Lohjan Pyhän Laurin kirkko

Kirkkokatu 1 , 08100 Lohja
050 475 7272

Pyhän Laurin kirkko on avoinna muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta joka päivä kesäaikaan 1.5. –30.9. kello 9–16 ja talviaikaan 1.10.–30.4. klo 10–14. Poikkeuksia ovat kirkolliset toimitukset, kuten häät ja hautajaiset, joiden aikana kirkko suljetaan yleisöltä. Suntiot laittavat tuolloin lapun kirkon ulko-ovelle, josta käy ilmi, että kirkko on suljettu meneillään olevan toimituksen ajan. Lisäksi kirkko on suljettu matkailjoilta juhannuspäivänä, itsenäisyyspäivänä, joulupäivänä, uudenvuodenpäivänä, pitkäperjantaina, pääsiäislauantaina sekä vapunpäivänä. Messu toimitetaan sunnuntaisin kello 10 ja radioidaan samalla Lohjan Radio Dein taajuudella 107,2 MHz. Tervetuloa kirkkoon!

Lohjan Pyhän Laurin kirkko

Henkilömäärä

  • 520
  • Poikkeusolojen aikana max. 120

Messu

Joka sunnuntai klo 10.

Pysäköinti

Kirkon alueella on 4h aikarajoitettuja pysäköintipaikkoja runsaasti.

 

Information på svenska

Pyhän Lurin kirkko

Pyhän Laurin kirkko

 

Historiaa

1400- ja 1500-lukujen taitteessa valmistunut keskiaikainen Pyhälle Laurentiukselle omistettu harmaakivikirkko upeine kattomaalauksineen on juhlava paikka moneen tapahtumaan, kuten konsertteihin ja vihkitilaisuuksiin. Kirkosta löytyy kahdet urut sekä flyygeli, ja tilaan mahtuu istumaan noin 550 henkeä.

Kirkko

Lohjan harmaakivikirkko on kolmanneksi suurin Suomen keskiaikaisista kirkoista, vain Turun tuomiokirkko ja Naantalin luostarikirkko ovat suurempia. Kirkko mainitaan asiakirjalähteissä ensimmäisen kerran 1382. Pyhälle Laurille omistetun kirkon 1500-luvun alusta peräisin olevat maalaukset tekevät kirkosta yhden maamme kaikkein merkittävimmistä keskiaikaisista kulttuurimuistomerkeistä. Kirkon maalaukset ajoitetaan 1500-luvun alkuun ja niiden lahjoittajana on mahdollisesti ollut Raaseporin käskynhaltijana vuosina 1490-1513 toiminut Tönne Erikinpoika Tott. Tutkijat pitävät todennäköisenä, että nykyisen kirkon paikalla on sijainnut kenties useampikin puukirkko, joista ensimmäinen lienee rakennettu heti seurakunnan perustamisen jälkeen 1230- tai 1240-luvulla. Kivikirkko on mahdollisesti rakennettu puukirkon ympärille.

Kellotapuli

Kellotapulin alaosa on rakennettu kivestä samaan tyyliin kuin itse kirkko. Tämä kivinen osa on peräisin keskiajalta. Nykyinen kellotapuli on rakennettu saksalaisen rakennusmestarin Johann Friedrich Schultzin johdolla noin vuonna 1740. Kellotapulissa on kolme kirkonkelloa. Vanhin niistä, keskikokoinen kello, on valettu Tallinnassa 1594, suurin kello on valettu vuonna 1624 Lohjalla ja pienin kello valettiin vuonna 1740 Tukholmassa.

Maalaukset

Vuosien 1510-1522 aikana kirkko koristeltiin maalauksin. Maalaria tai maalausryhmää ei tunneta nimeltä, mutta tyyliseikkojen perusteella on päätelty, että ryhmän johtaja olisi ollut Keski-Ruotsissa vaikuttaneen Albertus Pictorin opissa. saman maalausryhmän on arveltu maalanneen myös Hattulan Pyhän Ristin kirkon maalaukset.

