Ystävyysseurakunnat

Lohjan seurakunnalla on kaksi omaa ystävyysseurakuntaa: Unkarin Budapestissa Köbanyan seurakunta sekä Viron Sakun Pyhän Tuomaan seurakunta. Lisäksi Lohjalla on rovastikunnallinen ystävyysseurakunta Toksova Inkerissä, Venäjällä. Ystävyysseurakuntatoiminta on seurakunnan ja ennen kaikkea seurakuntalaisten yhteydenpitoa ystävyysseurakuntiin ja sen jäseniin, esirukousta heidän puolesta sekä seurakuntien taloudellista tukemista. Lähes kaikki ystävyysseurakuntatoiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja on omakustanteista. 

Lohjan seurakunnassa ystävyysseurakuntatyölle on ominaista vierailut toisten seurakuntien alueille. Lohjalaiset käyvät Sakussa ja Köbanyassa, sakulaiset ja köbanyalaiset Lohjalla. Majoittuminen tapahtuu useimmiten kodeissa, joissa tunnelma on lämmin ja kodikas.

Kutsumme kaikkia lohjalaisia rukoilemaan ystävyysseurakuntiemme puolesta Virossa ja Unkarissa!

Inkerin kirkon Pietarin rovastikuntaan kuuluva Toksovan (Токсово) seurakunta on koko Lohjan rovastikunnan ystävyysseurakunta. 

Köbanyan luterilainen seurakunta Unkarin Budapestissa on ollut Lohjan seurakunnan ystävyysseurakunta kauimmin eli vuodesta 1988. Tutustu seurakunnin omiin verkkosivuihinLinkki avautuu uudessa välilehdessä sekä YouTube-kanavaanLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Sakun seurakunta Virosta tuli Lohjan seurakunnan ystävyysseurakunnaksi pian perustamisensa 2013 jälkeen. Seurakunnalla on oma Facebook-sivuLinkki avautuu uudessa välilehdessä sekä YouTube-kanavaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Lohjan seurakunnan ystävyysseurakuntatoimintaa koordinoi Pusulan alueseurakunan aluepappi Sampo Luukkonen p. 044 539 3939, sampo.luukkonen@evl.fi.

Toksovan ystävyysseurakunnan pihalle 3 lippua. Vasemmalta oikealle Suomen, Venäjän ja Inkerinmaan lippu
Kuva: VKontakte -Токсовская лютеранская церковь

 

Köbanyan kirkko.
Köbanyan kirkko.

Ketkä ovat ystäviämme?

Kirjoituksen on kääntänyt Irja Laasio Köbanyan seurakuntalehden joulunumerosta 2019. 

Vierailu Lohjalla 15.-20.6.2019

Testvér (ystävä/sisarus/veli/sisar) on yksi unkarinkielen kauneimmista ja ilmeik-käimmistä sanoista. Sisarus on sellainen, jonka kanssa olen samaa lihaa ja verta. ”Yhtä verta olemme” sanotaan viidakkokirjassa Susien tervehdys. Sanakirja antaa sanalle (testvér) neljä merkitystä. Katsotaanpa miten tämä sana sopisi lohjalaisiin ystäviimme.

Sisarus on ”samoista vanhemmista syntynyt kumpaa tahansa sukupuolta oleva henkilö” – eikö tästä olekin kysymys, pidämme näet toisiamme Jumalan lapsina. Kesäinen vierailuohjelmamme antoi mahdollisuuden tähän – Jeesuksen ruumiin ja veren kautta sinetöityi – yhteys elää, esimerkiksi Pusulan messussa, jossa yhteydestä vastaava pappi Raili Rantanen julisti Jumalan sanaa (ja nuorimmat, 3, 2 ja 1½-vuotiaat,  matka-laisemme löysivät mainion leikkipaikan valtavasta puukirkosta).

”Hyvät ystävät ovat yksituumaisia” – kuuluu sanonta. Saarikossa, seurakunnan leiri-paikassa vietetyssä iloisessa illassa ei vain saunan löyly ja järven veden kylmyys, vaan myös mainio hiilloksella paistettu ruoka sekä sydäntä lämmittävät juomat ja vanhasta tuttavuudesta puhjenneet keskustelut ja muistelut sekä suomalais-unkarilaiseen ystävyyteen kylvetty vankkumaton uskommekin olivat yhteenkuuluvaisuuden avaimia.

