Ystävyysseurakunnat

Lohjan seurakunnalla on kansainvälistä ystävyysseurakuntatoimintaa kolmen seurakunnan kanssa, joista Toksovan (Токсово) seurakunta Inkerinmaalla on koko Lohjan rovastikunnan yhteinen ystävyysseurakunta.

Köbanyan luterilainen seurakunta Unkarin Budapestissa on ollut Lohjan seurakunnan ystävyysseurakunta yli 30v, vuodesta 1988.

Sakun seurakunta Virosta tuli Lohjan seurakunnan ystävyysseurakunta pian perustamisensa 2013 jälkeen. Seurakunnan 5v juhlaa juhlittiin loppiaisena 2018.

Toksovan ystävyysseurakunnan pihalle 3 lippua. Vasemmalta oikealle Suomen, Venäjän ja Inkerinmaan lippu
Kuva: VKontakte -Токсовская лютеранская церковь

Köbanyan kirkko.

Márta Fier - Tervehdys vuodelle 2019

Luuk 1:37

Enkeli vastasi: […] Jumalalle ei mikään ole mahdotonta.

Enkeli lupaa hänen valitsemalleen neitseelle tytölle, että pian hän synnyttää Vapahtajan. Tyttö ei naurahda itsekseen, kuin aikoinaan vanha Saara (1Moos. 18, 12), jolle Jumalan lähetti lupasi Iisakin ja hänen kauttaan uuden kansan syntymisen, vaan – koska lupaus vastustaa hänenkin tapauksessaan luonnon lakeja – kysyy: „Miten se on mahdollista?” Tähän kysymykseen saapuu enkelin yllä siteerattu vastaus: „Jumalalle ei mikään ole mahdotonta.”

Maria oli silloin tyytynyt tähän vastaukseen. Jos se on Jumalan tahto, niin  se on minunkin tahtoni: „Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit.”

Jeesus oli vakuuttunut siitä, että Jumalalle ei mikään ole mahdotonta. Hän puhui siitä myös Getsemanssa kiirastorstaina: „Abba, Isä, kaikki on sinulle mahdollista. Ota tämä malja minulta pois. Ei kuitenkaan minun tahtoni mukaan, vaan sinun.” (Mk 14, 36) Jeesus – samoin, kuin Maria aikoinaan – oli kääntynyt Jumalan puoleen sillä luottamuksella, että on hyvä juuri niin, kuin Jumala tahtoo. Molemmat pystyivät ottamaan vastaan Jumalan tahdon, mitä tahansa se olisi merkinnyt heille. Jumalan tahdon vastaanottaminen ei aina ole iloinen asia, emme voi välttää menetyksiä ja kärsimyksiä, mutta on aina parasta, että jättäydymme hänen tahtoonsa.

Uusi vuosi tuo mukanaan sekä toivoa että ahdistusta. Mitä tarkoittaa meille, että Jumala on kaikkivaltias? Ei varmaan sitä, että saamme pyytää häneltä mitä tahansa, hän toteuttaa sen. Hän ei ole luvannut meille puolisoa, asuntoa, lapsia, vaurautta, terveyttä, rauhaa, pitkää ikää. Mutta hän on luvannut, että Jeesus on meidän kanssamme

„kaikki päivät maailman loppuun asti” (Mt 28:20). Tämä hänen lupauksensa toteutuu varmasti. Hänen rakastava, puoltava läsnäolonsa on aivan varmasti meidän ulottuvillamme myös vuonna 2019.

Márta Fier . Suomennos Márta Csepregi.

Márta Fier on  usein ollut ystävyysseurakuntavierailuilla Suomessa ja vieläkin useammin emäntänä lohjalaisille vieraillessamme siellä.