Maalaukset

Maaväreillä tehdyt maalaukset ovat syntyneet al secco-menetelmällä. Värit on sivelty kuivalle laastipinnalle (Ne eivät siis ole freskoja). Kuvat on maalattu Turun tuomiokapitulin hyväksymän ohjeen mukaisesti. Kuvakertomus alkaa kuorista, seurakunnasta katsoen oikealta puolelta kirkkoa luomiskertomuksella. "Jumala on luonut maailman ja toteaa kaiken hyväksi". Paratiisikuvassa esitetään Eevan luominen, sekä Adamin ja Eevan käsien yhteen littäminen avioliiton vertaukseksi ja syntiinlankeemus. Kertomus jatkuu myötäpäivään oikealle. Asehuoneen oven yläpuolella on kuvattu joulun tapahtumia ja koko länsiseinällä ja osalla pohjoisseinää on kuvattu Kistuksen kärsimyshistoriaa. Kertomus päättyy kuorin vasemmalle puolelle Viimeiseen tuomioon. Pilareissa esitellään apostolit ja pyhimykset, mm. kirkon oma suojeluspyhimys, diakoni Pyhä Laurentius, joka kärsi marttyyrikuoleman vuonna 288jKr. Maalukset on maalattu juuri samoihin aikoihin kuin Michelangelo maalasi Vatikaanissa Sixtuksen kappelin kattofreskoja ja Rafael paavin residenssin saleja.

Maalauksissa korostuu tietynlainen suomalaisuus. Esimerkiksi Aatami ja Eeva verhoutuvat maalauksissa suomalaiseen saunavihtaan, sillä ei 1500-luvun lohjalainen voinut tuolloin tietää, miltä viikunanlehdet näyttivät.

Restaurointi

Maalaukset restauroitiin nykyiseen asuunsa kesäaikoina vuosina 1953-1957. Työtä johti konservaattori Oskari Niemi. Muu kirkko restauroitiin vuosina 1966-1968. Kirkon lattian alle rakennettiin sosiaalitilat ja ns. alasakaristo. Lattia myös laskettiin alkuperäiaselle tasolle ja lattian alla sijainneet haudat poistettiin. Kirkon ovet ja ikkunat pienennettiin vastaamaan niiden alkuperäistä keskiaikaista kokoa. Asehuoneesta johdettiin käytävä sakaristoon. Sakariston ulko-ovi muurattiin umpeen. Papinovi otettiin auki.

Saarnastuoli siirrettiin toisen pilarin vierestä ensimmäisen pilarin viereen. Penkit uusittiin, samoin kuorirakennelmat. Korjaus- ja restaurointityö valmistui elokuussa 1968.

Sakaristo

Pyhän Laurin kirkon sakasti on todennäköisesti ollut olemassa jo ennen kirkon valmistumista. 1600-luvulla sakasti toimi Lohjan ruotsinkielisen väestön kirkkona. Ruotsinkielisiä jumalanpalveluksia pidettiin kaikista suurimpina juhlapyhinä. tällöin sakastissa oli alttari, saarnastuoli, sekä penkit kirkossa kävijöille.

Irtaimisto ja sisustus

Krusifiksi ja veistokset

Irtaimiston arvokkain osa on 1400-luvun lopussa valmistunut suuri krusifiksi. Risti on tehty punahongasta. Ristiinnaulitun kuvan materiaalina on käytetty haapaa. On arveltu, että tämä näyttävä työ on kotimaista tekoa. Kirkkoon on sijoitettu Pyhää Laurentiusta kuvaava veistos, joka on myös peräisin 1400-luvulta. Veistos on Kansallismuseon omaisuutta.

Alttaritaulu

Pohjoisseinälle on sijoitettu Margareta Capsian maalaama alttaritaulu, jonka kirkkoherra Gregorius Arctopolitanus lahjoitti seurakunnalle vuonna 1738. Kirkon seitsenhaarainen kynttilänjalka on myös hänen lahjoittamansa.

Margareta Capsian maalaama alttaritaulu

Saarnastuoli

Saarnastuolin on suunnitellut Jean Wiik, ja se valmistui 1845. Saarnastuoli on ainoa kirkon 1800-luvun sisutuksesta jäljelle jäänyt esine.

Penkit ja lattia

Kirkon penkit ovat bulgarialaista tammea ja lattia on Öölannin kalkkikiveä. Ne uusittiin, kun kirkko restauroitiin 1966-1968 arkkitehti Esko Järventauksen laatiman suunnitelman mukaan.