Ystävä  (testvér) on joku aatteellisessa tai tunneyhteydessä oleva henkilö. Aate- ja tunneyhteydet antoivat monia todisteita lohjalaisten ystäviemme kanssa. Saimme esi-merkiksi rukoilla ja laulaa yhdessä, saimme tutkia sanaa yhdessä. Viime kesänä opimme tuntemaan toisiamme mainituilla tavoilla. Vierailimme Vivamon raamattukylässä, missä aidossa maisemassa, ”luonnonnäyttämöllä”, kertomus Laupiaasta samarialaisesta kos-ketti meitä voimakkaasti. Katsojien piti vaeltaa näyttelijöiden mukana kohtauksesta toiseen, jotta voimme seurata esitystä. Eläytymistä ei häirinnyt se, että Jeesuksen sanat kuultiin suomeksi.

Tunsimme hengen yhteyttä jokaisen vierailuohjelman kohdalla. Koskettavia kohteita olivat Ateneumin suurenmoisen suomalaisen taiteen näyttely, nerokas uusi kirjasto Oodi, uusi musiikkitalo sekä retki Fiskariin.

Veljiksi  (testvér) nimitämme munkkiveljeskunnan jäseniä, usein myös protestanttisen naisjärjestön jäseniä (sisar). Tosin fransiskaaniveljet ja diakonissat elävät usein mei-dän seurakuntayhteydessämme. Vapaaehtoispalvelu on kaikkialla arvokasta, ei joutavaa työtä. Se on usein myös näkymätöntä. Pitää tietää, kenelle annamme kiitoksen.  Ym-märrämme vierailuamme valmistaneen Hannu Laasion, ystävällisen ja palvelualttiin  isäntämme, unkarilaisten majoittajien, lahjojen hankkijoiden sekä vapaaehtoisten toi-mijoiden uurastuksen.

Ystävä  (testvér) on lopulta se, joka on jollekin sukua, yhdenmukainen, jotenkin samankaltainen. Kaikki se, mitä edellä kirjoitin tukee sitä, että lohjalaiset ansaitsevat nimen ”testvér”. Olemme ystäviä, koska erinomaisen paljon muistutamme toisiamme, koska huolehdimme toisistamme, koska ”olemme samaa verta” ja koska meillä on sama Taivaallinen Isä.

Kiitämme ystäviämme elämysrikkaista päivistä, hyvästä ruoasta, paljosta hymystä,  tärkeistä keskusteluista, kärsivällisyydestä, joustavuudesta – kaikesta, millä teitte unohtumattomaksi seitsemäntoista köbanjalaisen kesävierailun.

Zsuzsanna Zászkaliczky

Kääntäjän huomautus: Viittaus katoliseen veljestöön on ymmärrettävissä siitä, että Zsuzsanna elää ekumeenisessa, luterilais-katolisessa perheessä.

Rakkaat ystävät!

Tervehdys Jeesuksen Kristuksen nimessä!!

Tässä vähän päivitystä tilanteeseen Sakussa, Virossa!

Seurakunnassa ja pastorin päivittäisessä työssä ei ole epäilystäkään siitä, että kirkon rakentaminen vaati paljon paneutumista. Sanoisin, että (ainakin tähän mennessä) se on ennen kaikkea positiivista paneutumista: Koemme, että meitä on siunattu, kun olemme päässeet näin pitkälle ja meillä on selkeä päämäärä: Saada rakennus valmiiksi mahdollisimman pian – ja täyttää se ihmisillä! Parhaassa tapauksessa voimme viettää joulua siellä jo vuonna 2020 – mutta emme voi laskea sen varaan, sillä meidän täytyy koota vielä noin 550 000 euroa.

Kirkon rakentaminen Virossa on niin historiallisen harvinainen tapahtuma, että olemme saaneet runsaasti mediahuomiota ja muuta vastaavaa. Positiivista huomiota. Tämä on hyväksi kampanjallemme ja antaa myös lisää positiivista huomiota seurakunnalle. Vaikuttaa siltä, että useammat ihmiset alkavat tulla tietoisiksi seurakuntatyöstä Sakussa.

