Uutislistaukseen

Lassi Alhorinne seisoo meren rannalla papinkaapu yllään vierellään pieni valkoinen Sielu-koira ja tuoli Lassi Alhorinteen kiertävä monologiesitys perustuu kirjailija ja pappi Kai Sadinmaan tuotantoon sekä elämään.

Lassi Alhorinne: Kymmenen kohtausta kirkossa - Monologi läsnäolon merkityksestä tässä ja nyt.

20.9.2022 09.04

Kai Sadinmaan papinkaapu riisutaan Lassi Alhorinteen teatteriesityksessä  lauantaina 1.10. klo 17 Lohjan seurakuntakeskuksessa, Sibeliuksenkatu 2. Esitykseen on vapaa pääsy, ja sitä suositellaan yli 16-vuotiaille. Tilaisuus on osa Länsi-Uudenmaan Sateenkaariyhdistyksen Somewhere over the rainbow -festivaalia. Esitys kestää 1h 20min, ja sen jälkeen yleisö voi osallistua keskusteluun.

Esitys läsnäolon merkityksestä tässä ja nyt Kymmenen kohtausta kirkossa on näyttelijä Lassi Alhorinteen kiertävä monologiesitys, joka perustuu kirjailija ja pappi Kai Sadinmaan tuotantoon sekä elämään. Sen lähtökohtana on Sadinmaan teos Kymmenen käskyä kirkolle, joka ilmestyi Into-kustannukselta vuonna 2014. Sadinmaan haastattelut Malmin hautausmaalla pehmensivät kirjan materiaalia niin, että esitys tavoittelee lähes lapsenomaisesti yhteyttä esiintyjän ja katsojan välille.

”Me olemme kaikki yhtä. Voimme löytää yhteyden kaikkien elävien olentojen, luontokappaleiden, maan mönkiäisten, puiden ja kivien välille.”

Esityksessä käsitellään ikuisuutta, rakkautta ja läsnäolon merkitystä tässä ja nyt. Toisaalta äänensä saavat kuuluviin tämänkin ajan teemat, jotka puhuttavat sekä Suomen evankelisluterilaista kirkkoa että koko Suomen kansaa. Tervehdyksensä esitykseen tuovat itse Kaikkivaltias, Kreikkalainen vapaustaistelija Mikis Theodorakis sekä kansan syvät äänet. Esityksessä tavataan myös teologinen neuvonantaja, Sielu-niminen koira sekä monenlaisia viisaita puita juurineen. Tärkeintähän on kuitenkin ikuinen yhteys toisiimme.

Kymmenen kohtausta kirkossa on viisikymmentä vuotta täyttävän Alhorinteen 35- vuotistaiteilijaesitys. Hän on esiintynyt teattereissa, televisiossa ja radiossa. Alhorinne on myös opettanut teatteria ja opiskelee Rosen-menetelmää.

Kai Sadinmaa on tunnettu kirkon kriitikko. Hän oli Suomen ensimmäinen pappi, joka vihki samaa sukupuolta olevia pareja vuonna 2017, kun sukupuolineutraali avioliittolaki tuli voimaan. 18. elokuuta 2021 Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli päätti,että Sadinmaa menettää pappisoikeutensa. Kymmenen kohtausta kirkossa kantaesitettiin KokoTeatterissa 2. ja 4.8.2021. Esiintyjä Lassi Alhorinne, sellisti Aleksi Kaufmann, kuvat Justus Mättö.  "Eikö me olla Jumalan kansa tämänpuoleisessa maailmassa, hänen läsnäolossaan, eikä tuonpuoleisessa poissaolossaan?”