Ystävyysseurakunnat

Lohjan seurakunnalla on kansainvälistä ystävyysseurakuntatoimintaa kolmen seurakunnan kanssa, joista Toksovan (Токсово) seurakunta Inkerinmaalla on koko Lohjan rovastikunnan yhteinen ystävyysseurakunta. 

Köbanyan luterilainen seurakunta Unkarin Budapestissa on ollut Lohjan seurakunnan ystävyysseurakunta yli 30v, vuodesta 1988.

Sakun seurakunta Virosta tuli Lohjan seurakunnan ystävyysseurakunta pian perustamisensa 2013 jälkeen. Seurakunnan 5v juhlaa juhlittiin loppiaisena 2018.

Toksovan ystävyysseurakunnan pihalle 3 lippua. Vasemmalta oikealle Suomen, Venäjän ja Inkerinmaan lippu
Kuva: VKontakte -Токсовская лютеранская церковь

 

Köbanyan kirkko.
Köbanyan kirkko.

Helluntaitervehdys Kőbányasta, Budapestistä, Unkarista

Kuullessaan tämän kaikki tunsivat piston sydämessään, ja he sanoivat Pietarille ja muille apostoleille: "Veljet, mitä meidän pitää tehdä?” Pietari vastasi: "Kääntykää ja ottakaa itse kukin kaste Jeesuksen Kristuksen nimeen, jotta syntinne annettaisiin anteeksi. Silloin te saatte lahjaksi Pyhän Hengen.”

Apt 2:37-38

Seuraava lause on monelle tuttu: Joku asia on sydäntä lähellä. Siitä tulee tärkeä, minun omani. Helluntai on oikeastaan kaiken sellaisen jatkumo. Se koskettaa koko maailmaani. Tämä sydäntä lähelle tuleminen tapahtuu apostoli Pietarille hänen helluntaipuheensa jälkeen. Sen jälkeen, kun hän avaa koko kutsumuksensa kaikille juutalaisille ja proselyyteille (=kääntyneet). Tapahtuu se, mikä on jokaisen puheenpitäjän unelma: sanoma saavuttaa kuulijakunnan. Se ei vain lohduta heidän sydämiään, niin että he olisivat kuulleet jotain lohduttavaa sen hetkisiin tilanteisiinsa nähden, vaan he myös haluavat tehdä jotain. He haluavat jollain tapaa viedä sanomaa eteenpäin. He haluavat toimia!

Ihmisen sisintä liikuttaa jokin, mikä sitten saa aikaan tulivuorenpurkauksen ihmisen elämässä, niin että asiat todella loksahtaisivat kohdilleen. Itse aikanaan aloin suuntautua Kristusta kohti erään kristityn laulajan todistuksen tähden. Se laulaja meni Intiaan, sillä hän tahtoi tulla lähetystyöntekijäksi. Hänet kuitenkin lähetettiin sieltä takaisin, niin että hän laulaisi Jumalalta saamalla äänellään, ja sillä tavoin auttaisi siellä olevia köyhiä. Sillä Hengen voima todellakin oli hänessä niin suuri, että kuulijakunta tahtoo kuultuaan järjestää elämänsä uudella tavalla hänen tähtensä. Jumalan Sana on tosiaankin toimiva, eikä opiskeltavaa, kuivaa opetusainesta.

Kääntyä. Tai kääntyy Jumalan suuntaan; koko elämästä tulee uskontunnustus. On niin paljon esimerkkejä tästä maassamme ja maailmassamme yhtä lailla. Tässä jatkumossa ovat mukana niin järki, voima ja tahto. Kaikki lahjat ja taipumukset ovat Jumalan palveluksessa, näyttävät häntä kohti. Se ei nimittäin tunne esteitä tai mahdottomuuksia. Se, joka kulkee Jumalan kanssa, tietää toisen tunteen. Joka ehkä ei, tuntee, että asiat riippuvat jostain muusta kuin jonkin eduista käsin. Hän ehkä kaipaa sitä, mutta hänellä ei ole rohkeutta mennä syvemmälle siihen, mistä se ihminen oli erilainen, jonka hän tapasi. Juuri siksi, että kaikki tämä on henkilökohtaista, ainutlaatuista ja yksilöllistä. Tässä kohden voisi luetella suuria ja suuria kirjoja.