Lisää uutisia kirkon rakentamisesta:

Syyskuun 20. päivänä meillä oli suuri tilaisuus kirkon pihalla ja sisällä pääsalissa. Juhlimme rakentajia, jotka olivat päässeet katon rakentamisen vaiheeseen. Pidimme myös hartaustilaisuuden, missä meidän Viron evankelis-luterilaisen kirkkomme arkkipiispa Urmas Vilma siunasi torniin tulevan suuren ristin. Tilaisuuden lopussa risti kannettiin ulos, nostettiin ylös ja kiinnitettiin torniin. Vaikka tämä tapahtui keskellä työpäivää oli osallistujia noin 100 henkeä. Se oli siunattu päivä kaikin tavoin. Lähetän ohessa myös joitain kuvia tilaisuudesta.

* Kirkon eteläharjalle tulee aurinkopaneelit! Osittain siksi, että tulevat enrgialaskut olisivat pieniä ja toisaalta siksi, että kirkon hiilijalanjälki olisi mahdollisimman pieni. Käytämme Solarstone yhtiön ratkaisua, jossa parhaiten yhdistyy hyväksyttävä hinta ja esteettisyys. Tässä vaiheessa tulee lisäkustannuksia mutta lopulta tämä on oikein hyvä ratkaisu seurakunnalle – ja myös kirkon maineelle. Korkean energiatuoton aikana voimme myydä tuottamamme ylimääräisen sähkön energiamarkkinoille.

* Tähän mennessä Sakun kunta ei ole tukenut kirkon rakentamista taloudellisesti, vaikkakin he ovat antaneet meille arvokkaan rakennuspaikan vapaaseen käyttöön 99 vuodeksi. Muutos saattaa olla tulossa. Varsinaisen kirkon rakentamisen tukeminen näyttää hankalalta joillekin poliitikoille maallistuneessa Virossa mutta me olemme olleet aktiivisia ja saaneet viestejä, että he voisivat päättää tukea pysäköintipaikkaa ja  viheraluetta. Pidättehän siis myös Sakun poliitikot mielessänne rukouksissanne!

* Samaan aikaan kokeilemme erilaisia muita tapoja koota varoja. Jotkut seurakuntanuoremme ovat juuri tehneet videon (vajaa 2 minuuttia pitkän) kirkon rakentamisesta. Löydätte sen Youtubesta – etsikää Saku kirik tai linkistä https://www.youtube.com/watch?v=LooGCtwz83A Se on tekstitetty eri kielille (kielen voi vaihtaa asetuksista). Yritämme jaella tätä videota niin paljon kuin mahdollista, ja toivomme, että sen avulla tavoitamme uusia tukijoita.

* Samaan aikaan olemme hyvin kiitollisia jokaikiselle, jotka ovat tukeneet meitä tähän mennessä. Lokakuun alkuun mennessä kaikkiaan 628 677,26 euroa oli koottuna. Tärkeä osa tästä tuli teiltä! Kiitos oikein paljon ja Jumala siunatkoon teitä! J Jos haluatte tietää tarkasti, kuinka suuri on teidän osuutenne nyt, kirjoittakaa minulle- Minulla on luvut tiedossa!


 

* Joulukuun alun tienoilla päättyy rakentamisen ensimmäinen vaihe. Ainakin siltä näyttää nyt, mutta se rippuu syksyn kampanjoista. Ihannetilanne olisi, jos voisimme jatkaa, sillä jos joudumme pitämään pidempiä taukoja, on todennäköistä, että myös kustannukset nousevat. Kirkko saadaan tiiviiksi 1. joulukuuta mennessä, tarkoittaen ettei rakennuksessa ole aukkoja eikä reikiä enää. Mutta sisällä käytännössä kaikki on vielä kesken.

Seurakunta toimii hyvin. Olemme erityisen onnellisia viime vuoden positiivisesta muutoksesta pyhäkouluun osallistumisessa. Meillä on nyt 6-12 lasta joka sunnuntai.

Me rukoilemme säänöllisesti teidän puiolestanne, rakas kumppanimme,  palveluksissamme ja muuallakin, ja olemme iloisia, koska tiedämme teidän myös rukoilevan meidän puolestamme! Älkää epäröikö ottaa yhteyttä, jos teikkä on kysymyksiä tai kommentoitavaa!

