Tällä sivulla voit tutustua seurakunnan tarjoamiin vapaaehtoistehtäviin. Sivua päivitetään sitä mukaa, kun uusia tehtäviä avautuu. Jos et löydä tältä sivulta itsellesi  sopivaa tehtävää, voit ehdottaa itse jotain uutta tehtävää tai toimintaa. Tällaisessa tapauksessa voit olla yhteydessä vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Eeva Hietalaan, puh. 044 3284 371 tai eeva.hietala@evl.fi.

 

 

YHTEISÖTYÖN VAPAAEHTOISTEHTÄVÄT

Iltakirkko

Iltakirkko on hyvänmielen messu kaikenikäisille! Iltakirkkoon jokainen kokee olevansa tervetullut. Se on tiivis kaiken ikäiset huomioon ottava arki-illan ehtoollishetki. Suunnittelussa kiinnitetään huomiota siihen, että tervetulleeksi ja hyväksytyksi tulemisen kokemus toteutuvat messussa. Iltakirkon paikka vaihtelee Pikku Laurin -lastenkappelin ja Lohjan Pyhän Laurin kirkon välillä. Iltakirkossa pääsee palvelemaan, jokainen halukas itselle sopivassa tehtävässä; vaikka järjestelyissä, rukouksessa, saarnassa, ehtoollisella tai iltapalalla ennen iltakirkkoa. Mitään erityistaitoja ei tarvita, vain halua olla rakentamassa yhteistä messua ja halua kuulua yhteisöön. Mukana voit olla, vaikka kerran tai joka kuukausi. Ole yhteydessä Yhteisötyön pappiin tai tule vaan paikalle ennen Iltakirkon alkua.

Iltakirkkoa toteuttamassa on myös useita kertoja kaudessa vapaaehtoisista koostuva Iltakirkon bändi. Bändi harjoittelee noin tunnin ennen Iltakirkon alkua. Joten jos olet musikaalinen ja haluat mukaan rentoon ja hauskaan bändiporukaan ole yhteydessä Yhteisötyön pappiin. Toimintaan voi osallistua omien aikataulujen mukaan.

VAPAAEHTOISTEHTÄVIÄ ALAKOULUIKÄISTEN PARISSA

Videointi- ja editointi -tehtäviä
Etsimme vapaaehtoisia lyhyiden n. 5-10 min. mittaisten esitysten videointiin ja editointiin. Tehtäviä on silloin tällöin. Näistä tehtävistä sovitaan aina tapauskohtaisesti etukäteen aikatauluja sovitellen. Kuvauspaikat voidaan sopia keskustan alueelle tai jonkun alueseurakunnan alueelle. Olemme iloisia kaikista kertaluontoisistakin lupauksista.

Kurssimuotoisia kerhonohjaustehtäviä

Kaipaamme aikuisia kerhonohjaajia kurssimuotoisiin kerhoihin. Kerhon kesto esim. 4-5 kerhokertaa, jonka aikana opetellaan jokin asia tai tehdään jokin tuotos.
Tällaisia voi olla esim. ruoanlaittoon liittyvä kakkukurssi. Myös erilaisiin taide-, ja käden taitoihin liittyvät lyhyt-kurssit esim. ukulele kurssi, maalauskurssi. Jos sinulla on jokin taito jota haluaisit opettaa alakuluikäisille, kuulemme siitä mielellämme. Kurssit voivat kokoontua iltapäivisin esim. klo 14 jälkeen tai myöhemmin iltapäivisin seurakunnan tiloissa.

JUMALANPALVELUSTYÖN VAPAAEHTOISTEHTÄVÄT

Kirkkoväärti, ehtoollisavustaja ja radioitsija

Tehtävässä toimimisen kannalta on hyvä, jos jumalanpalveluksen kulku on tuttua. Tehtävät edellyttävät sitoutumista pitempiaikaiseen mukana olemiseen, koska vuorot jaetaan useampi kuukausi etukäteen. Jokaiseen tehtävään järjestetään oma kouluttautumisensa.

Kirkkoväärti

Sunnuntaisin vietettävissä jumalanpalveluksissa kirkkoväärti kertoo alkujuonnossa jumalanpalveluksen sisällöstä, osallistuu jumalanpalveluksen kuluessa Raamatun tekstien lukemiseen, sytyttää kynttilän kuolleiden muistoksi ja voi tarvittaessa kerätä kolehdin ja avustaa esirukouksessa. 

