Juhannus on Johannes Kastajan päivä

juhannusruusu puhkeamaisillaan

Tänä vuonna juhannusta eli Johannes Kastajan päivää vietetään 22. kesäkuuta.

Tapahtumia Lohjan seurakunnassa:

Pe 21.6. klo 18 juhannusjuhla Saarikon leirikeskuksessa. Juhannussauna lämpiää. Ei ennakkoilmoittautumista Tule viettämään juhannusaattoa yhdessä toisten kanssa kesäisen luonnon ympäröimänä!
Ilmainen bussikuljetus Saarikkoon:
1. auto: lähtö Kirkniemen as klo 17-Risti-Virkkalan kirkon pysäkki-pistetalot-Helsingiuksentie-Välitie-Lammentie-Maksjoentie-Ojamo-kirkkokenttä klo 17.30 -Ratakatu-Lohja as-Venteläntie-Mäntynummentie-Lohjanharjuntie-Myllylampi-Turuntie-Vanhakylä-Saarikko.
2. auto: lähtö Karstu klo 17-Paloniemi-Rajaportti-Routio-Salmenmäentie-Vanha Routio-Tuulimyllynkuja-kirkkokenttä klo 17.30 -Lempola-Lehmijärventie-Saarikko.
Paluukuljetus n. klo 21 Saarikosta samoja reittejä vastapäivään.

Pe 21.6. klo 18 Nummella juhannusaaton lipunnosto ja hartaus kotiseutumuseon pihapiirissä.

La 22.6. klo 10 juhannuskirkko Nummen kirkossa, sanajumalanpalvelus.

La 22.6. klo 12 Pusulassa juhannuskirkko Kärkölän kirkossa. Perinteinen juhannuksen kesäkirkko ja kirkkokahvit Kärkölän kylätalolla kirkon jälkeen.

Johannes Kastaja oli Jeesuksen edelläkävijä.

Johannes Kastajaa juhlitaan kesällä sen vuoksi, että hän syntyi puoli vuotta ennen Jeesusta. Hänen vanhempansa, Elisabet ja Sakarias, olivat iäkäs lapseton pariskunta.  Jumalan uutta luova voima vaikutti, ja heille syntyi poika. Johannes Kastajan tehtävänä oli valmistaa Jeesukselle tietä. Kristinuskon levitessä monet vanhat juhla-ajat saivat kristillisen sisällön. Keskikesän juhlasta tuli Johannes Kastajan juhla eli juhannus. Juhlaa on alettu viettää kristittyjen parissa 400-luvulla.

Johannes Kastaja tunnetaan miehenä, jolla ”oli yllään kamelinkarvavaate ja vyötäisillään nahkavyö, ja hänen ruokanaan olivat heinäsirkat ja villimehiläisten hunaja” (Matt. 3:4).

Juhannuksen evankeliumitekstit korostavat Johanneksen erityistä roolia. Johannes oli tienraivaaja ja tiesi: ”Minun jälkeeni tulee toinen.” Hän julisti Jumalan sanaa ja kastoi ihmisiä Jordan-virrassa – myös itsensä Jeesuksen.

Silloin Jeesus tuli Galileasta Jordanille Johanneksen kastettavaksi. Johannes esteli ja sanoi: "Sinäkö tulet minun luokseni? Minunhan pitäisi saada sinulta kaste!" Mutta Jeesus vastasi hänelle: "Älä nyt vastustele. Näin meidän on tehtävä, jotta täyttäisimme Jumalan vanhurskaan tahdon." Silloin Johannes suostui hänen pyyntöönsä.  (Matt. 3:13-15)

Suomen ev.lut. kirkko evl.fi

10.6.2024 11.24