Kirjeen lopuksi haluaisin jakaa kanssanne sen ilon, että pieni Trevor (3) kastettiin Sakun rukoushuoneessa elokuussa! Hänen äidistään, joka  on yksinhuoltaja, tuli kristitty seurakuntamme nuorisoleirillä (jota pidämme yhdessä neljän muun seurakunnan kanssa) viime kesänä. Syksyllä hän tuli rippikouluumme. Hän toi myös kolme ystäväänsä rippikouluun ja vielä yhden, joka aloitti kevään rippikoulussa. Ainoastaan yksi näistä viidestä aikuisesta (äiti mukaan lukien) oli edes kastettu. Nyt kolme näistä tuli Trevorin kummitädiksi/sedäksi. Trevor on yksi pyhäkoululapsista ja nyt hänen äidistään Merilinistä ja tämän ystävästä Reelikasta on tullut pyhäkoulun avustajia. Olemme hyvin kiitollisia Jumalalle hänen työstään!

Teidän Kristuksessa

Magne Mølster
Pastori EELK:n Sakun Toomase Seurakunta
Sakun kirkon rakentamisyhteisön jäsen


(Kääntänyt: H.Rantanen)

Ota yhteyttä

Kappalainen
Pusula

Pusulan alueseurakunta, vapaapäivät ma, ti.

Helluntaitervehdys (2019) Kőbányasta, Budapestistä, Unkarista

Kuullessaan tämän kaikki tunsivat piston sydämessään, ja he sanoivat Pietarille ja muille apostoleille: "Veljet, mitä meidän pitää tehdä?” Pietari vastasi: "Kääntykää ja ottakaa itse kukin kaste Jeesuksen Kristuksen nimeen, jotta syntinne annettaisiin anteeksi. Silloin te saatte lahjaksi Pyhän Hengen.”

Apt 2:37-38

Seuraava lause on monelle tuttu: Joku asia on sydäntä lähellä. Siitä tulee tärkeä, minun omani. Helluntai on oikeastaan kaiken sellaisen jatkumo. Se koskettaa koko maailmaani. Tämä sydäntä lähelle tuleminen tapahtuu apostoli Pietarille hänen helluntaipuheensa jälkeen. Sen jälkeen, kun hän avaa koko kutsumuksensa kaikille juutalaisille ja proselyyteille (=kääntyneet). Tapahtuu se, mikä on jokaisen puheenpitäjän unelma: sanoma saavuttaa kuulijakunnan. Se ei vain lohduta heidän sydämiään, niin että he olisivat kuulleet jotain lohduttavaa sen hetkisiin tilanteisiinsa nähden, vaan he myös haluavat tehdä jotain. He haluavat jollain tapaa viedä sanomaa eteenpäin. He haluavat toimia!

Ihmisen sisintä liikuttaa jokin, mikä sitten saa aikaan tulivuorenpurkauksen ihmisen elämässä, niin että asiat todella loksahtaisivat kohdilleen. Itse aikanaan aloin suuntautua Kristusta kohti erään kristityn laulajan todistuksen tähden. Se laulaja meni Intiaan, sillä hän tahtoi tulla lähetystyöntekijäksi. Hänet kuitenkin lähetettiin sieltä takaisin, niin että hän laulaisi Jumalalta saamalla äänellään, ja sillä tavoin auttaisi siellä olevia köyhiä. Sillä Hengen voima todellakin oli hänessä niin suuri, että kuulijakunta tahtoo kuultuaan järjestää elämänsä uudella tavalla hänen tähtensä. Jumalan Sana on tosiaankin toimiva, eikä opiskeltavaa, kuivaa opetusainesta.

Kääntyä. Tai kääntyy Jumalan suuntaan; koko elämästä tulee uskontunnustus. On niin paljon esimerkkejä tästä maassamme ja maailmassamme yhtä lailla. Tässä jatkumossa ovat mukana niin järki, voima ja tahto. Kaikki lahjat ja taipumukset ovat Jumalan palveluksessa, näyttävät häntä kohti. Se ei nimittäin tunne esteitä tai mahdottomuuksia. Se, joka kulkee Jumalan kanssa, tietää toisen tunteen. Joka ehkä ei, tuntee, että asiat riippuvat jostain muusta kuin jonkin eduista käsin. Hän ehkä kaipaa sitä, mutta hänellä ei ole rohkeutta mennä syvemmälle siihen, mistä se ihminen oli erilainen, jonka hän tapasi. Juuri siksi, että kaikki tämä on henkilökohtaista, ainutlaatuista ja yksilöllistä. Tässä kohden voisi luetella suuria ja suuria kirjoja.

