Uutislistaukseen

Anna-Mari Kaskinen lahjoittaa uutuuskirjansa tuotot maailman lapsille

Anna_mari_kaskinen_kirja_kansi.jpg

Neljän lapsen äiti, kirjailija, runoilija ja sanoittaja Anna-Mari Kaskinen oivalsi, ettei vanhemmuus ole vain biologiaa. Se on rakkautta ja vastuunkantoa – eikä se rajoitu vain omiin lapsiin.

Anna-Mari Kaskisen uutuuskirja on omistettu maailman lapsille. Kuin lapsesi olisi hän -kirja sisältää runoja ja mietelmiä lapsuudesta ja vanhemmuudesta, ja niiden rinnalla on kuvia Lähetysseuran työalueiden lapsista.

Kaskinen lahjoittaa osuutensa kirjan tuotoista Lähetysseuran lapsia ja nuoria tukevaan työhön.

”Voin omalta pieneltä osaltani tukea lapsia kirjan avulla ihan konkreettisesti.”

Kirjan syntyyn on vaikuttanut Kaskisen omat kokemukset neljän lapsen äitinä. Yksi lapsista on Kiinasta adoptoitu.

Kaskinen on oivaltanut, ettei vanhemmuus ole vain biologiaa. Se on rakkautta ja vastuunkantoa, eikä se rajoitu vain omiin lapsiin. Yhtä lailla se ulottuu kaikkiin maailman lapsiin.

”Jokainen voi omalla tavallaan tukea jotain lasta jossain merkittävässä elämäntilanteessa.”

Lähetysseura luotti nuorten lauluntekijöiden kykyihin

Samalla kirja on kiitos Lähetysseuralle. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta Afrikkalaisen gospelmessun ilmestymisestä. Lähetysseura tilasi sen nuorilta lauluntekijöiltä, Anna-Mari Kaskiselta ja Pekka Simojoelta.

Kaskinen kiittää siitä, että Lähetysseura uskoi hänen ja Simojoen kykyihin ja otti heidän laulunsa käyttöön. Afrikkalaisen gospelmessun jälkeen Lähetysseura tilasi Liekit-musikaalin, jonka ensiesitys oli Lähetysseuran 125-vuotisjuhlissa vuonna 1984. Tilaustyö tuntui nuorista lähes ylivoimaiselta haasteelta.

”Emme olleet tehneet musikaalia koskaan aikaisemmin”, Kaskinen tunnustaa.

Hän luki lähetystyöntekijöiden elämäkertoja ja osti levykaupasta Jesus Christ Superstarin, josta opetteli musikaalin rakennetta. Niiden avulla syntyi musikaali. Liekit saavutti suuren suosion, ja monet sen laulut jäivät elämään itsenäisinä kappaleina.

”Monia unohtumattomia hetkiä ja projekteja on saatu tehdä. Ne ovat avanneet aina tietä jollekin uudelle, joten oli aika kiittää.”

Voimalaulut ammentavat inspiraationsa Raamatusta

40 vuoden aikana Kaskinen on sanoittanut satoja lauluja ja virsiä sekä ollut kirjoittamassa kymmeniä kirjoja. Hänen kädenjälkeensä on vaikea olla törmäämättä. Esimerkiksi tämän vuoden Kauneimmissa Joululauluissa on kolme hänen sanoittamaansa kappaletta nuoruusvuosina syntyneestä Pienestä liekistä viime vuoden uutuuskappaleeseen Jouluna he kaikki ovat täällä.

Inspiraationsa Kaskinen ammentaa luonnosta ja hengellisyydestä. Hänellä on tapana kuljeskella luonnossa, kuunnella ja hiljentyä. Korona-aikana hän on saanut voimaa myös Raamatun teksteistä. Ne tuntuvat yhdistävän aikaisempiin sukupolviin.

Raamatun teksteistä inspiraationsa ammentavat Kaskisen korona-aikana tekemät voimalaulut. Hän on kirjoittanut jokaiseen kirkkovuoden pyhään laulun. Sävellykset on tehnyt espoolainen kanttori Anna-Liisa Haunio.

Viattomien lasten päivän kappale on nimeltään Kuin lapsesi olisi hän. Kappaleen sanat löytyvät Kaskisen samannimisen uutuuskirjan ensimmäisiltä sivuilta.

Sekä kirjan että kappaleen ytimessä on sama ajatus: kun katsomme vieraita lapsia lähellä tai kaukana, entä jos katsoisimme heitä kuin omia lapsiamme.

”Silloin siihen katsantoon tulee erilainen näkökulma ikään kuin kuuluisimme yhteen, vaikka emme tunne toisiamme”, Kaskinen kuvaa.

Kuin lapsesi olisi hän -kirja ilmestyi itsenäisyyspäivän jälkeen. Se on myynnissä Suomen Lähetysseuran BasaarissaLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja hyvin varustetuissa kirjakaupoissa.

Suomen Lähetysseura

Lisätietoja: Kustannusjohtaja Eivor Ng, eivor.ng@suomenlahetysseura.fi, p. 040 4514 137.

Fri Jan 07 08:24:00 EET 2022