Ehtoollisavustaja

Ehtoollisavustaja jakaa ovella virsikirjoja ja messun kulusta kertovia vihkoja. Hän jakaa papin kanssa ehtoollista jumalanpalveluksen ehtoollisen vieton aikana. Jumalanpalveluksen jälkeen hän auttaa virsikirjojen ja muiden järjestelyjen kanssa. 

Radioitsija

Sunnuntaisin Pyhän Laurin kirkossa vietettävät jumalanpalvelukset radioidaan. Jumalanpalveluksen voi kuunnella lähiradiossa klo 10-11 Radio Deiin kanavalla 107.2 MHz tai suorana verkkolähetyksenä osoitteesta https://stream.dei.fi:8443/lohjankirkko. Radiointihuone sijaitsee kirkon kellarissa. Radioitsijat jakavat keskenään omat vuoronsa. Jos kiinnostuit jumalanpalvelustyön vapaaehtoistehtävistä, voit olla yhteydessä johtava kappalainen Raimo Kuismaseen, puh. 044 3284 357 tai raimo.kuismanen@evl.fi.

Kirkkoavustaja

Kirkkoavustaja auttaa kaikenlaisissa pienissä tehtävissä messua ennen ja jälkeen sekä messun aikana. Tehtäviä ovat mm. virsien laitto taululle ja niiden pois ottaminen, kynttilöiden sytyttäminen, kolehdin kerääminen, ovien avaaminen ja sulkeminen, ehtoollisvälineiden puhdistus. Jos kiinnostuit kirkkoavustajan tehtävästä, ota yhteys suntio Hanna Jutilaan, puh. 044 328 4310 tai hanna.jutila@evl.fi.

DIAKONIAN VAPAAEHTOISTEHTÄVÄT

Silloin tällöin tulee tarvetta saada saattaja mukaan esim. lääkärikäynnille tai ostoksille. Henkilöllä ei ole omia läheisiä, joilta saada tähän apua. Saatettava hoitaa kuljetuksen järjestämisen esim. kelataksilla tai muuten. Sinun tehtäväsi on olla mukana käynnillä auttamassa saatettavaa asiansa toimittamisessa. Toiminta voi olla kertaluonteinen tai useamman kerran.

Joskus saattoapua tarvitaan kirkkoon tai seurakunnan tilaisuuteen, jolloin vapaaehtoinen mahdollisesti toimii kuljettajana omien resurssien puitteissa. Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä johtava diakoniatyöntekijä Anna Helenius 044 780 4234 anna.k.helenius@evl.fi.

Vapaaehtoisia tarvitaan myös satunnaisesti auttamaan kodin pikku tehtävissä esim. lampun vaihdossa, tietokoneen tai kännykän päivityksen lataamisessa, pihan haravoinnissa, lumen luonnissa tai muuttolaatikoiden pakkaamisessa.  Samalla vaihdetaan kuulumisia puolin ja toisin. Tehtävät ovat usein kertaluonteisia ja kestoltaan muutamia tunteja. Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä johtava diakoniatyöntekijä Anna Helenius 044 780 4234 anna.k.helenius@evl.fi.

Olisitko halukas kulkemaan surevan rinnalla, kuuntelemaan ja keskustelemaan surusta ja menetyksestä. Suunnitteilla on surutukihenkilöryhmän perustaminen. Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä sairaalapastori Anna-Maija Lakomaa 044-3284356 tai anna-maija.lakomaa@evl.fi.

Haluaisitko toimia vapaaehtoisena tukihenkilönä vakavasti sairaalle tai kuolevalle?

Tukihenkilöt ovat tavallisia, turvallisia ihmisiä, joilla on aikaa olla lähellä, kuunnella, keskustella, ulkoilla yhdessä, lukea tai tehdä muuta kullekin ihmiselle merkittävää ja toivottavaa, josta yhdessä on mahdollista sopia. Tukihenkilöt saavat tehtäväänsä koulutusta ja ohjausta, mutta eivät korvaa hoitotyön ammattilaista. Vapaaehtoista tukihenkilöä voi pyytää palliatiivisessa tai saattohoidossa oleva itse, omainen tai työntekijä. Ota yhteyttä diakoni Tanja Mäkelä 040-7799363 tai tanja.makela@evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Käsityöpiirin tai pienryhmän ohjaaja.

