Uutislistaukseen

Seurakunnan toiminta poikkeusoloissa

20.3.2020 10.53

Lohjan seurakunta, tiedote 19.3.2020 (päivitetty 19.5.2020)

Lohjan seurakunnassa seurataan kansallisia ohjeistuksia koronaepidemian ehkäisyssä. Ohjeiden tarkoitus on turvata erityisryhmien hyvinvointi ja suojata tartunnalta kaikkein heikoimmassa asemassa olevat. 

Messut vietetään piispojen linjauksen mukaisesti sanajumalanpalveluksina Lohjan Pyhän Laurin kirkossa sunnuntaisin klo 10. Paikalla ovat vain pappi, kanttori ja suntio. Tilaisuus radioidaan Radio Dein kautta taajuudella 107,2 MHz. Sanajumalanpalveluksissa tulemme huomioimaan myös ruotsinkieliset seurakuntamme jäsenet. Jumalanpalveluksen jälkeen kirkko on avoinna hiljentymistä ja yksityistä rukousta varten klo 13:een. Seurakunnan työntekijä on käytettävissä keskustelua ja sielunhoitoa varten. Pyhän Laurin kirkko on avoinna hiljentymiseen normaalisti myös arkisin klo 10-14.  Alueseurakunnissa kirkot ovat avoinna hiljentymistä ja yksityistä rukousta varten sunnuntaisin noin tunnin ajan Karjalohja klo 11-11.45, Nummi klo 11-13, Pusula klo 12-14, Sammatti klo 12-12.45 ja Virkkala klo 13.30-15.

Seurakunnassa noudatetaan hallituksen ja Suomen evankelisluterilaisten piispojen uusia ohjeita. Jumalanpalveluksiin ja toimituksiin kirkkotilassa voi 1.6. alkaen osallistua yli 50 henkeä, jos tila sallii ja turvaohjeita noudatetaan. Lisätietoja tästä

Kirkkomme verkon kautta voi osallistua hartauselämään. Sosiaalisen median läsnäololla haluamme lieventää yksinäisyyttä ja luoda yhteyttä aikana, jolloin avoimet kokoontumiset eivät ole normaaliin tapaan mahdollisia. Verkkoon tulevasta materiaalista viestimme erikseen. YLE TV1 lähettää korona-aikana TV-jumalanpalveluksen joka sunnuntai. Myös Ylen kanavilla hartauksien määrää lisätään. Kokonaiskirkon tasolla jumalanpalveluksia, messuja ja konsertteja pyritään striimaamaan suorana verkkoon mahdollisuuksien mukaan. Niitä linkitetään seurakuntamme nettisivuille, samoin verkkohartauksia löytyy nettisivuilta: https://evl.fi/uutishuone/pinnalla-nyt/koronavirus/hartauksia-verkossa#4ac3e7a5

Noudatamme seuraavia yleisperiaatteita

  • Kaikki seurakunnan ryhmätoiminta (myös ulkopuolisten toimijoiden ryhmätoiminta), päivä- ja perhekerhot, sekä leiri- ja retkitoiminta perutaan 31.5. saakka. Tilannetta arvioidaan viikoittain tai tarpeen mukaan.
  • Kaikki rippikoulutapaamiset ja konfirmaatiot on peruttu.
  • Yhteisöruokailut ja kirkkokahvitilaisuudet on peruttu.
  • Seurakuntatalojen keittiöihin on pääsy vain seurakunnan omalla keittiöhenkilöstöllä, pitopalveut saavat tuoda tarjottavat omissa astioissaan.
  • Papisto ja diakoniatyöntekijät ovat tavoitettavissa puhelimitse ja sähköpostilla, he eivät tee kotikäyntejä.
  • Perheasiain neuvottelukeskuksen puhelinpäivystys palvelee 24.3. alkaen tiistaisin klo 9-11 puh. 019 328 4260.
  • Seurakuntamme kaikki toimistot pysyvät suljettuina. Palvelemme puhelimitse ma-pe klo 9-14.30  p. 019 32 841 faksi 019 322 452 sekä sähköpostilla lohja.seurakuntatoimisto@evl.fi
    Huom. virkatodistukset ja sukuselvitykset, kirkollisten toimitusten rekisteröinti ja avioliiton esteiden tutkinta Espoon aluekeskusrekisterissä (Kirkkokatu 1, 02770 Espoo), puhelinpalvelu numerossa 09 805 02600 avoinna ma-to klo 9-15 vuoden 2020 loppuun saakka. Korona-tilanteen vuoksi keskusrekisterin asiakasvastaanotto pidetään suljettuna 31.8.2020 asti, sähköposti keskusrekisteri.espoo@evl.fi

Kirkolliset toimitukset/tilaisuudet seurakunnan tiloissa

Valtioneuvoston ohjeistus sekä̈ AVI:n antama määräys koskee kaikkia yli kymmenen hengen julkisia tilaisuuksia sisä- ja ulkotiloissa.  Kirkko sitoutuu yhdessä muiden toimijoiden kanssa kaikin tavoin edistämään ihmisten turvallisuutta.  Siksi kaikkia yli kymmenen hengen tilaisuuksia pyritään välttämään myös kirkollisissa toimituksissa. Luonnollisesti on selvää, ettei vähänkään hengitystieoireita saaneen henkilön tule osallistua.Perheiden ja omaisten tulee sopia siitä, keiden on mahdollista olla paikalla. 

