Nuoret musisoimassa ulkona

Rippikoulu

 

Rippikoulukesä

Leirien ja päivärippikoulun osalta aikataulut pitävät. Konfirmaatioista sunnuntain klo 10 konfirmaatiot on siirretty klo 12 alkaviksi (paitsi Saarikko 3, joka pysyy klo 10). Ryhmän pappi antaa ohjeet messun kulusta.

Konfirmaatiot striimataan. Valitettavasti valokuidun toimittaja ei ole pystynyt toimittamaan määräaikaan mennessä meille striimaamiseen tarvittavaa valokuitua Lohjan Pyhän Laurin kirkon äänentoiston remontin yhteydessä, jotta striimaaminen onnistuisi. Olemme tästä kovin pahoillamme, että emme pystykään antamaamme lupausta pitämään. Koronatilanne on kuitenkin ollut kesän hyvä ja rajoituksia on purettu. Tervetuloa kirkkoon paikan päälle niin Nummella, Pusulassa, Virkkalassa kuin Pyhässä Laurissakin. Suosittelemme maskia ja otathan ja annathan etäisyyttä. 

Rippikoulukesä jatkuu vielä elokuun loppupuolella leirikesänä: jatkorippikouluina. Ilmoittautuminen aukeaa, kun elokuun rajoitukset ovat selvillä. Kesällä riparin käynyt ja isonen, tervetuloa kesän huikeaan päätökseen!                                                          Skriban ja muualla riparin käyneet, mukaan vain jompaan kumpaan viikonloppuun!

Täältä näet mainoksen isompana: Jatkis

Tästä voit tulostaa tai katsoa

Rippikoulun ulkoläksyt (laatikossa olevia ei tarvitse opetella ulkoa)

Henkilötietolomake

Lääkehoitolomake

Rippikoulun järjestyssäännöt

 

Rippikouluryhmien tapaamiset tammi-toukokuu 2021

Rippikouluryhmien tapaamiset ovat alkaneet etänä kaikkien muiden ryhmien paitsi Pienryhmän osalta. Ryhmien ohjaajat ovat olleet yhteydessä ryhmiinsä asiasta ja antoivat/antavat tarkemmat ohjeet. Ennalta ilmoitetut tapaamispäivät ovat voimassa ja osa rippikoulua. 

Ryhmien ryhmän ilta/päivä toukokuun osalta järjestetään kasvokkain tapahtuvana kohtaamisena kokoontumisrajoitusten puitteissa tai muuten sovitusti.

Rippikouluilmoittautuminen on päättynyt.

Rippikouluryhmien on jako parhaillaan kesken. Ilmoittautumisajan 8.-20.10. välillä ilmoittautuneet sijoitamme ensin ryhmiin ja jälki-ilmoittautuneet sen jälkeen ryhmiin, joissa on vapaita paikkoja. Avaamme ilmoittautumislomakkeet pyynnöstä. Pyynnöt ensi sijassa rippikoulupappi Heini Nikanderille (heini.nikander@evl.fi tai p. 0447743888)

Lohjan seurakunnan rippikouluvaihtoehdot ja ilmoittautuminen

Rippikouluryhmien vaihtoehdot ja päivitetyt päivämäärät voit katsoa Rippikoulun ryhmien aikataulut tai alapalkista Rippikoulut 2021. Samasta alapalkista löydät tietoa tapaamisista ja leiripaikoista. Ilmoittautumisen tarkempi info. 

Ilmoittautuminen tehdään sähköisesti. 

Lohjan seurakunnan rippikouluihin voit ilmoittautua täällä. Lue huolella ilmoittautumisohjeet.

Rippikoulujen ruokamaksu lohjalaisille on 140 euroa kaikissa leirimuotoisissa rippikouluissa. Päivä,- ilta-, ja pienryhmärippikoulut ovat maksuttomia. Perheen taloudelliseen tilanteeseen vedoten, voit hakea seurakunnalta maksuvapautusta. Tästä voit kysyä lisää Lohjan seurakunnan taloustoimistosta (vaihde: 019 328 41) diakoneilta. Maksuvapautusanomukset hiihtoloman ryhmien osalta tulee toimittaa taloustoimistoon tammikuun loppuun mennessä ja kesän ryhmien osalta ti 18.5. Lohjan seurakuntatoimistoon Laurinkatu 40. Toimiston takana on postiluukku.