Raamattu

Kirkossa säilytetään vuoden 1642 suomenkielistä Raamattua. Se on ensimmäinen suomen kielellä painettu koko Raamattu.

Urut

Nykyiset urut ovat Urkurakentamo Veikko Virtasen valmistamat vuodelta 1985. Kuoriurut ovat saman rakentamon työtä vuodelta 1986.

Urut vihitty 22.12.1985

Kuoriurut valm. 11.6.1986

Suomen Urut -tietokanta

 

Nykyiset urut ovat Urkurakentamo Veikko Virtasen valmistamat vuodelta 1985

Lisätietoa

Lisätietoa kirkon historiasta löydät Museoviraston sivuilta täältä

Lisätietoa Lohjan seurakunnan historiasta täältä.

Varauslomake konsertin järjestäjille

Varauslomake

Kirkon opastus ja matkailu

Lohjan matkailupalvelukeskus: puh. 044 369 1309  email: tourist@lohja.fi

Lohjan Oppaat ry: Tarja Karlsson, puh. 040 732 7903
tarja.karlsson@dnainternet.net

Mobiiliopastusreitti Citynomadi

 

YouTube-video

 

Turvallisuus

Turvallisuutenne takaamiseksi kirkossa on toiminnassa 24/7 videovalvonta sekä savunilmaisimet. Poikkeus- ja hätätilanteissa toimintaa johtaa kirkon suntio tai muu henkilökunnan jäsen. Noudata ehdottomasti määräyksiä ja ohjeita.

Hätätilanteessa:

PELASTA vaarassa olevat ihmiset

HÄLYTÄ soita 112

ILMOITA henkilökunnalle

SAMMUTA tarvittaessa lähimmällä alkusammuttimella

ANNA ensiapua tarvittaessa

OPASTA apu paikalle

Tulipalon sattuessa:

  • Evakuoi tila
  • Tee hälytys palopainikkeesta ja soita 112
  • Rajoita paloa sulkemalla ikkunat ja ovet sekä sulje ilmastointi ILMASTOINNIN HÄTÄSEIS painikkeesta
Induktiosilmukka
Pysäköinti
wc
Esteetön kulku

Tapahtumat

to 28.10. klo 13.00

Kirkkokatu 1, 08100 Lohja

Seniorifoorum

Seniorifoorum käynnistyy
su 31.10. klo 10.00

Kirkkokatu 1, 08100 Lohja

Messu

Tervetuloa messuun ja sen jälkeen kirkkokahveille. Tänä sunnuntaina juhlimme erityisesti niitä jotka ovat vuoden aikana täyttäneet 70 vuotta. Pyhän aiheena on Antakaa toisillenne anteeksi.
la 6.11. klo 10.00

Kirkkokatu 1, 08100 Lohja

Messu

Tervetuloa Pyhäinpäivän messuun ja kirkkokahville sen jälkeen. Pyhäinpäivän teemana on 'Pyhien yhteys'.
la 6.11. klo 13.00

Kirkkokatu 1, 08100 Lohja

Högmässa och kyrkkaffe

Välkommen till allhelgonadagens högmässa. Söndagens tema är "De heligas gemenskap". Efter gudstjänsten kransnedläggning vid minnesmärket av De glömda i Lojo.
la 6.11. klo 18.00

Kirkkokatu 1, 08100 Lohja

Pyhäinpäivän muistohetki

Tervetuloa Pyhäinpäivän hartauteen
su 7.11. klo 10.00

Kirkkokatu 1, 08100 Lohja

Messu, Kansanlähetyksen kirkkopyhä

Tervetuloa messuun Kansanlähetyksen kirkkopyhänä. Pyhän aihe on kahden valtakunnan kansalaisena.
to 11.11. klo 18.00

Kirkkokatu 1, 08100 Lohja

Pyhän sylissä

Tervetuloa arkiretriittiin!
la 20.11. klo 18.00

Kirkkokatu 1, 08100 Lohja

Elämäni laulu -konsertti

"Et varmaankaan tiedä, miten tärkeä olet minulle.
Silloin, kun minä tarvitsin apua, olit siinä.
Kun minä tarvitsin halausta, olit siinä.
Kun en enää nähnyt itse valoa, olit siinä.
Kun minulle tapahtui suuria, olit siinä.
Haluaisin kiittää sinua."