Marja "Maikki" Ochieng
Kisumu, Kenia

Maikki Ochieng - Kenia

Nimi: Marja "Maikki" Ochieng

Koulutus: 

Järjestö: Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys, SLEY

Paikka: Kisumu, Kenia

Tehtävä: 

Muuta: 

Kuvassa Maikki Ochieng hymyilee kameralle. Oikeassa yläkulmassa on Kenian lippu.

Otteita Maikin lähettikirjeistä

Hei kaikki nimikkoseurakunnissani ja seurakunnissa jotka tukevat tekemäämme työtä! (1.9.2020)

Ystäväkirjeessäni kerroinkin, että olen edelleen Suomessa. En osaa vielä sanoa, kuinka kauan olen täällä mutta näyttäisi siltä, että vielä ainakin kaksi kuukautta tulen olemaan Suomessa. Koronatilanne on ehkä hieman hellittänyt Keniassa, mutta vielä joka päivä tulee satoja uusia tapauksia. Muistetaan Keniaa rukouksissamme edelleen.

Olen lähettänyt tänään niihin seurakuntiin pienen videotervehdyksen, jotka keväällä toivoivat tällaisia videoita. Videota voi käyttää vaikkapa seurakunnan tilaisuuksissa tai sosiaalisessa mediassa. Koska paluupäiväni Keniaan on hieman epäselvä, niin kovin pitkäntähtäimen suunnitelmia en pysty tekemään. Muutaman seurakuntavierailun voisin ottaa lokakuuhun, jos teidän seurakunnassanne on joku tilaisuus, jossa voisin piipahtaa. Syyskuun kalenterini on nyt täynnä. Videoyhteys teams tai facebook liven kautta onnistuu myös. Pystyn myös tekemään kohdennettuja videoita työstämme eli toiveita voi esittää minulle. Tiimimme pystyy lähettämään minulle videotervehdyksiä, joista sitten voin muokata videoita käyttöönne.

Tässä muutamia ajankohtaisia rukousaiheita, joita toivoisin että voisitte muistaa seurakunnassanne:

  • Viisautta päätöksen tekoon, koska palata takaisin Keniaan

  • Tiimimme Keniassa

  • Hankkeen lapset ja nuoret, jotka ovat olleet kotonaan nyt maaliskuusta lähtien, erityisesti murrosiässä olevat nuoret

  • Orpokodin pienet lapset, pyydetään että heille järjestyisi hyvä koti mahdollisimman pian

  • Kiitetään terveydestä ja hyvistä virkistysmahdollisuuksista Suomen luonnossa

Siunausta teille tähän erikoiseen syysaikaan!

Terveisin,

Maikki Ochieng

 

KOTISUOMESSA EDELLEEN
Marja Ochiengin lähettikirje 11.8.2020, 5/2020


Terveiset edelleen Kankaanpäästä. Sain viettää virkistävän kesäloman, josta muodostui itselleni eräänlainen urheiluloma.
Mitään ihmeellistä en koko loman aikana tehnyt, mutta urheilin paljon ja vastapainoksi sitten söin tietenkin paljon. Erityisesti nautin ulkona liikkumisesta ja kehittelinkin itselleni jo alkukesän aikana isäni avustuksella ulos oman kuntoilupisteen. Pari vanhaa rengasta, rautatankoa, köyttä, puupölli ja retkipatja toimivat omana ulkokuntosalina. Joskus vaan jään ihastelemaan liian pitkäksi aikaa kauniita puun latvoja ja taivasta retkipatjalla liikkeitä tehdessäni. Mutta sitten taas muistaa, mitä on tekemässä ja homma jatkuu. Treenin jälkeen on ollut hienoa istahtaa rannalle ja juoda kahvit eväsleivän kera. Ensimmäistä kertaa kokeilin lomalla polkujuoksua ja se olikin tosi mukavaa. Kävin uimassa järvessä joka päivä ja pyöräiltyäkin tuli enemmän kuin vuosiin. Marjastusta pääsin taas harrastamaan ja poimin paljon lakkoja, mustikoita ja vadelmia. Sain myös seurata parvekepuutarhani kasvien kasvua ja nauttia niiden sadosta. Vihersmoothien aineksia sain osittain omalta parvekkeeltani ja myös salaattiaineita. Mikään puutarhuri en ole koskaan ollut, mutta viimevuosina olen yrittänyt joitain juttuja kasvattaa itse ja nauttinut kasvien kasvun seuraamisesta yllättävän paljon.

