Uutislistaukseen

Historiallinen Oskar Merikannon Lohjan kirkon kantaatti marianpäivänä

Lohjan Pyhän Laurin kirkossa esitetään marianpäivänä 26.3. klo 16 harvoin kuultu Oskar Merikannon säveltämä Lohjan kirkon kantaatti, op. 111. Kantaatti on sävelletty vuonna 1923 Lohjan seurakunnan 600-vuotisjuhlille Lohjan silloisen kanttori-urkurin, K. F. Kylanderin aloitteesta.

Kylander oli Merikannon oppilas, ja hyvien henkilökohtaisten suhteiden avulla hän sai säveltäjämestarin ryhtymään tehtävään tämän sairaudesta huolimatta. Urkusäestyksellinen teos on Merikannon viimeisiä – hän nukkui pois jo seuraavan vuoden helmikuussa.

Kantaatin tekstin on kirjoittanut seurakunnan silloinen kappalainen, K. V. Tamminen. Tekstissä kuljetaan pakanuuden ajasta katoliseen aikaan ja kirkon rakentamiseen, ja viimein kaikuu ”ääni valtava Lutherin”.

Seurakunnan 600-vuotisjuhlat pidettiin 10.–12. elokuuta 1923, ja säveltäjä johti itse kantaatin ensiesityksen Lohjan kirkon urkuparvelta. Solistina toimi professori Oiva Soini. Kerrotaan, että Merikanto osallistui myös Anttilan koululla järjestettyihin juhlapäivällisiin. K. F. Kylander osoitti säveltäjälle tässäkin tilaisuudessa niin suurta arvonantoa, että oli järjestänyt tälle ruokailua varten oman pöydän: Merikanto nautti ateriansa näyttämöllä yksin oman pöytänsä äärellä.

Seuraavan kerran kantaatti esitettiin 9.8.1987 Lohjan kirkon 500-vuotisjuhlilla. Solistina lauloi tuolloin Esa Ruuttunen.

Kun nyt vietämme Lohjan 700-vuotisjuhlaa, teos esitetään seurakunnan omin voimin. Juhlakuorona toimivat seurakuntamme kaikki kirkkokuorot. Esityksen johtaa Pia Hemminki, urkurina toimii Atte Tenkanen ja solistina laulaa Timo Saario. Pirjo Rajalin-Tymura ja Sanna Kuoppala vastaavat ensemble-osuudesta.

Kuorot esiintyvät marianpäivän konsertissa myös erikseen. Nyt onkin oiva mahdollisuus saada kokonaiskuva seurakunnan aikuiskuorotoiminnan monipuolisuudesta.

Konserttiin on vapaa pääsy ja ohjelma on maksuton.

Tervetuloa konserttiin!

Timo Saario, johtava kanttori

16.3.2023 14.59