Isä Ingvalduksen pyhiinvaelluksella lohjalaiset kulttuurimaisemat tutuiksi

isäinvaldus kartta.jpg

Lohjan seurakunta on merkkivuotensa johdosta luonut ensimmäisen pyhiinvaellusreitin Lohjalle Citynomadissa. Se kulkee halki Lohjan monipuolisen kulttuurimaiseman. Lisäksi jo voimassa olevaan Pyhän Laurin kirkkomaan opastusreittiin on lisätty kirkon maalauksista kertova osio. Isä Ingvalduksen pyhiinvaellusreitti alkaa Virkkalan Kastlähteeltä ja päättyy Lohjan isoon pappilaan, joka nykyisin toimii museona.

Lohjan seurakunta on yksi Suomen vanhimmista evankelisluterilaisista seurakunnista

Lohjan seurakunta on muotoutunut 1200-luvun kuluessa. Ensimmäinen maininta seurakunnan olemassaolosta on asiakirja, joka kertoo, että Lohjalla toimii pappi nimeltä Ingvaldus. Tuo asiakirja on vuodelta 1323. Tuon vuosiluku merkinnän pohjalta on määritetty seurakunnan ikä, jonka pohjalta Lohjan seutukunta viettää nyt 700-vuotisjuhlaansa.

Lohja sijaitsee kahden keskiaikaisen valtaväylän välissä. Eteläisimmän osan lävitse kulkee Suuren Rantatien pohjoisin linjaus ja jonkin matkan päässä pohjoisimmista alueista kulkee ns Hämeen Härkätie. Lohjan Kyrkstadissa Rantatieltä erosi jo keskiajalla vanha ratsupolku, jota pitkin on kuljettu Raaseporin ja Hämeenlinnan välillä.

Sotilaiden lisäksi on noita reittejä keskiajalla kulkenut kauppiaita ja varmasti myös pyhiinvaeltajia, ainakin paikallista väkeä matkalla suorittamaan hyvitysrukouksiaan Lohjan Pyhän Laurin kirkkoon tai osallistumaan messuun.

Varhaisen perustan nykypäivän matkailulle muodostavat keskiajan pyhiinvaellukset, joista taas on viime vuosien aikana muotoutunut osa myös nykypäivän matkailua. Entistä useampi kiireisen elämän rytmin rasittama ihminen on halunnut niiden kautta etsiä uusia kokemuksia, rauhoittumista. Tunnetut ulkomaiset pyhiinvaelluskohteet ovat suosittuja. Mutta samoin kuin keskiajalla kaikilla ei ole mahdollisuutta lähteä vaeltamaan niitä pitkin. Niinpä eri puolille Suomea on syntynyt kymmeniä reittejä.

Lohjan seurakunta on merkkivuotensa johdosta luonut ensimmäisen pyhiinvaellusreitin Lohjalle. Se kulkee halki Lohjan monipuolisen kulttuurimaiseman. Reitin varrella on monia valtakunnallisestikin merkittäviä historiallisia kohteita. Suurelta osin reitti kulkee eteläisen Suomen suurimman järven lehtevissä rantamaisemissa. Reitti on luotu Citynomadi-sovelluksella, jonka voi ladata matkaoppaaksi omaan kännykkänsä. Reitti on rakennettu siten, että sen voi kulkea kahdella tavalla. Sen voi kulkea pelkkänä kulttuurimatkana tai sitten voi lisäksi tehdä matkaa itseensä osallistuen reitin tarjoamiin hengellisiin harjoitteisiin. Reitti on nimetty Lohjan ensimmäisen nimeltä tunnetun papin mukaan Isä Ingvalduksen reitiksi.

Pyhiinvaellusreitti alkaa Teutarin kylässä (Virkkalassa) sijaitsevalta Kastlähteeltä. Perimätiedon mukaan siellä olisi kastettu kristinuskoon ensimmäisiä lohjalaisia. Reitin päätepisteenä on valtakunnallinen kulttuuriaarre1400-luvun lopulta peräisin oleva Lohjan Pyhän Laurin kirkko. Pyhän Laurin kirkko on Suomen kolmanneksi suurin keskiaikainen kirkkorakennus. Sen seinä- ja kattopintoja täyttävät laajat 1510-luvulta peräisin olevat al secco -maalaukset.

Lohjan seurakunta on jo vuosia tarjonnut matkailijoiden avuksi Citynomadi-sovellusta, jonka avulla on voinut tutustua kirkkomaan puihin ja kasveihin sekä lohjalaisten merkkihenkilöiden hautoihin. Nyt sovellusta on laajennettu kirkon maalauksista kertovalla osiolla. Tutustumiskierroksen maalauksiin voi myös suorittaa kahdella tavalla. Valittavana on pääpiirteinen eri osissa olevien maalausten yleisopastus tai sitten syvempi perehtyminen jokaiseen yksittäiseen maalaussarjojen osaan. Sovellus toimii kirkossa, mutta yhtä hyvin kotona. Niinpä sen avulla elämykseen kirkon holvien alla voi palata vierailun jälkeen kotisohvalla tai vierailuaan voi sen avulla pohjustaa etukäteen.

Teksti Simo Jouhi, TM

Lohjan seurakunta toivottaa 700-vuotisjuhlavuotenaan vierailijat tervetulleiksi pyhiinvaeltamaan lohjalaisiin maisemiin ja rauhoittumaan Pyhän Laurin kirkon vuosisataisten holvien suojassa.

Tutustu Citynomadi-opastuksiin seuraavista linkeistä:

https://citynomadi.com/route/94f8afa1be64a24e75b69b6abc37abaf Isä Ingvalduksen vaellus

https://citynomadi.com/route/732f76544e2f6fc8ab87725dfd1f7cae Pyhän Laurin kirkko ja kirkkomaa

20.1.2023 08.38