Surussa ja kriisissä

Me kaikki voimme joutua kriisiin erilaisten elämäntilanteiden tai jonkin järkyttävän tapahtuman seurauksena. Läheisen ihmisen kuoleman aiheuttama suru tai jokin muu menetys voi kohdata ketä tahansa.

Mielen täyttää järkytys, hämmennys, epätoivo tai syyllisyys, pelko, viha ja häpeä. Kaikki tunteet ovat mahdollisia. Kriisin kulku ja surun kanssa eläminen on jokaiselle yksilöllistä ja henkilökohtaista. Elämän jatkumisen kannalta on tärkeää, että ajatuksistaan ja tunteistaan voi puhua jollekin turvalliselle ja luotettavalle ihmiselle, vaikka omalle läheiselleen. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista.

Diakoniatyöntekijät ja papit tarjoavat henkilökohtaista keskusteluapua surun keskellä.

Sururyhmä luottamuksellinen vertaistukiryhmä sinulle, joka olet menettänyt läheisesi

 

Sururyhmässä voit jakaa ajatuksiasi ja tunteitasi läheisen kuolemasta luottamuksellisesti toisten surevien kanssa. Sururyhmään tullessa läheisen menettämisestä on hyvä olla kulunut vähintään joitain kuukausia.

Syksyn 2021 sururyhmän ensimmäinen tapaaminen on keskiviikkona 29.9, klo 17.30-19.00, Lohjan seurakuntakeskuksen taakkahuoneessa (Köbanya-tupa, Sibeliuksenkatu 2).

Illassa tutustutaan, kuullaan ryhmän toiminnasta sekä tulevista tapaamisista. Ryhmä kokoontuu yhteensä kahdeksan kertaa. Sururyhmän ensimmäinen tapaaminen on avoin, jonka jälkeen ryhmään ei oteta uusia jäseniä.

 

Tiedustelut ja ilmoittautumiset:

Diakoni Jonna Seppälä 044 328 4320
Pastori Piia Korpijaakko 044 788 78 96

Surukynttilöitä tienvarrella

Kun kuolema koskettaa

Kuolin viestin vastaanottaminen on usein pysähdyttävää. Tieto rakkaan ihmisen kuolemasta kohtaa kokonaan ihmisen, se tuntuu kehossa ja mielessä. Usein hetki jää monen mieleen terävänä. Joskus se voi olla helpotus, pitkän sairauden jälkeen, toisinaan se on luonnollinen pitkän ja hyvän elämän jälkeen, toisinaan se on epäoikeudenmukainen ja mahdottomuus. Kuitenkaan kuolemaa ei kukaan meistä voi välttää. Se koskettaa meitä kaikkia elämäämme eri vaiheissa. 

Kynttilöitä pimeässä. Henkilö pitää yhtä kynttilää kädessään.

Rukous läheisen kuoltua

Voit muistella läheistäsi sytyttämällä kynttilän esim. valokuvan viereen.

Elävien ja kuolleiden Jumala, rakas taivaallinen Isä. 

Kuolema on käynyt luonamme. 

Muistamme edessäsi NN:ää ja pyydämme:

anna meidän kuolemassakin turvautua siihen voittoon, 

jonka Poikasi Jeesus Kristus saavutti. 

Tätä rukoilemme hänen nimessään. Aamen.  

Lähde: Virsikirja