Mutta miltä kaikki tämä näyttää meidän elämämme suhteen? Mikä on tällä hetkellä meidän kutsumuksemme? Mihin Henki kehottaa meitä? Tunnetteko kertomuksen Jumalasta ja ihmisestä? Herrani! Miksi lähetät minut? On olemassa minua sopivampia, viisaampia ja älykkäämpiä. Johon Herra: Mutta mitä minä teen, jos vain sinä kuulet ääneni?

Olisivatko tehtävät lopussa? Ei ole mahdollista. Olenko liian nuori? Liian kypsä? Liian väsynyt? Minulla on liian vähän tavoitteita? Herra saisi antaa minulle vain lohduttavia lauseita? Ei kaikki helpon elämän taikapiiriä?

Ei! Hän sanoo: mene! Minä lähetän sinut!

No, mitä me vielä odottelemme…..

Jollemme ole omilla paikoillamme, asiat kääntyvät epämukaviksi. Jollemme kulje kutsumuksen mukaisesti, palamme loppuun. Jos kohtalomme on toinen kuin minkä Jumala on tarkoittanut meille, emme ole omia itsejämme.

Jumalan kutsumuksessa kuitenkin on aina tehtävää, merkityksellistä tehtävää. Sellaista, missä Kristus loistaa meistä! Niin sykkien, tulisesti, lämpimin tuntein kuin helluntain juhlapäivä.

Zsuzsanna Kalocsa, unkarista kääntänyt Mira Piispa

Márta Fiers - Tervehdys vuodelle 2019

 

Luuk 1:37  

Enkeli vastasi: […] Jumalalle ei mikään ole mahdotonta.

Enkeli lupaa hänen valitsemalleen neitseelle tytölle, että pian hän synnyttää Vapahtajan. Tyttö ei naurahda itsekseen, kuin aikoinaan vanha Saara (1Moos. 18, 12), jolle Jumalan lähetti lupasi Iisakin ja hänen kauttaan uuden kansan syntymisen, vaan – koska lupaus vastustaa hänenkin tapauksessaan luonnon lakeja – kysyy: „Miten se on mahdollista?” Tähän kysymykseen saapuu enkelin yllä siteerattu vastaus: „Jumalalle ei mikään ole mahdotonta.”

Maria oli silloin tyytynyt tähän vastaukseen. Jos se on Jumalan tahto, niin  se on minunkin tahtoni: „Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit.”

 Jeesus oli vakuuttunut siitä, että Jumalalle ei mikään ole mahdotonta. Hän puhui siitä myös Getsemanssa kiirastorstaina: „Abba, Isä, kaikki on sinulle mahdollista. Ota tämä malja minulta pois. Ei kuitenkaan minun tahtoni mukaan, vaan sinun.” (Mk 14, 36) Jeesus – samoin, kuin Maria aikoinaan – oli kääntynyt Jumalan puoleen sillä luottamuksella, että on hyvä juuri niin, kuin Jumala tahtoo. Molemmat pystyivät ottamaan vastaan Jumalan tahdon, mitä tahansa se olisi merkinnyt heille. Jumalan tahdon vastaanottaminen ei aina ole iloinen asia, emme voi välttää menetyksiä ja kärsimyksiä, mutta on aina parasta, että jättäydymme hänen tahtoonsa.

Uusi vuosi tuo mukanaan sekä toivoa että ahdistusta. Mitä tarkoittaa meille, että Jumala on kaikkivaltias? Ei varmaan sitä, että saamme pyytää häneltä mitä tahansa, hän toteuttaa sen. Hän ei ole luvannut meille puolisoa, asuntoa, lapsia, vaurautta, terveyttä, rauhaa, pitkää ikää. Mutta hän on luvannut, että Jeesus on meidän kanssamme

„kaikki päivät maailman loppuun asti” (Mt 28:20). Tämä hänen lupauksensa toteutuu varmasti. Hänen rakastava, puoltava läsnäolonsa on aivan varmasti meidän ulottuvillamme myös vuonna 2019. 

Márta Fiers . Suomennos Márta Csepregi. 

Márta Fiers on  usein ollut ystävyysseurakuntavierailuilla Suomessa ja vieläkin useammin emäntänä lohjalaisille vieraillessamme siellä.