Collegium Musicum 50 v. III: Fannyn ja Jannen matkassa

su 10.4. klo 17.00
Konserttijuliste

Lohjan Pyhän Laurin kirkko

Collegium Musicum 50-vuotisjuhlakonsertti
Fanny Söderström, piano ja Janne Lehtinen, kitara
Beethoven: Pianokonsertto nro 3 ja Rodrigo: Concierto de Aranjuez

Fanny Söderström on nuori, pianokilpailuissa menestynyt muusikko, joka tekee maisterintutkintoa Berliinissä. Hän liikkuu sulavasti tyylistä toiseen ja esiintyy säännöllisesti ympäri Suomea. Suomen lisäksi hän on konsertoinut ympäri Kiinaa ja esiintynyt Pohjoismaissa, Keski-Euroopassa ja Kanadassa.

Ohjelmassa on Beethovenin 3. pianokonsertto, joka on sävelletty pääosin vuosina 1799-1800. Konsertto on omistettu Preussin prinssi Louis Ferdinandille. Beethoven itse kantaesitti teoksen Wienissä vuonna 1803. Solistin osuutta ei ollut silloin kirjoitettu yksityiskohtaisesti ylös, vaan säveltäjä soitti lähes kokonaan ulkomuistista ja oli kirjoittanut piano-osuuden vain paikoitellen muistiin jonkinlaisella pikakirjoituksella. Sivunkääntäjänä toiminut Beethovenin ystävä Ignaz von Seyfried muisteli jälkeenpäin, että hän ei nähnyt partituurissa juuri muuta kuin tyhjiä nuottiviivastoja tai käsin kirjoitettua sekasotkua, eikä hänellä ollut aavistustakaan, missä kohdin sivuja olisi pitänyt kääntää.

Collegium Musicum on jo vuosien ajan esittänyt silloin tällöin latinovaikutteista musiikkia, useimmiten yhdessä kitaristi Janne Lehtisen kanssa. Latinalais-amerikkalainen ja espanjalainen musiikki ovat Lehtiselle läheisiä, ja mies on opiskellut muun muassa argentiinalaisten Jorge Morelin ja Jorge Cardoson johdolla ja konsertoinut niin Espanjassa kuin Argentiinassakin. Ohjelmassa on tällä kertaa espanjalaisen Joaquín Rodrigon teos Concierto de Aranjuez, jonka keskimmäisen osan varmasti suurin osa kuulijoista tuntee entuudestaan.

Joaquín Rodrigo oli 1900-luvun jälkipuoliskon johtava säveltäjä Espanjassa. Toisen maailmansodan alla, elokuussa 1938, Rodrigoa pyydettiin säveltämään konsertto kitaralle ja orkesterille. Pyytäjä totesi: "Se on minun elämäni unelma, ja tämä on sinun kutsumuksesi, ikään kuin olisit valittu." Rodrigo vastasi: "Sovittu!" "Useita kuukausia myöhemmin ajattelin hajamielisesti konserttoa, kun kuulin sisälläni äänen laulavan Adagion teemaa ja vähän sen jälkeen kolmannen osan teemaa. Tajusin hyvin nopeasti, että työ on tehty. Adagio ja Allegro syntyivät siis vastustamattoman ja yliluonnollisen inspiraation tuloksena. Ensimmäinen osa syntyi viimeisenä, miettimisen tuloksena."

Käsiohjelma 10 e.
Tervetuloa!

  • Musiikki Musiikki

Linkki avautuu uudessa välilehdessä


Järjestäjä

Lohja