Surussa ja kriisissä

Jokainen meistä voi joutua kriisiin erilaisten elämäntilanteiden tai jonkin järkyttävän tapahtuman takia. Läheisen ihmisen kuoleman aiheuttama suru tai jokin muu menetys voi kohdata ketä tahansa.

Mielen täyttää järkytys, hämmennys, epätoivo tai syyllisyys, pelko, viha ja häpeä. Kaikki tunteet ovat mahdollisia. Kriisin kulku ja surun kanssa eläminen on yksilöllistä ja henkilökohtaista. Elämän jatkumisen kannalta on tärkeää, että ajatuksistaan ja tunteistaan voi puhua jollekin turvalliselle ja luotettavalle ihmiselle, vaikka omalle läheiselleen. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista.

Diakoniatyöntekijät ja papit tarjoavat henkilökohtaista keskusteluapua surun keskellä.

Sururyhmä on luottamuksellinen vertaistukiryhmä sinulle, joka olet menettänyt läheisesi

Sururyhmässä voit jakaa ajatuksiasi ja tunteitasi läheisen kuolemasta luottamuksellisesti toisten surevien kanssa. Sururyhmään tullessa läheisen menettämisestä on hyvä olla kulunut vähintään joitain kuukausia.

Kevään 2023 sururyhmän ensimmäinen tapaaminen keskiviikkona 15.2. klo 17.30–19 Lohjan seurakuntakeskuksessa, takkahuoneessa (Köbanya-tupa, Sibeliuksenkatu 2). Illassa tutustutaan ja kuullaan ryhmän toiminnasta. Muut tapaamiset keskiviikkoisin 22.2., 1.3., 8.3., 15.3., 29.3. sekä 12.4. klo 17.30–19. Tiedustelut ja ilmoittautumiset: pastori Pirkko Järvinen 044 328 4384, diakonissa Sinikka Laurila 040 7799 369. Kokoontumispaikkana on Lohjan seurakuntakeskuksen takkahuone Kõbánya-tupa (Sibeliuksenkatu 2).

 

 

Surukynttilöitä tienvarrella

Kun kuolema koskettaa

Kuolinviestin vastaanottaminen on usein pysähdyttävää. Tieto rakkaan ihmisen kuolemasta kohtaa ihmisen kokonaan, se tuntuu kehossa ja mielessä. Usein hetki jää mieleen terävänä. Joskus pitkän sairauden jälkeen kuolema voi olla helpotus. Toisinaan, pitkän ja hyvän elämän jälkeen, se on luonnollinen tapahtuma. Joskus se taas on epäoikeudenmukainen ja mahdottomuus. Kukaan meistä ei kuitenkaan voi välttää kuolemaa. Se koskettaa meitä kaikkia elämän eri vaiheissa. 

Kynttilöitä pimeässä. Henkilö pitää yhtä kynttilää kädessään.

Rukous läheisen kuoltua

Voit muistella läheistäsi sytyttämällä kynttilän esimerkiksi valokuvan viereen.

Elävien ja kuolleiden Jumala, rakas taivaallinen Isä. 

Kuolema on käynyt luonamme. 

Muistamme edessäsi NN:ää ja pyydämme:

anna meidän kuolemassakin turvautua siihen voittoon, 

jonka Poikasi Jeesus Kristus saavutti. 

Tätä rukoilemme hänen nimessään. Aamen.  

Lähde: Virsikirja