Tilanne voi muodostua hyvin vaikeaksi, varsinkin, kun on kyse arkkuhautauksista.  Jos kantajat mahtuvat rajoitettuun väkimäärään, siunaus kappelissa/kirkossa tapahtuu kuten on sovittu. Kantajat (tai osan tarvittavista kantajista) voi myös saada hautaustoimiston kautta. Tällöin he voivat odottaa kappelin/kirkon ulkopuolella. Kanttoria, suntiota ja pappia ei tarvitse sisällyttää̈ kymmenen hengen kiintiöön. Jos omaiset näin näkevät esim. siksi että kantajia on vaikea saada, voidaan siunata haudalla. Tässä tarvitaan yleensä myös hautaustoimiston apua, koska kuitenkin neljä henkilöä tarvitaan arkkua laskemaan.

Piispojen 18.3.2020 antaman tarkentavan hautajaisia koskevan ohjeistuksen mukaan hautaan siunaamissa voivat pastoraalisista syistä olla läsnä vainajan kaikkein lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisikin annetun 10 henkilön rajan. Muilta osin piispojen aiempi linjaus jumalanpalveluksista ja kirkollisista toimituksista on edelleen voimassa. Jos hautaan siunaamisesta muodostuu lähiomaisten siihen osallistuessa yli 10 hengen tilaisuus, tulee kaikin käytettävissä olevin keinoin pyrkiä välttämään tartuntariskiä esimerkiksi niin, että osallistujat ovat siunauskappelissa tai haudalla riittävän etäällä toisistaan.

Mikäli omaiset päätyvät järjestämään muistotilaisuuden kymmenen hengen rajoituksen puitteissa välittömästi siunauksen jälkeen, seurakunta voi tarjota tilojaan heidän käyttöönsä. Pitopalvelut voivat tuoda tarjottavat paikalle omissa astioissaan. Valitettavasti seurakunnan keittiöön ei ole pääsyä.

Poikkeustilanteessa voi harkita myös toimituksen siirtämistä. Esimerkiksi kasteiden kohdalla se on mahdollista. Voidaan menetellä siten, että lapsi rekisteröidään kolmen kuukauden kuluessa väestötietojärjestelmään ja kaste toimitetaan myöhemmin. Hautajaisten siirtämistä ei suositella, koska kylmätilojen kapasiteetti loppuu melko nopeasti. 

Edellä mainittujen päätösten perusteena on vakava tartuntatautitilanne ja pyrkimys hillitä koronaviruksen leviämistä, mikä voi olla vaarallinen erityisesti vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville. Piispat toivovat kaikkien ymmärrystä tälle tosiasialle.

Lue myös: kasteen järjestäminen poikkeusolojen aikana

Tukea elämään

Kirkon tehtävä epidemiankin aikana on luoda lohtua ja toivoa sekä auttaa hädässä olevia. Tätä perustehtävää hoidetaan myös poikkeusoloissa. Kirkon työntekijät ovat ihmisten tavoitettavissa.

Diakonisen avun löytämiseksi voit olla puhelimitse yhteydessä diakoniatyöntekijöihin. He eivät tee kotikäyntejä. Diakoniatyöntekijät ovat tavoitettavissa myös sähköpostilla. Jos kännykän puheaika on lopussa, voi työntekijä soittaa Sinulle takaisin. Myös jos vastaaja on päällä, niin diakoni ottaa yhteyttä niin pian kuin  mahdollista, jos jätät viestin ja yhteystietosi.

Diakoniatyöntekijöiden yhteystiedot tästä.

Perheasiain neuvottelukeskuksen puhelinpäivystys palvelee tiistaisin klo 9-11 puh. 019 328 4260.

Sairaalapastorin puhelin 044 328 4356 ja sähköposti anna-maija.lakomaa@evl.fi (vapaapäivät la-su)

Papit yhteystiedot tästä

Lisätietoja www.lohjanseurakunta.fi/apua-ja-tukea

Voit ottaa mieltä painavissa kysymyksissä ja asioissa yhteyttä pappiin tai seurakunnan työntekijöihin. Olemme käytettävissä mm. yksittäisiä keskusteluja varten myös poikkeustilanteessa.

Kirkot avoinna sunnuntaisin

Kirkot ovat avoinna sunnuntaisin yksittäistä hiljentymistä ja rukousta varten seuraavasti:

Lohjan Pyhän Laurin kirkko klo 11 alkaen (avoinna myös arkisin kello 10-14)

Karjalohjan kirkko klo 11-11.45

Nummen kirkko klo 11-13

Pusulan kirkko klo 12-13

Sammatin kirkko klo 12-12.45 ja

Virkkalan kirkko klo 13.30-15.

Paikalla pappi tai muu seurakunnan työntekijä.