Hyvä teko jakaa ilon – tule vapaaehtoiseksi!

 

Tällä sivulla voit tutustua seurakunnan tarjoamiin vapaaehtoistehtäviin. Tarjolla on monenlaisia tehtäviä aina kertaluontoisista ja pari tuntia kestävistä tehtävistä pidempiaikaista sitoutumista vaativiin tehtäviin. Päivitämme sivua sitä mukaa, kun uusia tehtäviä avautuu. Voit ottaa yhteyttä  vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Eeva Hietalaan, jos et löydä itsellesi sopivaa tehtävää ja haluat ehdottaa uutta ideaa.

Lohjan seurakunta ilmoittaa avoinna olevista vapaaehtoistyön tehtävistä myös vapaaehtoistyo.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä-sivulla, joka on kirkon valtakunnallinen vapaaehtoistyötä kokoava sivusto. Sivuston kautta voi ilmoittautua Lohjan seurakunnan vapaaehtoistyön tehtäviin sekä jättää omat yhteystiedot yhteydenottoa varten. Voit  yhtä hyvin olla yhteydessä myös vapaaehtoistehtävän vastuutyöntekijään puhelimitse tai sähköpostilla.

Vapaaehtoistyö ei ole liian sitovaa. Voin itse valita, milloin olen mukana.

Avoinna olevat vapaaehtoistyön tehtävät

Lapsi- ja perhetyö
Varhaisnuoriso- ja nuorisotyö
Jumalanpalveluselämä
Yhteisötyö
Diakoniatyö
Lähetystyö
Keittiötoimi
Kiinteistötoimi
Viestintä

Lapsi- ja perhetyö

Kerhomummuja ja -vaareja kaivataan mukaan lasten päiväkerhotoimintaan. Tule jakamaan aikaasi lasten kanssa leikkien ja iloiten! Lisätiedot: vs. varhaiskasvatuksen ohjaaja Taina Mamia p. 044 328 4451,  taina.mamia@evl.fi.

Palaa alkuun tästä

Varhaisnuoriso- ja nuorisotyö

Aikuisia kerhonohjaajia kaivataan kurssimuotoisten kerhojen pitämiseen alakouluikäisille. Kerhon kesto voi olla esimerkiksi 4–5 kerhokertaa, jonka aikana opetellaan jokin uusi asia tai hiotaan kädentaitoja. Lyhytkurssilla voi perehtyä niin maalaamiseen, ukulelen soittoon kuin vaikkapa kakkujen tekoonkin. Ota yhteyttä, jos sinulla on jokin taito, jota haluaisit opettaa alakouluikäisillemme. Kurssit kokoontuvat yleensä iltapäivisin klo 14 jälkeen seurakunnan tiloissa. Lisätiedot: vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Eeva Hietala p. 044 328 4371, eeva.hietala@evl.fi.

Kuvaus- ja editointitaitoisia vapaaehtoisia etsitään lyhyiden noin 5–10 minuutin mittaisten esitysten videointiin ja editointiin. Tehtäviä on aina silloin tällöin, ja tehtävistä sovitaan tapauskohtaisesti etukäteen aikatauluja sovitellen. Kuvauspaikat voidaan sopia keskustan tai jonkun alueseurakunnan alueelle. Olemme iloisia kaikista kertaluontoisistakin lupauksista!

Lisäksi vapaaehtoisia toimii nuoristyössä niin isosina, kerhonohjaajina kuin nuorten hallituksessa sekä useissa eri kuoroissa. Lisätieto osallistumisesta saat Lohjan seurakunnan nuorisotyön sivuilta ja kuorojen sivulta.

Palaa alkuun tästä

Jumalanpalveluselämä

Jumalanpalveluselämässä voit toimia vapaaehtoisena kirkkoväärtin tai ehtoollisavustajan tehtävissä. Tehtävissä toimimisen kannalta on hyvä, jos jumalanpalveluksen kulku on sinulle tuttua. Tehtävät edellyttävät sitoutumista pitempiaikaiseen mukana olemiseen, koska vuorot jaetaan useammaksi kuukaudeksi etukäteen. 

Kirkkoväärti kertoo sunnuntaisin vietettävissä jumalanpalveluksissa alkujuonnossa jumalanpalveluksen sisällöstä, osallistuu Raamatun tekstien lukemiseen, sytyttää kynttilän kuolleiden muistoksi ja voi tarvittaessa kerätä kolehdin sekä avustaa esirukouksessa. Lisätiedot: johtava kappalainen Raimo Kuismanen p. 044 328 42357, raimo.kuismanen@evl.fi.

