Elämän suuret ja tärkeät hetket

Ota yhteyttä

Lohjan seurakuntatoimisto ja alueseurakuntatoimistot

Seurakuntatoimistoista saat puhelimitse tai sähköpostitse neuvontaa papin, kanttorin ja tilojen varaamisessa tai vuokraamisessa sekä perhejuhlien ja hautajaisten käytännön järjestelyissä. Voit kysyä myös hautapaikasta ja muista hautaukseen ja haudan hoitoon liittyvistä asioista.

Lohjan seurakuntatoimisto
Laurinkatu 40, Lohja
p. 019 328 41 (ma–to klo 9–14.30)
lohja.seurakuntatoimisto@evl.fi

Karjalohjan, Nummen, Pusulan ja Sammatin alueseurakuntatoimistot
p. 044 328 4372 (ma–to 9–11.30 ja 12–15)
lohjan.alueseurakunta@evl.fi

Espoon aluekeskusrekisteri

Virkatodistukset, sukuselvitykset, sukututkimukset ja avioliiton esteiden tutkinta tilataan Espoon aluekeskusrekisteristä.

p. 09 8050 2600 (ma–ti klo 9–15, ke–to klo 9–12), 
keskusrekisteri.espoo@evl.fi.
Postiosoite: PL 200, 02771 Espoo
Käyntiosoite: Kirkkokatu 1, 02770 Espoo
www.espoonseurakunnat.fi/info-ja-asiointiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Virkatodistukset ja avioliiton esteiden tutkinta sähköisesti

Suomen ev.lut. kirkko on avannut verkossa asiointipalvelun, jossa asiakas voi tietoturvallisesti tilata virkatodistuksen itsestään (ns. elää-todistus) tai sukuselvitysmuotoisen virkatodistuksen vainajasta (nykyinen tai entinen ev.lut. kirkon jäsen). Palvelua voi käyttää suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palvelu löytyy osoitteesta tilaavirkatodistus.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Avioliiton esteiden tutkintaa voi pyytää tutkinta-asiointipalvelusta osoitteesta esteidentutkinta.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

 

Elämän kohokohtia kannattaa juhlia

Juhlia ei tarvitse järjestää vain silloin, kun on saavuttanut jotain. Myös elämän käännekohdat tarjoavat hyvän syyn kokoontua yhteen perheen, sukulaisten ja ystävien kesken.

Kirkon pyhät toimitukset ovat Jumalan ja ihmsien välistä vuoropuhelua. Lohjan seurakunnan työntekijät ovat apuna juhlien järjestämisessä, ja tarjolla on myös juhlatiloja, kuten kirkkoja sekä seurakuntakeskuksia ja -taloja. Tilat ovat edullisia ja kirkolliset toimitukset veloituksettomia. 

Ristäiset

Ristiäisissä lapsen läheiset kokoontuvat yhteen viettämään vauvan ensimmäistä juhlaa. Vastasyntynyt kastetaan noin kolmen kuukauden kuluessa syntymästä, mutta myös nuori tai aikuinen voidaan kastaa esimerkiksi rippikoulun yhteydessä. Kastejuhlan järjestäminen aloitetaan soittamalla Lohjan seurakuntatoimistoon, jolloin sovitaan papista ja mahdollisista tilavarauksista. Kastetta varten tarvitaan kaksi ev.lut. kirkkoon kuuluvaa kummia, jotka on konfirmoitu.Kirkkoherran luvalla yksikin kirkkoon kuuluva kummi riittää. Kummeja voi kysyä myös seurakunnasta.

Lue lisää täältä.

Rippikoulu ja konfirmaatio

Useimmiten rippikoulu käydään Suomessa nuoren täyttäessä 15 vuotta. Rippikoulu on noin puolen vuoden mittainen kokonaisuus, jonka aikana osallistutaan seurakunnan toimintaan ja pohditaan kysymyksiä uskosta ja elämästä. Rippikouluun ovat kaikki tervetulleita, ja sen voi käydä myös aikuisena. Rippikoulu päättyy konfirmaatioon, jonka jälkeen konfirmoidulla on mahdollisuus toimia kummina, käydä itsenäisesti ehtoollisella, asettua ehdolle kirkollisissa vaaleissa sekä solmia kirkollinen avioliitto.

Lue lisää täältä.

Kodin siunaaminen

Kodin siunaaminen on kirkollinen toimitus, jossa pyydetään Jumalan siunausta ja varjelusta omalle kodille. Siunaaminen voidaan toimittaa milloin tahansa, mutta useimmiten silloin, kun perhe on muuttanut uuteen kotiin. Kodin siunaaminen voidaan liittää myös kotona tapahtuvaan kastejuhlaan.

Lue lisää täältä.

Häät

Kirkollisessa avioliittoon vihkimisessä avioliitolle pyydetään siunausta.Ennen vihkimistä avioliiton esteet tutkitaan. Kirkkohäitä suunnittelevat voivat hoitaa esteiden tutkinnan Espoon aluekeskusrekisterin kautta. Avioliittoon vihittävien tulee olla rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä. Kirkollisesti voidaan vihkiä myös sellainen pari, jossa toinen kuuluu ev.lut. kirkkoon ja toinen johonkin muuhun kristilliseen kirkkoon tai uskontokuntaan. Maistraatissa solmittu avioliitto voidaan siunata kirkossa.

Lue lisää täältä.

Avioliittoon vihkimisen vuosipäivä

Rukoushetkessä kiitetään yhteisestä elämästä ja pyydetään siunausta tuleviin vuosiin. Rukoushetkeen ei liity juridista merkitystä, mutta ajatuksena on palauttaa mieleen omat häät vuosien takaa.

Lue lisää täältä.

Hautajaiset

Läheisen kuoltua saattaa tuntua siltä, että omat voimat eivät riitä taakan kantamiseen. Lohjan seurakuntatoimisto ja alueseurakuntien seurakuntatoimistot auttavat hautapaikkaa koskevissa asioissa sekä papin, siunausajan ja -paikan varaamisessa.

Lue lisää täältä.