Vapaaehtoinen voi toimia pienryhmänohjaajana. Hän saa tähän opastusta ja tukea työntekijältä. Hän vastaa ryhmän joko itsenäisesti, yhdessä työntekijän tai toisen vapaaehtoisen kanssa ryhmäkokoontumisista esim. käsityöpiirin, keskusteluryhmän, raamattupiirin. Tehtäviin kuuluu ryhmän etukäteen valmistelu ja suunnittelu, sekä ryhmähetken ohjaus. Tässä vapaaehtoistehtävässä vapaaehtoinen sitoutuu säännölliseen toimintaan ryhmän kokoontumiskertojen mukaan. Taitoina kiinnostus ihmisiä ja yhteistä toimintaa kohtaan. Toimintaan sisältyy myös hartaudellisia elementtejä, joihin saa työntekijältä apua tarvittaessa. 

Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä johtava diakoniatyöntekijä Anna Helenius 044 780 4234 anna.k.helenius@evl.fi.

Diakoniaruokailun vapaaehtoisena olet mahdollistamassa yhteisen ruokailun ja tilaisuuden keskusteluun ja hiljentymiseen.

Vapaaehtoistehtävinä on

rahastaja, joka ottaa ruokamaksun vastaan ja tilaisuuden jälkeen laskee rahat yhdessä työntekijän tai toisen vapaaehtoisen kanssa.

Avustaja, joka ruokailun aikana avustaa liikuntarajoitteista tai muuten apua tarvitsevaa esim. noutamalla hänelle ruoan pöytään.

Keskustan ruokailussa on ovimiehen tehtävä, joka ottaa vastaan tulijat, auttaa heitä sisään tulossa ja takin riisumisessa, kertoo työntekijälle, jos joku on päihtynyt.

sekä tietokoneavustajan tehtävä, joka huolehtii kuvien ja laulujen sanojen heijastamisesta valkokankaalle.

Yhteistyössä keittiötoimen kanssa on avustavat keittiötehtävät, kuten kattaminen, tiskaaminen ja muut avustavat keittiötehtävät.  Diakoniaruokailuja on seurakuntakeskuksessa, Virkkalassa, Mäntynummella, Karjalohjalla, Sammatissa ja Nummella. Tehtäviin saa perehdytyksen, jossa saa tarkempaa tietoa. Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä johtava diakoniatyöntekijä Anna Helenius 044 780 4234 anna.k.helenius@evl.fi.

Vaatesoppessa vapaaehtoinen järjestelee lahjoitus vaatteita, kohtaa ihmisiä ja etsittelee heille heidän tarvitsemiaan vaatteita. Vaatesoppi on seurakuntakeskuksessa diakoniasiivessä oleva tila. Se on avoinna kerran viikossa. Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä diakoniatyöntekijä Leena Syvälahti  044 328 4300 leena.syvalahti@evl.fi.

Yhteisvastuu -keräys on kirkon vuosittainen keräys, jonka tuotolla autetaan vaikeassa tilanteessa olevia kehittyvissä maissa ja Suomessa. Tarvitsemme vapaaehtoisia lipaskerääjiksi ja toteuttamaan erilaisia tapahtumia. Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä johtava diakoniatyöntekijä Anna Helenius 044 780 4234 anna.k.helenius@evl.fi.

LÄHETYSTYÖN VAPAAEHTOISTEHTÄVÄT

Talkooväkeä Menneen ajan markkinoille

Menneen ajan markkinoilla tarvitaan talkooväkeä monenlaisissa tehtävissä. Muutamana päivänä edeltävällä viikolla tarvitaan lajittelu- ja hinnoitteluapua varastolla. Perjantaina eli päivää ennen tapahtumaa pystytetään koju. Siihen kaivataan mukaan myös uusia vapaaehtoisia. Mielellään sellaisia, jotka olisivat valmiita homman opittuaan tulemaan apuun tulevinakin vuosina. Kunta pystyttää kojun, mutta sisustuksen hoitaa koju-tiimi. Lauantaina tarvitaan aamusta väkeä asettelemaan pöytiä, ripustamaan hinnastoja ja järjestelemään sisätilat valmiiksi. Molempina markkina päivinä tarvitaan myös useita talkoolaisia erilaisiin tehtäviin 2-3 tunnin vuoroissa. Tarjolla on vuoroja kojussa myyjänä, sisällä kassanhoitajana eli ruokalipunmyyjänä sekä kahvin pöydän hoitajana, joka toimii lipuntarkastajana, tarvittaessa tarjoiluapuna ja keittiön apuna katsoo, että mikään ei pääse loppumaan. Kojun osalta tarvitaan myös apua aamuisin ja markkinoiden sulkeutuessa, jolloin tuotteet viedään kojuun tai haetaan sieltä yöksi pois. Sunnuntaina tarvitaan talkooväkeä sekä purkamaan sisätiloja että kojua, mutta myös lajittelemaan myymättömät tuotteet takaisin varastoon. Jos kiinnostuit tästä, ota yhteys lähetyssihteeri Anniina Javanaiseen,