Mutta miltä kaikki tämä näyttää meidän elämämme suhteen? Mikä on tällä hetkellä meidän kutsumuksemme? Mihin Henki kehottaa meitä? Tunnetteko kertomuksen Jumalasta ja ihmisestä? Herrani! Miksi lähetät minut? On olemassa minua sopivampia, viisaampia ja älykkäämpiä. Johon Herra: Mutta mitä minä teen, jos vain sinä kuulet ääneni?

Olisivatko tehtävät lopussa? Ei ole mahdollista. Olenko liian nuori? Liian kypsä? Liian väsynyt? Minulla on liian vähän tavoitteita? Herra saisi antaa minulle vain lohduttavia lauseita? Ei kaikki helpon elämän taikapiiriä?

Ei! Hän sanoo: mene! Minä lähetän sinut!

No, mitä me vielä odottelemme…..

Jollemme ole omilla paikoillamme, asiat kääntyvät epämukaviksi. Jollemme kulje kutsumuksen mukaisesti, palamme loppuun. Jos kohtalomme on toinen kuin minkä Jumala on tarkoittanut meille, emme ole omia itsejämme.

Jumalan kutsumuksessa kuitenkin on aina tehtävää, merkityksellistä tehtävää. Sellaista, missä Kristus loistaa meistä! Niin sykkien, tulisesti, lämpimin tuntein kuin helluntain juhlapäivä.

Zsuzsanna Kalocsa, unkarista kääntänyt Mira Piispa

Márta Fiers - Tervehdys vuodelle 2019

Luuk 1:37  Enkeli vastasi: […] Jumalalle ei mikään ole mahdotonta.

Enkeli lupaa hänen valitsemalleen neitseelle tytölle, että pian hän synnyttää Vapahtajan. Tyttö ei naurahda itsekseen, kuin aikoinaan vanha Saara (1Moos. 18, 12), jolle Jumalan lähetti lupasi Iisakin ja hänen kauttaan uuden kansan syntymisen, vaan – koska lupaus vastustaa hänenkin tapauksessaan luonnon lakeja – kysyy: „Miten se on mahdollista?” Tähän kysymykseen saapuu enkelin yllä siteerattu vastaus: „Jumalalle ei mikään ole mahdotonta.”

Maria oli silloin tyytynyt tähän vastaukseen. Jos se on Jumalan tahto, niin  se on minunkin tahtoni: „Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit.”

 Jeesus oli vakuuttunut siitä, että Jumalalle ei mikään ole mahdotonta. Hän puhui siitä myös Getsemanssa kiirastorstaina: „Abba, Isä, kaikki on sinulle mahdollista. Ota tämä malja minulta pois. Ei kuitenkaan minun tahtoni mukaan, vaan sinun.” (Mk 14, 36) Jeesus – samoin, kuin Maria aikoinaan – oli kääntynyt Jumalan puoleen sillä luottamuksella, että on hyvä juuri niin, kuin Jumala tahtoo. Molemmat pystyivät ottamaan vastaan Jumalan tahdon, mitä tahansa se olisi merkinnyt heille. Jumalan tahdon vastaanottaminen ei aina ole iloinen asia, emme voi välttää menetyksiä ja kärsimyksiä, mutta on aina parasta, että jättäydymme hänen tahtoonsa.

Uusi vuosi tuo mukanaan sekä toivoa että ahdistusta. Mitä tarkoittaa meille, että Jumala on kaikkivaltias? Ei varmaan sitä, että saamme pyytää häneltä mitä tahansa, hän toteuttaa sen. Hän ei ole luvannut meille puolisoa, asuntoa, lapsia, vaurautta, terveyttä, rauhaa, pitkää ikää. Mutta hän on luvannut, että Jeesus on meidän kanssamme

„kaikki päivät maailman loppuun asti” (Mt 28:20). Tämä hänen lupauksensa toteutuu varmasti. Hänen rakastava, puoltava läsnäolonsa on aivan varmasti meidän ulottuvillamme myös vuonna 2019. 

Márta Fiers . Suomennos Márta Csepregi. 

Márta Fiers on  usein ollut ystävyysseurakuntavierailuilla Suomessa ja vieläkin useammin emäntänä lohjalaisille vieraillessamme siellä.