Vieläkään en osaa kertoa, koska palaan takaisin Keniaan. Olen jatkanut orpolapsityön yhdyshenkilön tehtävää etänä. Pidän yhteyttä kenialaiseen tiimimme puhelimitse ja saan heiltä hankkeemme lasten ja huoltajien kuulumisia, joita sitten olen välittänyt kummeille. Tiimimme ei ole kiertänyt tapaamassa lapsia edelleenkään, vaan he pitävät perheisiin yhteyttä puhelimitse. Kiitämme nykytekniikasta, joka mahdollistaa työmme jatkumisen tällaisenakin aikana ainakin jollain tasolla. Perheille on pystytty maksamaan normaali kuukausittainen avustus ja työntekijöillemme palkka. Olemme myös pystyneet maksamaan sairaalakuluja lasten sairastellessa eli maksuliikenne on ollut kunnossa. Mutta kaikenlainen henkilökohtainen kohtaaminen on ollut minimissä näiden kuukausien aikana. Puhelinkeskustelut ovat osittain sitten olleet korvaamassa näitä kohtaamisia. Orpokodilla työ jatkuu myös, kodissa on tällä hetkellä vain muutama asukas. Yksi uusi lapsi on tullut orpokodille kesän aikana.

Koronatilanne ei ole hellittänyt Keniassa, vaan joka päivä siellä todetaan useita satoja uusia koronatapauksia. Rajoituksia on höllennetty ja mm. kansainvälinen lentoliikenne avattiin elokuun alussa. Kuitenkaan kouluja ei ole avattu ja lapset ovat koko tämän vuoden kotonaan. Uusi lukuvuosi alkaa Keniassa aina tammikuussa ja nyt sitten kaikki jatkavat tammikuussa sillä luokalla, jolla olivat maaliskuussa koulujen sulkiessa. Erityisesti tämä harmittaa niitä koululaisia, joiden piti tehdä peruskoulun tai lukion loppukokeet tänä vuonna, sillä nyt heille tulee vuosi lisää koulunkäyntiä. Suuri rukousaihe on, että nuorilla säilyisi opiskeluinto ja he palaisivat takaisin opintojen pariin sitten kun se on taas mahdollista. Hankkeessamme on sellaisia nuoria, joilla ammattiin valmistuminen oli vain vajaasta kuukaudesta kiinni. Nyt heiltä jäi tekemättä muutaman viikon teoriaopinnot ja tutkinnon loppukokeet. Toivotaan, että tämä koko tämä ryhmä palaa takaisin kouluun tammikuussa ja he saavat tutkintonsa valmiiksi. Nämä nuoret opiskelivat automekaanikoiksi ja sähköasentajiksi. Muistetaan erityisesti heitä rukouksissamme.

Monia hyviäkin uutisia olen saanut ottaa vastaan Keniasta. Eräs hankkeemme entinen nuori laittoi viestiä ja kertoi kuulumisiaan. Duncan kertoi, että on saanut työtä kolmeksi vuodeksi pian valmistumisensa jälkeen omalta alaltaan. Viola kertoi, että koronatilanne on muuttanut hänen ompelijatyötään ja nyt hän ompelee paljon kasvomaskeja. Yksi hankkeemme entinen nuori oli saanut kaksoset, tytön ja pojan. Mm. nämä kaikki ovat suuria kiitoksenaiheita. Haasteitakin on monella ollut, mm. erilaisia sairauksia ja taloudellisia huolia. Muistetaan näitä asioita myös rukouksissamme.

”Luottakaa aina Jumalaan, tuokaa hänen eteensä kaikki mikä sydäntänne painaa! Jumala on turvamme” Psalmi 62:9

Hyviä loppukesän päiviä, siunausta elämään!

Terveisin,
Maikki

PS: Kirjoitin tekstin Sleyn lähetysblogiin, sen löydät tästä osoitteesta: https://www.sley.fi/kun-paluusta-ei-ole-tietoa/

Rukous- ja kiitosaiheita:
• Kiitetään virkistävästä kesälomasta
• Viisautta päätöksentekoon, koska palata takaisin Keniaan
• Yhteistyökirkkomme Kenian evankelisluterilainen kirkko
• Kiitetään kaikista orpolapsityön tukijoista
• Koronatilanne kaikkialla maailmassa
• Matongon orpokodin ja kummilapsihankkeen lapset ja työntekijät