Via crucis - surun tie Pyhän Laurin kirkon maalauksissa

24.3.2021 12.30

Kristuksen jalanjäljissä kulkemisesta Jerusalemissa tuli ensimmäisten vuosisatojen aikana yksi hengellisen kilvoittelun muoto. Edelläkävijä oli keisarinna Helena, jonka toimesta löytyivät Golgata ja Kristuksen risti. Pyhän ristin löytyminen on kuvattuna Pyhän Laurin kirkon käytävän holvissa alttarin edessä.

Pyhän maan alue on läpi vuosituhansien ollut sotien näyttämönä. Keskiajalla alue päätyi islaminuskoisten haltuun. Pyhiinvaellukset sinne vaikeutuivat. Valloitusta seuranneiden ristiretkien aikana fransiskaanien veljeskunnan onnistui 1200-luvulla saada lupa asettua Jerusalemiin. Heidän toimestaan alettiin huolehtia Jeesuksen kärsimyshistoriaan liittyvistä paikoista. Ristintien reitti Jerusalemissa alkoi muodostua.

Matka Jerusalemiin oli useimmille eurooppalaisille mahdoton. Fransiskaanit alkoivat rakentaa eri puolille toiminta-alueelleen pieniä pyhäkköjä, joiden kautta pyhiinvaeltajat saattoivat kulkea ja eläytyä Kristuksen kärsimykseen. Tämä oli veljeskunnan mielestä tärkeätä. Esikuvana heillä oli yhteisön perustaja Fransiskus Assisilainen. Hänen kerrotaan kokeneen eläytyessään Kristuksen kohtaloon ns. stigmatisaation. Hän sai kehoonsa samanlaiset haavat, joilla Jeesuksen ruumis runneltiin. Sittemmin kaikki katoliset kirkot on varustettu kuvilla tai patsailla, joiden kautta voi vaeltaa ristintien.

Kun Pyhän Laurin kirkko varustettiin maalauksilla vuosien 1510-1522 aikana, tämä ristintien traditio oli vielä muotoumisvaiheessaan. Kaikkia ristintien asemia ei sieltä löydy. Selvä yhteys fransiskaanien traditioon on kuitenkin löydettävissä. Niistä syntyy oma lohjalainen sovellus kirkon luoteisnurkkaan. Ylipänä päätyikkunan vieressä on kuvattuna Fransikus haavoineen. Hänestä ristintien kulkijan on hyvä ottaa mallia ja antautua sisäiselle matkalle kuvien äärellä.

teksti: Simo Jouhi

Taivaallinen Isä Jumala,
sydämemme pohjasta me ylistämme ja kiitämme sinua.
Vaikka olemme heikkoja ja teemme syntiä,
haluamme seurata ainosyntyistä Poikaasi,
meidän Herraamme Jeesusta Kristusta hänen ristintiellään.
Auttakoon Pyhä Henkesi meitä ymmärtämään,
miten Vapahtajamme voima voisi vahvistaa meitä elämässämme.

Erityisesti pyydämme apua autuaalta Marialta, Neitsyeltä ja Äidiltä,
seuratessamme Kristusta ja tehdessämme hänen ristintiestään
oman elämäntiemme. Aamen.
(katolisen ristintien alkurukous, https://katolinen.fi/ristintie)