Seniorifoorum

to 23.3. klo 13.00
Seniorifoorum mainoksessa isä Kalevin kuva

Lohjan seurakuntakeskus

Paasto huipentuu pääsiäiseen.

Isä Kalevi Kasala avaa paaston merkitystä ja käytäntöjä maaliskuun Seniorifoorumissa.

Helsingin ortodoksisen seurakunnan läntisen alueen pappi, rovasti Kalevi Kasala, kertoo Suuren Paaston lisäksi Suuresta Viikosta ja Pääsiäisestä.
- Pääsiäisen valon ymmärrykseen kantaa paaston aika. Pääsiäinen on pääsemistä kuoleman ikeestä ja avaa kaikille tien iankaikkiseen elämään, Kasala sanoo.

Ortodoksisessa kirkossa pääsiäistä nimitetään juhlien juhlaksi. Siihen valmistaudutaan yli kuukauden ajan, ja sitä myös juhlitaan pitkään. Ortodoksista kirkkoa kutsutaankin myös pääsiäisen kirkoksi.

Suurta Viikkoa vietetään tänä vuonna 2.-8. huhtikuuta. Sen jokaiselle päivälle on oma teemansa.
Erityisesti ortodoksisessa kirkossa paasto valmistaa ihmistä kirkkovuoden aikana juhliin. Pääsiäistä edeltävän Suuren Paaston aika kestää 40 päivää.
- Sen aikana tutkimme itseämme ja mietimme, mikä meissä on hyvää ja mikä ei. Lopputuloksena on kuitenkin aina toivo ja valo, joita pääsiäinen tuo.

Lohjalla vuodesta 1998 lähtien työskennellyt Kalevi Kasala tuntee Suomea laajasti. Hänen matkareittiään voisi kuvailla sanoin Helsinki-Korso-Kuopio-Heinäveden Valamo-Joensuu-Lohja, lisämaustettuna kohteilla Ivalossa ja muualla Ylä-Lapissa.
- Kun kulkee, samalla näkee, kuulee, oppii ja tutustuu. Näiden ainesten pohjalta saa sisältöä siihen, mitä haluaa kertoa, Kasala toteaa.

Suomessa on aiemmin ajateltu, että ortodoksisessa kirkossa vuoden merkittävin kirkollinen juhla on pääsiäinen ja luterilaisessa kirkossa joulu. Nykyisin myös luterilaisessa kirkossa ymmärretään, että pääsiäinen on kirkkovuoden keskus.

Pastori Erkki Taivainen Lohjan ev.lut. seurakunnasta muistuttaakin, että myös luterilaisessa kirkossa voi paastota.
- Paaston ei tarvitse merkitä yksinomaan ravintoamme. Voimme myös säännöstellä esimerkiksi kännyköiden, WhatsAppin ja somen käyttöä. Paaston aikana voi pyrkiä yksinkertaiseen elämään, hän painottaa.

Isä Kalevi Kasala johdattaa kuulijat ortodoksisen pääsiäisen salaisuuksiin Seniorifoorumissa torstaina 23. maaliskuuta kello 13 alkaen. Alustuksen aihe on Ortodoksinen paasto ja pääsiäinen.

Tilaisuuden musiikillisesta annista vastaa Kalevi Kasalan puoliso, seurakuntalehtori Päivi Kasala. Suuren Paaston ja pääsiäisen veisuja hän laulaa duettona isä Kalevin kanssa. Hartauden pitää Nummen vt- aluepappi Auli Helenius, tilaisuuden juontaa seurakuntapastori Piia Korpijaakko.

Maaliskuun Seniorifoorumin järjestelyistä vastaa Lohjan Sydän ry, joka tekee myös mittauksia kello 11:sta alkaen. Maksuttomia ovat verenpaine, verensokeri ja Awario-pika-EKG. Lisäksi haluttaessa kokonais- ja eritelty kolesteroli (LDL, HDL ja Trigly) eri maksua vastaan.

Lohjan seurakunnan Seniorifoorum Seurakuntakeskuksessa Lohjalla torstaina 23.3.2023 klo 13.00. Kahvitus (4 €/hlö) alkaa klo 12.00.
  • Aikuisille Aikuisille

Linkki avautuu uudessa välilehdessä


Järjestäjä

Lohja