Ehtoollisavustaja puolestaan jakaa ovella virsikirjoja ja messun kulusta kertovia vihkoja. Hän jakaa papin kanssa ehtoollista jumalanpalveluksen ehtoollisen vieton aikana. Jumalanpalveluksen jälkeen hän auttaa virsikirjojen ja muiden järjestelyjen kanssa.  Jokaiseen tehtävään järjestetään perehdytys. Lisätiedot: johtava kappalainen Raimo Kuismanen p. 044 328 42357, raimo.kuismanen@evl.fi.

Radioitsija välittää sunnuntaisin Pyhän Laurin kirkossa vietettävän jumalanpalveluksen radioon. Jumalanpalveluksen voi kuunnella lähiradiossa klo 10–11 Radio Dein kanavalla 107.2 MHz tai suorana verkkolähetyksenä osoitteesta https://stream.dei.fi:8443/lohjankirkkoLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Radiointihuone sijaitsee kirkon kellarissa. Radioitsijat jakavat keskenään omat vuoronsa. Lisätiedot: johtava kappalainen Raimo Kuismanen, p. 044 3284 357, raimo.kuismanen@evl.fi.

Palaa alkuun tästä.

Yhteisötyö

Haussa vapaaehtoisia aikuistyön tapahtumiin ja projekteihin, nokipannutiimiin sekä iltakirkon toteuttamistehtäviin. 

Iltakirkko on kerran kuussa vietettävä torstai-illan hyvänmielen ehtoollismessu kaikenikäisille. Iltakirkkoja järjestetään Lastenkappeli Pikku Laurissa sekä Pyhän Laurin kirkossa. Tilaisuutta on mahdollista tulla niin suunnittelemaan kuin toteuttamaankin. Suunnittelussa kiinnitetään erityisesti huomiota siihen, että tervetulleeksi ja hyväksytyksi tulemisen kokemus toteutuu messussa. Iltakirkon aikana vapaaehtoinen voi auttaa esimerkiksi tilaisuuden järjestelyissä, rukouksessa, saarnassa, ehtoollisella tai iltapalalla ennen iltakirkkoa. Monesti iltakirkkoa toteuttamassa on myös vapaaehtoisista koostuva Iltakirkon bändi, joka harjoittelee noin tunnin ennen messun alkua. Bändiporukkaankin voi tulla mukaan, jos olet musikaalinen ja haluat olla osa rentoa ja hauskaa bändiporukkaa. Lisätiedot: pappi Piia Korpijaakko p. 044 788 7896, piia.korpijaakko@evl.fi.

Palaa alkuun tästä.

Diakoniatyö

Diakoniatyössä vapaehtoisia toimii eri puolilla Lohjaa niin seniorikerhoissa, ystävän kammarissa, raittiustoiminnassa, palvelukeskusten hartauksia pitämässä, vaatteiden vaihtotorilla kuin veljespiirin eri tehtävissä. Lisäksi vapaaehtoisena voi toimia tapahtumissa, kuten asunnottomien yössä tai sitoutua pidempiaikaiseen tehtävään saattohoidossa. 

Saattajat tulevat avuksi esimerkiksi silloin, kun lääkäri- tai ostoskäynneille tarvitaan apua asian toimittamisessa. Tällöin saatettava järjestää itse kuljetuksen esimerkiksi Kela-taksilla. Kuljettajat puolestaan tarjoavat kyydin kirkkoon tai seurakunnan tilaisuuteen, kun läheinen ei muuten pääsisi paikalle. Lisätiedot: johtava diakoniatyöntekijä Anna Helenius p. 044 780 4234, anna.k.helenius@evl.fi.

Kodin pikkutehtävien tekemiseen tarvitaan apua kertaluonteisesti ja muutamiksi tunneiksi kerrallaan. Voit auttaa esimerkiksi lampun vaihdossa, tietokoneen tai kännykän päivityksen lataamisessa, pihan haravoinnissa, lumen luonnissa tai muuttolaatikoiden pakkaamisessa. Lisätiedot: johtava diakoniatyöntekijä Anna Helenius p. 044 780 4234, anna.k.helenius@evl.fi.

Surutukihenkilö kulkee surevan rinnalla, kuuntelee ja keskustelee surusta ja menetyksestä. Seurakunnassa on suunnitteilla oman surutukihenkilöryhmän perustaminen. Lisätiedot: sairaalapastori Anna-Maija Lakomaa p. 044 328 4356, anna-maija.lakomaa@evl.fi.

Vakavasti sairaan tukihenkilöllä on aikaa olla lähellä, kuunnella, keskustella, ulkoilla yhdessä, lukea tai tehdä jotain muuta merkittävää, josta sovitaan yhdessä. Tukihenkilöt saavat tehtäväänsä koulutusta ja ohjausta, mutta eivät korvaa hoitotyön ammattilaista. Vapaaehtoista tukihenkilöä voi pyytää palliatiivisessa tai saattohoidossa oleva itse, omainen tai työntekijä. Lisätiedot: diakoniatyöntekijä Tanja Mäkelä p. 040 779 9363, tanja.makela@evl.fi.

