Usko ja kirkko

Usko ja kirkko

Herra, sinä olet luonut minut sisintäni myöten,

äitini kohdussa olet minut punonut.

Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä.

Ihmeellisiä ovat sinun tekosi, minä tiedän sen.

Minä olen saanut hahmoni näkymättömissä,

muotoni kuin syvällä maan alla,

mutta sinulta ei pieninkään luuni ole salassa.

Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani,

sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu.

Ennen kuin olin elänyt päivääkään,

olivat kaikki päiväni jo luodut.

(Psalmi 139, jakeet 13-16)

Katso Pysäkkihartaus

Olet eksynyt tai etsiytynyt sivulle, josta haet vastauksia… niin mihin kysymyksiin? Et ehkä osaa laittaa sanoiksi, mitä haet, etsit, kaipaat tai mihin uskot. Tervetuloa tälle tutkimusmatkalle!

Osaanko olla levollinen selittämättömän äärellä?

Miten kohtaan hengelliset asiat, joita ei voi kukaan loppuun asti selittää?

Kristillisen kirkon keskeisin tehtävä on ohjata meitä uskossa Jumalaan ja rakkaudessa toinen toiseemme. Usko Jeesuksen ylösnousemukseen on kristillisen uskon keskeisin asia. Jumala vaikuttaa tässä maailmassa Pyhän Hengen välityksellä, Pyhä Henki luo uskon.

Kristinopin käsikirjassa, Katekismuksessa sanotaan, että kirkko on pyhä, koska Pyhä Henki vaikuttaa sen keskuudessa.

Olenko minä myös pyhä?

Kyllä, kirkon jäsenet, kristityt ovat myös pyhiä, koska Pyhä Henki vaikuttaa heissä.

Miten voin tulla kristillisen kirkon jäseneksi?

Kaste tekee meistä oman kotiseurakunnan jäseniä sekä koko maailmanlaajuisen kirkon jäseniä. Kaste pysyy voimassa koko ihmiselämän ajan. Vaikka kastetun oma usko Jumalaan horjuisi ja hän unohtaisi oman kasteensa, niin Jumala ei koskaan unohda ihmistä ja hänen kanssaan solmimaansa ikuista liittoa. Luterilaisessa kirkossa kastetaan kaikenikäisiä ihmisiä.

Mihin minä tarvitsen kirkkoa ja uskoa?

Inhimillinen elämä antaa meille paljon, mutta myös kuluttaa ja väsyttää. Elämä on voi olla aika haavoittuvaista. Sanotaan, että ”sitä saa, mitä tilaa”. Tämän ajatuksen rinnalle kuuluu myös toinen ajatus ”sitä saa, mitä tulee”. Elämässä eivät aina valmiiksi suunnitellut suunnitelmat toteudukaan.  Kirkkoa ja uskoa tarvitaan tällöin antamaan toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Tarvitsemme armoa, Jumalan anteeksiantavaa katsetta. Tarvitsemme toivoa taivaasta.

Ota, Herra, tämä tyhjä astia joka on täytettävä.

Herrani, täytä se.

Olen uskossa heikko. Vahvista minua.

Olen rakkaudessa kylmä. Lämmitä minut palavaksi,

niin että rakkauteni virtaisi lähimmäisiäni kohti.

Minulla ei ole vahvaa ja kestävää uskoa.

Vähän väliä epäilen enkä pysty lainkaan luottamaan sinuun.

Oi Herra, auta minua.

Vahvista uskoni ja luottamukseni sinuun.

Sinussa ovat kaikki aarteet mitä minulla on.

Minä olen köyhä, sinä olet rikas ja tulit armahtamaan köyhiä.

Minä olen syntinen, sinä olet vanhurskas.

Minussa on vain määrättömästi syntiä, sinä olet täynnä vanhurskautta.

Siksi pysyn sinussa kiinni.

Sinulta minä saan, sinulle en pysty mitään antamaan.

(Martti Luther; Tyhjä astia)

Katekismuksessa kerrotaan näin: ”Rukous on ihmisen tapa olla ja elää Jumalan kasvojen edessä. Se on yhtä luonnollinen ja välttämätön hengelliselle elämälle kuin hengitys ruumiille.” Rukous on keskustelua Jumalan kanssa. Voit rukoilla yksin tai yhdessä. Seurakunnan jumalanpalvelukset sekä erilaiset tilaisuudet tarjoavat sinulle mahdollisuuden olla Jumalan lähellä ja yhteydessä toisiin kristittyihin.

Hengellisten asioiden pohdiskelu ei vaadi suurta hurskautta tai suunnatonta teologista tietämystä – kyky ihmetellä riittää.  Ihmettely on hyvä asia!

”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän.”

(Johanneksen evankeliumi, luku 3, jae 16)

Lohjan seurakuntahistoriaa

Lohjan seurakuntapitäjän syntyjuuret ulottuvat 1200-luvulle.  Lue lisää