Virkkalantie 1 , 08700 Lohja

Yleistä

Keittiöstä löytyy nykyaikaiset yleisimmät valmistusvälineet ja monipuolinen tarjoiluastiasto noin 60 hengelle.

Rakennuksessa on kirkkosali ja seurakuntasali. Seurakuntasalia vuokrataan erilaisiin tilaisuuksiin. Tilaa voi varata Lohjan kirkkoherranvirastosta, puh. (019) 328 41.

Virkkalassa toimii suomenkielinen ja ruotsinkielinen päiväkerho.

Diakonin vastaanottotilat ovat myös samassa rakennuksessa.

Information på svenska

Henkilömäärä

• Kirkkosali 170 (poikkeusolojen aikana 40)
  • Seurakuntasali 60 (pöydät ja tuolit)(Poikkeusolojen aikana 20)

Välineistö (seurakuntasali)

• Valkokangas
  • Videotykki
  • Äänentoisto
  • Mikrofoni

Virkkalan kirkon pihalla on runsaasti pysäköintitilaa.

Huonetilat

• kirkkosali
  • seurakuntasali + keittiö
  • päiväkerhotilat (suomenkielinen ja ruotsinkielinen)
  • asunto

Historiaa

Kristillinen tradition Etelä-Lohjalla ulottuu 1200-luvulle asti. tällöin uskotaan arkkipiispa Andreas Synnesenin vierailleen Läntisellä Uudellamaalla ja kutsuneen ihmisiä massakasteeseen Tötarin Kastlähteelle. Paikalla on nykyään vapaaehtoisvoimin vuonna 2005 pystytetty muistomerkki.

Virkkalan kirkko

Ennen Virkkalan kirkon rakentamista vietettiin Virkkalan jumalanpalveluksia Virkkalan seurantalo "Tikkutalossa". Tikkutalo tuhoputui tulipalossa 26.6.2019.

Vuonna 1940 Lohjan seurakunta osti Kyrkstadin kartanolta maa-alueen kirkon rakentamista varten. Seurakuntakodin peruskivi muurattiin syyskuussa 1952 ja rakennus valmistui elokuussa 1953. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Mikael Nordenswan ja Lohjan kalkkitehdas - Lojo kalkverk lahjoitti suurimman osan rakennusmateriaaleista. Aluksi rakennusta kutsuttiin Etelä-Lohjan seurakuntakodiksi ja nimi Virkkalan kirkko vakiintui käyttöön vasta vuonna 1989.

Aluksi kirkon yhteydessä oli myös 4 asuntoa, mutta niiden määrä laski myöhemmin vain yhteen, kun asunnoista kolme otettiin diakonian, päiväkerhojen, seniorikerhojen ja ruotsinkielisen työalan tarpeisiin. Vuosina 2009-2010 kirkko kävi läpi perusteellisen saneerauksen.

Saneerauksen valmistuttua 2010 kirkkoherra Kaiku Mäenpää vihki kirkkosalin Pyhän Ristin kappeliksi. Rakennusta ei oltu ennen tätä virallisesti vihitty kirkoksi.

Kirkonkellot vihittiin käyttöön jouluaattona 1958.

Kirkon rakentamiseen osallistui aktiivisesti monen muun joukossa muun muassa vuorineuvos Peter Forsström ("Kalkkipetteri"), Kyrkstadin kartanonrouva Anna Dahlberg, opettaja J. C. Backman sekä apteekkineuvos Björksten. Moni kirkon rakentamiseen osallistuneista oli töissä Lohjan kalkkitehtaalla.

Interiööri

Monet kirkon esineistöstä ovat lahjoituksia.

Alttaritaulu

Alttaritaulun on maalannut vuonna 1909 Ali Munsterhjelm ja se siirrettiin Virkkalan kirkkoon Lohjan Pyhän Laurin kirkosta Virkkalan kirkon valmistuttua.

Lasimaalaus

Lasimaalauksen, joka esittää Jeesusta seimessä, on suunnitellut Karin Mascitti-Slotte ja sen lahjoitti kirkkoon vuorineuvos Forsström.

Kastemalja

Kastemaljan lahjoittivat ilmapuolustuksen Lotat ja Martat. Kastemalja valmistettiin silloisen Kalkkitehtaan ammattikoulun opettajan Knut Kullbergin ohjeistuksessa.

Ryijy

Alttarin edessä olevan ryijyn ovat kutoneet yhdessä ruotsinkieliset ja suomenkieliset Martat Lohjalla. Mallin ryijyyn piirsivät vuorineuvoksetar Margit  Forsström ja käsityön opettaja Asta Jansson.

Tuolit

Kirkon tuolit on valmistettu Riihimäen keskusvankilassa.

Urut

Kirkon urkuparvella on kahdet urut. Vanhemmat mekanniset urut, Opus 7, on rakentanut urkurakentamo Veikko Virtanen vuonna 1958. Urut lahjoitti vuorineuvos Petter Forsströlm ja ne vihittiin käyttöön 27.4.1958. Uudemmat digiurut on valmistanut Allén vuonna 2011. Molemmat urut ovat täysin käyttökuntoisia.

Vanhemmat urut:

Gedackt 8, Principal 4 Δ, Blockflöte 2, Scharf (3x ⅔), II/I.

II

Flöte 8, Spitzgedackt 4, Oktava 1, Regal 8, Tremolo.

Subbass 16, I/P, II/P (jalkamäärien numeroissa ei jalkapilkkuja)

Lisätietoa:

Dispositio: Enzio Forsblom, julkisivu ja äänitys: Veikko Virtanen. II sormion pillistö urkukaapin alaosassa.

Virkkalan kirkko sisältä

Kirkon lasimaalaus Jeesus seimessä

Virkkalan kirkko talvella

Hinnasto (PDF)

Turvallisuus

Kirkko on varustettu savunilmaisimilla. Poikkeus- ja hätätilanteissa toimintaa johtaa kirkon suntio tai muu henkilökunnan jäsen. Noudata ehdottomasti määräyksiä ja ohjeita.

Hätätilanteessa:

PELASTA vaarassa olevat ihmiset

HÄLYTÄ soita 112

ILMOITA henkilökunnalle

SAMMUTA tarvittaessa lähimmällä alkusammuttimella

ANNA ensiapua tarvittaessa

OPASTA apu paikalle

Tulipalon sattuessa:

• Evakuoi tila
  • Tee hälytys palopainikkeesta ja soita 112
  • Rajoita paloa sulkemalla ikkunat ja ovet sekä sulje ilmastointi ILMASTOINNIN HÄTÄSEIS painikkeesta
Lastenhoitohuone

Virkkalantie 1, 08700 Lohja

Aaamupala

Aamupalaa Virkkalan kirkolla

Virkkalantie 1, 08700 Lohja

Marakassi Marakatit

Tervetuloa mukaan rentoon ja iloiseen toimintaan!