Käsityöpiirin tai pienryhmän ohjaaja vastaa ryhmän kokoontumisesta joko itsenäisesti tai yhdessä työntekijän tai toisen vapaaehtoisen kanssa. Ohjaajana voi toimia esimerkiksi käsityöpiirissä, keskusteluryhmässä tai raamattupiirissä. Tehtäviin kuuluu valmistelu ja suunnittelu sekä ryhmähetken ohjaus. Vapaaehtoisuus vaatii sitoutumista säännölliseen toimintaan ryhmän kokoontumiskertojen mukaan. Kiinnostus ihmisiä ja yhteistä toimintaa kohtaan riittää; opastusta ja tukea saa työntekijältä. Myös toimintaan sisältyviin hartaudellisiin elementteihin saa apua työntekijältä tarvittaessa. Lisätiedot: johtava diakoniatyöntekijä Anna Helenius p. 044 780 4234, anna.k.helenius@evl.fi.

Diakoniaruokailun vapaaehtoisena olet mahdollistamassa yhteisen ruokailun sekä tilaisuuden keskusteluun ja hiljentymiseen. Rahastaja ottaa ruokamaksun vastaan ja tilaisuuden jälkeen laskee rahat yhdessä työntekijän tai toisen vapaaehtoisen kanssa. Avustaja auttaa ruokailun aikana liikuntarajoitteista tai muuten apua tarvitsevaa esimerkiksi noutamalla hänelle ruoan pöytään. Keskustan ruokailussa voi toimia myös ovimiehenä, joka ottaa vastaan tulijat, auttaa heitä sisään tulossa sekä takin riisumisessa ja kertoo työntekijälle, jos joku on päihtynyt. Tietokoneavustaja huolehtii kuvien ja laulujen sanojen heijastamisesta valkokankaalle. Yhteistyössä keittiötoimen kanssa voidaan sopia avustavista keittiötehtävistä, kuten kattamisesta ja tiskaamista. Diakoniaruokailuja järjestetään seurakuntakeskuksessa, Virkkalassa, Mäntynummella, Karjalohjalla, Sammatissa ja Nummella. Tehtäviin saa perehdytyksen. Lisätiedot: johtava diakoniatyöntekijä Anna Helenius p. 044 780 4234, anna.k.helenius@evl.fi.

Vaatesopessa vapaaehtoinen järjestelee lahjoitusvaatteita, kohtaa ihmisiä ja etsittelee heille heidän tarvitsemiaan vaatteita. Vaatesoppi on seurakuntakeskuksessa diakoniasiivessä oleva tila, joka on avoinna kerran viikossa. Lisätiedot: diakoniatyöntekijä Leena Syvälahti p. 044 328 4300, leena.syvalahti@evl.fi.

Yhteisvastuu on kirkon vuosittainen keräys, jonka tuotolla autetaan vaikeassa tilanteessa olevia kehittyvissä maissa ja Suomessa. Vapaaehtoisia tarvitaan muun muassa lipaskerääjiksi sekä toteuttamaan erilaisia tapahtumia. Lisätiedot: johtava diakoniatyöntekijä Anna Helenius p. 044 780 4234, anna.k.helenius@evl.fi.

Palaa alkuun tästä

Lähetystyö

Lähetystyössä pääsee palvelemaan esimerkiksi vaalikeräyksissä sekä erilaisissa tapahtumissa seurakunnan teltalla tai kojulla. Lisäksi kaste- ja lähetyskäskyä pääsee elämään todeksi eri lähetyspiireissä.

Talkooväkeä tarvitaan Menneen ajan markkinoille monenlaisiin tehtäviin. Muutamana päivänä edeltävällä viikolla tarvitaan lajittelu- ja hinnoitteluapua varastolla. Perjantaina eli päivää ennen tapahtumaa pystytetään koju, johon kaivataan vapaaehtoisia avuksi. Olisimme iloisia, jos pääsisit apuun useampina vuosina putkeen! Kunta pystyttää kojun, mutta sisustuksen hoitaa koju-tiimi. Lauantaina tarvitaan aamusta väkeä asettelemaan pöytiä, ripustamaan hinnastoja ja järjestelemään sisätilat valmiiksi. Molempina markkinapäivinä tarvitaan myös useita talkoolaisia erilaisiin tehtäviin 2-3 tunnin vuoroissa. Tarjolla on vuoroja kojussa myyjänä, sisällä kassanhoitajana eli ruokalippumyyjänä sekä kahvipöydän hoitajana, joka toimii lipuntarkastajana, tarvittaessa tarjoiluapuna sekä katsoo keittiön apuna, että mikään ei pääse loppumaan. Kojun osalta tarvitaan myös apua aamuisin ja markkinoiden sulkeutuessa, jolloin tuotteet viedään kojuun tai haetaan sieltä yöksi pois. Sunnuntaina tarvitaan talkooväkeä sekä purkamaan sisätiloja että kojua, mutta myös lajittelemaan myymättömät tuotteet takaisin varastoon. Lisätiedot: lähetyssihteeri Anniina Javanainen p. 044 328 4240, anniina.javanainen@evl.fi.

