Lohjan seurakunnan juhlavuosi 2023

20220504_132021.jpg

Vanhan perimätiedon mukaan Virkkalan Kastlähteellä ja sen läheisyydessä Kyrkstadissa ovat Lohjan kirkollisen elämän juuret, myös Lohjan ensimmäiselle kirkolle osoitettu paikka. Kastlähteen ympäristö muistomerkkeineen rakennettiin pääasiassa talkootyönä vuonna 2005 järjestäytyneen Suomen kirkon täyttäessä 850 vuotta (kuva Hanna Tolonen)

Lohjan seurakunta täyttää 700 vuotta

Lohjan seurakuntapitäjän syntyjuuret ulottuvat 1200-luvulle. Lohjan kirkkopitäjän piti olla niin suuri, että se pystyi rakentamaan kirkon ja pappilan sekä palkkaamaan papin. Varhaisin kirjoitettu perimätieto kertoo, että seurakunnan ensimmäinen kirkkoherra oli Ingvaldus vuonna 1323.

Seurakunnan perustaminen vaati paikallisten asukkaiden lisäksi piispan ja maallisen esivallan tuen. Keskiajan lopulla Suomessa oli sata seurakuntaa. Lohjan emäseurakunta kuului alueeseen, jossa seurakuntaverkosto oli tiheintä. Paikallisen hallinnon tärkein yksikkö vuoteen 1865 saakka oli seurakunta.

Lue lisää seurakunnan historiaa

Juhlavuoden aikana tarjoamme yhdessä Lohjan kaupungin kanssa monenlaisia tapahtumia, tilaisuuksia, konsertteja ja messuja eri-ikäisille lohjalaisille.

700-juhlavuoden erityismessut Pyhän  Laurin kirkossa_:

Ma 10.4. keskiaikainen messu klo 10, Ismo Turunen, urut Atte Tenkanen, Schola Gregoriana Aboensis

Su 28.5. helluntai, Kastlähteen ekumeeninen keskiaikainen juhla Erkki Taivainen, Anna-Mari Kaskinen, Tanja Louhivuori, kanttori Atte Tenkanen, ohjelmassa ekumeeninen rukoushetki Vklo 13, Inkoontie 5 (kaksikielinen).

Su 13.8. Juhlamessu klo 10

La 2.9. Torikirkko klo 11 Lohjan kauppatori, mukana Timo Saario & Laurin Laulajat

Su 29.10. Kantaattimessu klo 10 (Bach), Harri Kerko / AtteTenkanen

Su 26.11. Kantaattimessu klo 10 (Kerko), Harri Kerko / AtteTenkanen

Musiikkitapahtumat ja konsertit:

Su 26.3. konsertti Pyhän Laurin kirkossa klo 16, Oskar Merikannon Lohjan kirkon kantaatti vuodelta 1923 ja muita kuoroesityksiä seurakunnan aikuiskuorojen voimin. Saario, Kuoppala, Hemminki, Tenkanen. Rajalin-Tymura ja Kuoppala.

La 22.4. Lohja 700 v. laulaa ja soi -konsertti Pyhän Laurin kirkossa klo 16 (Nummen & Karjalohjan & Pusulan & Lohjan kirkkokuorot, Laurin Laulajat, Gospel Solina)

Su 7.5. Lohja 700 v. + Nummen urut 50v. -konsertti klo 16; ( Kangasalan Urkutehdas 180 v. Collegium Musicum Lohja, Valtteri Saarikko, Harri Kerko, Sanna Kuoppala, Atte Tenkanen, Nummen kirkkokuoro

Su 14.5. Iiro Rantalan ja Collegium Musicumin konsertti  PLK klo 18

To 18.5. konsertti Pyhän Laurin kirkossa klo 15, lapsikuoro Laurin Säteen ja Pusulan Lapsikuoron yhteiskonsertti. Rajalin-Tymura, Jurmu

Su 28.5. Lohja 700 v - Pusulan kuorojen Yhteisvastuu-kevätkonsertti klo 16 Pusulan kirkossa lapsikuoro, kirkkokuoro ja Mieslaulajat, Jurmu ja H. Solala.

Päivitämme tänne lisää tapahtumia juhlavuoden edetessä.

Virkkalan kirkko 70 vuotta -juhlavuosi ja tapahtumat tästä

Sydämellisesti tervetuloa mukaan seurakunnan toimintaan!

21.12.2022 14.31