Uutislistaukseen

Lohjan seurakunnan kolehdit siirtyvät digiaikaan

Kuvassa istuvan naisen kädet ja kännykkä

Kolehdin voi jatkossa antaa kännykän avulla.

Lohjalla on kannettu kolehtia yli 700 vuotta. Jatkossa kolehti on mahdollisuus antaa kännykällä.

Lohjan seurakunta ottaa käyttöön MobilePayn kolehdin keräämiseen. Kännykän kautta tehtävä lahjoitus on vaihtoehto perinteiselle kolehtihaaviin pudotettavalle setelille tai kolikolle.

Miksi Lohjan seurakunta ottaa käyttöön mobiilikolehdin, kirkkoherra Juhani Korte?

- Maailma muuttuu ja me kaikki sen mukana. Ensin siirryimme oravannahkoista kolikkoihin ja seteleihin, nyt siirrymme rahan käsittelyssä yhä enemmän digitaaliseen aikaan. Seurakuntalaiset ovat jo tätä käytäntöä toivoneet, Korte sanoo. 
 
Juhani Korte uskoo, että käytäntö tulee helpottamaan messun osallistujia, kun kirkkoon ei tarvitse erikseen varata käteistä.
 
Mobiilikolehtiin osallistumiseen kirkkovieras tarvitsee älypuhelimen ja MobilePay-sovelluksen. Oman lahjoituksen pääsee tekemään joko lukemalla kirkossa esillä olevan qr-koodin tai syöttämällä sovellukseen lyhyen numerosarjan. Jokaisella kirkolla on oma koodinsa, joka on aktiivinen vain messun aikana.

Lohjalla annettiin viime vuonna 52 400 euroa kolehtia - nuoret halusivat kohteeksi katastrofiavun

Lohjan seurakunnan jumalanpalveluksissa kerättiin vuonna 2023 kaikkiaan noin 52 400 euroa kolehtia. Kolehdeilla tuetaan kirkon kotimaista ja maailmanlaajuista työtä eri järjestöjen kautta. Noin puolet kolehtikohteista on päätetty paikallisesti ja toisesta puolesta, kaikille yhteisistä kohteista, päättää Kirkkohallitus.  

Tämän vuoden omia kolehtikohteita Lohjalla ovat esim. nuorten tukeminen Yhteisvastuukeräyksen kautta sekä seurakunnan nimikkolähetit ja ystävyysseurakunnat Virossa ja Unkarissa. Lohjalla kolehtisuunnitelmasta päättää yhteinen kirkkoneuvosto. Osalla alueseurakunnista on oma kolehtisuunnitelmansa ja osa seuraa kirkkoneuvoston hyväksymää suunnitelmaa.

Konfirmaatiojumalanpalveluksia järjestetään usein myös lauantaisin tai sunnuntai-iltapäivisin. Näiden messujen kolehtikohteesta ovat päättäneet nuoret itse ja se menee katastrofiapuun Kirkon Ulkomaanavun kautta.

Kolehti on jumalanpalveluksen aikana kerättävä vapaaehtoinen lahjoitus, joka on ollut käytäntö jo kristinuskon syntyaikoina. Nykyään kolehti on rahalahjoitus, mutta kirkon alkuaikoina kristityt toivat jaettavaksi esimerkiksi ruokaa, joka siunattiin alttarilla ja jaettiin tarvitseville.
 

4.7.2024 16.46