044 328 4240 tai anniina.javanainen@evl.fi.

Tapulikahvien keittäjä

Tapulikahvit kesäisin. Jokaiseen tapulikahvikertaan tarvitaan muutaman hengen tiimi. Vapaaehtoiset huolehtivat kahvin keittämisestä seurakuntakeskuksella sekä kahvitarpeiden viemisestä tapuliin, tarjoilusta ja tarvikkeiden palautuksesta seurakuntakeskukselle kahvien päätyttyä. Vuoro alkaa ennen messua lyhyillä esivalmisteluilla ja päättyy noin tunti messun päättymisen jälkeen. Välissä on mahdollista osallistua messuun. Jos kiinnostuit tästä, ota yhteys lähetyssihteeri Anniina Javanaiseen,

044 328 4240 tai anniina.javanainen@evl.fi.

Lajittelija varastolla

Satunnaisia lajitteluhommia varastolla.

Vetäjä lähetysaiheiseen piiriin

Seurakunnassa perustetaan mielellään uusia lähetysaiheisia piirejä eri puolille seurakuntaa. Jos sinulla on haluja alkaa tällaisen piirin vetäjäksi ja mahdollisesti tiedät jo muutaman halukkaan liittymään uuteen piiriin, ole yhteydessä lähetyssihteeri Anniina Javanaiseen, puh. 044 328 4280 tai anniina.javanainen@evl.fi.

Vapaaehtoisia Laurinpäiville, Omenakarnevaaleilla ja muihin tapahtumiin

Laurinpäivät, Omenakarnevaalit ja muut yksittäiset tapahtumat. Apua tavaroiden kuljetuksiin, kahvituksiin ja ihmisten kanssa jutteluun. Kesto tapahtumasta (ja omasta innosta) riippuen tunnista koko päivään. Lisätietoja ja ilmoittautumiset lähetyssihteeri Anniina Javanaiselle, puh. 044 328 4280 tai anniina.javanainen@evl.fi.

MUUT VAPAAEHTOISTEHTÄVÄT

Tapahtumatiimi

Lohjan seurakunta on mukana monissa eri tapahtumissa Lohjalla, kuten muun muassa Laurin päivässä, Omenakarnevaaleilla ja Menneen ajan joulumarkkinoilla. Tapahtumissa seurakunnalla on teltta ja tarjolla on nokipannukahvia ja jotain pientä syötävää. Tapahtumissa kohdataan ihmisiä, keskustellaan ja kerrotaan seurakunnan toiminnasta ja vapaaehtoisuudesta. Mukana on aina yksi seurakunnan työntekijä, mutta suurin osa teltalla toimivista ja nokipannukahveja keittävistä ovat vapaaehtoisia seurakuntalaisia. Tähän iloiseen ja mukavaan porukaan pääsee mukaan, vaikka jokaiseen tapahtumaan, jossa olemme mukana tai vain yhteen itselle mielenkiintoiseen. Mitään erityistaitoja ei tarvita, vain kiinnostusta lähimmäistä kohtaan ja iloista mieltä.  Voit tulla teltalle kohtaamaan ihmisiä, tarjoilemaan ja keittämään nokipannukahvia tai avuksi tavarankuljetuksissa ja rakentamisessa/purkamisessa. Mukaan pääset olemalla yhteydessä vapaaehtoistoiminnan koordinaattoriin.

Kirjoitusavustaja tai some-viestijä

Jos kirjoittaminen ja kuvaaminen kiinnostaa ja haluat olla mukana toteuttamassa seurakunnan viestintää, voit ottaa yhteyden tiedotussihteeri Leena Anttilaan, leena.t.anttila@evl.fi tai 044 374 0401.