Maksuvapautusanomus

Ulkopaikkakuntalaisille Heponiemen ja Saarikon rippikoululeirit maksavat 220 euroa ja aktiivirippikoululeirit (Pikku-Syöte, Lapiosalmi, Siikaniemi ja Högsåra) maksavat 270 euroa. Ulkopaikkakuntalaiset sopivat oman seurakuntansa kanssa maksuvapautuksista.

***

Muualla rippikoulunsa käyvät Lohjan seurakunnan jäsenet tai tulevat sellaiset

Mikäli nuori käy rippikoulun muualla kuin Lohjan seurakunnan järjestämänä, omaan seurakuntaan tutustumisjakso kuuluu siihenkin rippikouluun. Ilmoittautuminen on siis tärkeää. Muualla käyvät rippikoulunsa käyvät nuoret muodostavat oman ryhmänsä. Ryhmään ilmoittaudutaan myös sähköisesti. Ilmoittautumisaika on sama kuin Lohjan seurakunnan rippikouluryhmiin ilmoittatumisessa. Tutustumisjakso on maksuton.

Täältä voit ilmoittautua seurakuntaan tutustumisjaksoon, mikäli käyt rippikoululeirisi muualla.

***

Aikuisrippikoulua järjestämme ympäri vuoden. Jos rippikoulu on ajankohtainen tai uskon asiat ovat alkaneet askarruttaa mieltä, ota yhteyttä rippikoulutyön pappi Heini Nikanderiin p. 044 7743888, heini.nikander@evl.fi.

***

Mitä rippikoulu on?

Rippikoulujen toteutuksessa on eroja, mutta lähtökohta on kaikilla sama. Rippikoulu perustuu lähetys- ja kastekäskyyn (Matt 28:18-20), jossa Jeesus sanoo: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.

Varhaisen kirkon aikana annettiin kristityiksi kääntyneille opetusta ennen kastetta. Nykyisin kirkon jäsenistä on useimmat kastettu jo pieninä lapsina.

Rippikoulussa meille opetetaan lisää Jumalasta, Jeesuksesta, kirkosta ja uskosta. Siksi rippikoulussa saatua opetusta pitäisi kutsua nimellä kasteopetus.

Rippikoulussa pohditaan elämän tärkeitä kysymyksiä

Jeesuksen käskyn vuoksi rippikoulua pidetään ja siellä pohditaan elämän tärkeitä kysymyksiä. Yhden tärkeimmän kristinoppi muotoilee näin: "Jumalan ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen tunteminen ja Jumalan lapseksi pääseminen on elämämme kallein asia."

Kaste on lähtökohta kristittynä elämiselle ja myös rippikoululle. Kasteessa on kasvoihisi ja rintaasi piirretty näkymätön Jumalan omistusmerkki - vesileima. Se on ristin muotoinen ja sen tekemisen yhteydessä sanottiin: "Ota pyhä ristinmerkki kasvoihisi ja rintaasi todistukseksi siitä, että ristiinnaulittu Jeesus Kristus on sinut lunastanut ja kutsunut opetuslapsekseen."

Ristin muotoinen vesileima on jatkuvasti voimassa oleva lupaus: Sinulla on paikka Jeesuksen opetuslasten joukossa. Kastetilaisuudessa vanhempasi ja kummisi lausuivat puolestasi uskontunnustuksen.

Rippikoulu päättyy konfirmaatioon

Viiteentoista ikävuoteen mennessä olet oppinut jo yhtä ja toista siitä uskosta, johon sinut kasteessa liitettiin. Rippikoulu on mahdollisuutesi tarkistaa, mitä olet oppinut ja oppia uutta.

Rippikoulun tarkoitus on auttaa sinua elämään kristittynä tässä ajassa ja maailmassa. Rippikoulu päättyy konfirmaatioon, jossa saat yhtyä samaan uskontunnustukseen, joka kerran luettiin kastetilaisuudessasi. Nyt vanhemmat ja kummit eivät enää tee sitä puolestasi, vaan sinä itse olet pääosassa.

Kenties saat vielä kummina lausua saman jonkun pienokaisen puolesta. Sana konfirmaatio tulee latinasta, confirmare  ja tarkoittaa "vahvistaa". Konfirmaatio on sitä, että kastettua esirukouksen ja siunauksen avulla vahvistetaan ja rohkaistaan tunnustamaan uskoaan.
(Lähde: Virtanen-Nokelainen: Meitä varten [mukaillen])

 

PS. Mikäli etsit juhlatilaa konfirmaation jälkeen suosittelemme tarkastamaan myös seurakunnan vuokrattavat tilat -listan!

Lisätietoa riparista täältä!

Ota yhteyttä

Seurakuntapastori

Rippikoulutyö, vapaapäivät ma, ti