäärä

• 220 (Poikkeusolojen aikana max 40)

Kirkon ja seurakuntatalon pysäköintipaikoilla.

Messu

Jumalanpalvelusajat vaihtuvat Karjalohjan ja Sammatin kirkoissa kahden vuoden välein: vuosina 2019-2020 Karjalohjalla 10, Sammatissa 12.

Information på svenska

Historiaa

Kirkko

Sammatin kirkko on Suomen vanhimpia koko vuoden käytössä olevia puukirkkoja. Kirkko rakennettiin Mickel Göranssonin johdolla vuosina 1754-1755.

Sammatista tuli1660-luvulla Karjalohjan kappeli, ja jo silloin sillä oli oma kirkko ja kirkkotarha. Aiemman kirkon kohtalosta ei ole tietoa. Sammatin kirkko on tulipaloilta säästynyt osa Lounais-Suomen keskiaikaisperäisistä ja vaatimattomista pitkäkirkoista. Kirkon vieressä on erillinen kellotapuli, joka rakennettiin vuonna 1763. Tapulin kellot ovat vuosilta 1762 ja 1768. Kirkossa on noin 220 istumapaikkaa, ja sitä ympäröi tunnelmallinen hautausmaa.

Esineistö

Saarnatuoli

Barokkityylinen saarnastuoli on peräisin aiemmasta kirkosta ja on todennäköisin valmistettu ennen 30-vuotista sotaa (1618-1648).Perimätiedon mukaan saarnastuoli olisikin juuri sotasaaliina tullut Sammatiin.

Miekat

Kirkon esineistöstä on säilynyt myös kaksi suruharsotettua miekkaa, jotka ovat nykyisin Kansallismuseon kokoelmissa.

Urut

Kirkon urut on valmistanut Kangasalan urkutehdas vuonna 1968. Uruissa on 11 äänikertaa.

Alttaritaulu

Alttaritaulun "Kristus ehtoolliskalkki kädessään seisomassa maapallon päällä" on maalannut Adolf von Beckerin vuonna 1883. Taulun kirkkoon on lahjoittanut Elias Lönnrot sen jälkeen kun hän menetti nuorimman tyttärensä Teklan vuonna 1879. Taulun aiheena on Vapahtaja turkoosinsinisessä viitassa ehtoolliskalkki oikeassa kädessään, maapallo astinlautana.

Elias Lönnrot

Sammatin hautausmaalla lepäävän Elias Lönnrotin hautaa koristaa loppiaista kuvaava tähti. Lönnrotin tekemistä virsistä suurin osa oli loppiaisvirsiä. Tähti kuvastaa myös Lönnrotia itämaan tietäjänä, joka kokosi itäisiltä mailta Kalevalan ja Kantelettaren Suomen kansalle.

Lönnrotin obeliskin mallinen hautakivi on näkyvä maamerkki. Obeliskissa on myös kantele. Lönnrot keräsi perimätiedot kanteleen rakentamisesta ja kehitti konserttikanteleen mallin.

Hautamuistomerkin on pystyttänyt Suomalaisen Kirjallisuuden Seura helatorstaina vuonna 1886.

Lattian alle hautaaminen

Vielä 40 vuotta sen jälkeen kun kirkon lattian alle hautaaminen kiellettiin koko maassa terveydellisistä syistä (1785), Sammatissa haudattiin vainajia myös kellotapulin lattian alle aina 1840-luvulle asti. Vasta tämän jälkeen otettiin kirkon vieressä oleva hautausmaa käyttöön.

Kellotapuli

Kellotapulin ja siinä sijaitsevan ruumishuoneen on rakentanut Arvelan talon isäntä Erik Stenström vuonna 1763.

Sammatin kirkko ja hautausmaa

Sammatin kirkon kirkkosali

Turvallisuus

Kirkko on varustettu savunilmaisimilla. Poikkeus- ja hätätilanteissa toimintaa johtaa kirkon suntio tai muu henkilökunnan jäsen. Noudata ehdottomasti määräyksiä ja ohjeita.

Hätätilanteessa:

PELASTA vaarassa olevat ihmiset

HÄLYTÄ soita 112

ILMOITA henkilökunnalle

SAMMUTA tarvittaessa lähimmällä alkusammuttimella

ANNA ensiapua tarvittaessa

OPASTA apu paikalle

Tulipalon sattuessa:

• Evakuoi tila
  • Tee hälytys palopainikkeesta ja soita 112
  • Rajoita paloa sulkemalla ikkunat ja ovet sekä sulje ilmastointi ILMASTOINNIN HÄTÄSEIS painikkeesta

Lönnrotintie 11, 09220 Sammatti

Messu Sammatin kirkossa

Tervetuloa nauttimaan Sanaa ja ehtoollista!

Lönnrotintie 11, 09220 Sammatti

Messu Sammatin kirkossa

Tervetuloa tänäänkin yhteiseen messuun!