Tapulikahvien keittäjiä tarvitaan kesäisin. Vapaaehtoiset huolehtivat kahvin keittämisestä seurakuntakeskuksella, kahvitarpeiden viemisestä tapuliin sekä tarjoilusta ja tarvikkeiden palautuksesta seurakuntakeskukselle kahvien päätyttyä. Vuoro alkaa ennen messua lyhyillä esivalmisteluilla ja päättyy noin tunti messun päättymisen jälkeen. Lisätiedot: lähetyssihteeri Anniina Javanainen p. 044 328 4240, anniina.javanainen@evl.fi.

Lähetysaiheisen piirin vetäjä vastaa ryhmän kokoontumisesta sekä sen suunnittelusta ja valmistelusta. Vapaaehtoisuus vaatii sitoutumista säännölliseen toimintaan ryhmän kokoontumiskertojen mukaan. Lisätiedot: lähetyssihteeri Anniina Javanainen p. 044 328 4240, anniina.javanainen@evl.fi.

Laurinpäiville, Omenakarnevaaleihin sekä muihin yksittäisiin tapahtumiin kaivataan aina vapaaehtoisia! Näissä tapahtumissa seurakunnalla on oma teltta ja tarjolla nokipannukahvia ja pientä syötävää. Tapahtumissa kohdataan ihmisiä, keskustellaan ja kerrotaan seurakunnan toiminnasta sekä vapaaehtoisuudesta. Mukana on aina yksi seurakunnan työntekijä, mutta suurin osa teltalla toimivista ja nokipannukahveja keittävistä on vapaaehtoisia seurakuntalaisia. Tähän iloiseen ja mukavaan porukaan pääsee aina mukaan, eikä erityistaitoja tarvita – ainoastaan kiinnostusta lähimmäistä kohtaan sekä iloista mieltä.  Voit tulla teltalle kohtaamaan ihmisiä, tarjoilemaan ja keittämään nokipannukahvia tai olla apuna tavarankuljetuksissa sekä rakentamisessa / purkamisessa. Tapahtuman kestosta sekä omasta jaksamisesta riippuen voit tulla mukaan tunniksi, koko päiväksi tai joksikin ajaksi siltä väliltä. Lisätiedot: Lisätiedot: vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Eeva Hietala p. 044 328 4371, eeva.hietala@evl.fi ja lähetyssihteeri Anniina Javanainen p. 044 328 4240, anniina.javanainen@evl.fi.

Lisäksi varastolla on tarjolla satunnaisia lajitteluhommia vapaaehtoisille.

Palaa alkuun tästä

Keittiötoimi

Keittiövapaaehtoisia tarvitaan avustamaan niin ruoan valmistuksessa, pöytien kattamisessa kuin ruokien tarjoilussakin. Lisätiedot: keittiövastaava Johanna Vainio p. 044 328  4355, johanna.vainio@evl.fi.

Palaa alkuun tästä.

Kiinteistötoimi

Kirkkoavustaja auttaa pienissä tehtävissä ennen ja jälkeen messun. Tehtäviä voivat olla muun muassa virsien laitto taululle, kynttilöiden sytyttäminen, kolehdin kerääminen, ovien avaaminen ja sulkeminen sekä ehtoollisvälineiden puhdistus. Lisätiedot: suntio Hanna Jutila, p. 044 328 4310, hanna.jutila@evl.fi.

Palaa alkuun tästä

Viestintä

Kirjoitusavustajia ja some-osaajia otetaan mielellään mukaan päivittämään Lohjan seurakunnan sosiaalisen median tilejä sekä kirjoittamaan tai kuvaamaan neljä kertaa vuodessa julkaistavaa Lohkare-seurakuntalehteä. Lisätiedot: tiedotussihteeri Leena Anttila p. 044 374 0401, leena.t.anttila@evl.fi.

Palaa alkuun tästä

Mies teltalla nokipannukahvien kanssa.
Ehtoollisavustajana toimiva nainen kaataa ehtoollispikariin viiniä.

Ota yhteyttä

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, kiinteistösihteeri