Hei, tervetuloa Lohjan seurakunnan rippikoulutyön sivuille!

(Kuva: Tästä avautuu Saarikon leirikeskus)

Rippikoulu on merkityksellistä aikaa, tervetuloa kokemaan se!

Oikopolut

Vuoden 2023 ryhmien tapaamisaikataulut Rippikoulut 2023 - Lohjan seurakunta (Järjestyssääntöjen alla)

Rippikoulun järjestyssäännöt: Rippikoulun järjestyssäännöt

Aikuisrippikoulusta löydät tietoa täältä.

Nuoret musisoimassa ulkona
Kuva Heponiemen rannasta ilta-auringossa
Heponiemen rannasta ilta-auringossa

Rippikouluilmoittautuminen 2023 rippikouluihin päättynyt.

Jos ilmoittautuminen meni ohi ja haluat ensi vuoden rippikouluun, ota yhteyttä rippikoulutyön pappi Heini Nikanderiin (yhteystiedot alla).

Ilmoittautumisohjeet

Ilmoittaudu Lohjan seurakunnan järjestämään rippikouluun tästä: https://bit.ly/lohjanriparit2023Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Vahvalla tunnistautumisella ilmoittautumisen aloittaja (huoltaja), ota talteen ohjelman tarjoama tunnus ja salasana! Anna tunnus ja salasana nuorelle, joka on ilmoittautumassa rippikouluun, niin hän pääsee täyttämään ilmoittautumisen omalta osaltaan.

Kaikki koko yllä olevana ilmoittautumisen aukioloaikana riparille hakeneet ovat paikkoja jaettaessa samalla viivalla.

Muun järjestäjän rippikouluun menevä ilmoittaudu tästä kotiseurakuntaan tutustumisjaksoon: https://bit.ly/muuallakayvat2023Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Osallistu tapaamisiin. Saat suorituksen jälkeen todistuksen tämän rippikoulun osan suorittamisesta.

Jälki-ilmoittautuminen on mahdollinen myöhemmin. Silloin tarjotaan paikkoja niihin rippikouluryhmiin, joihin voimme ottaa lisää nuoria. Ilmoittautuminen avataan jälki-ilmoittautumista varten sopimuksen mukaan. Tästä voi sopia rippikoulupapin tai -työntekijän kanssa (kts. yhteystiedot alta).

Muun järjestäjän rippikoulun käyvät Lohjan seurakunnan jäsenet tai tulevat sellaiset

Omaan seurakuntaan tutustumisjakso kuuluu rippikouluun siinäkin tapauksessa, että nuori käy muun kuin Lohjan seurakunnan järjestämän rippikoulun. Ilmoittautuminen on siis tärkeää. Muualla rippikoulunsa käyvät nuoret muodostavat oman ryhmän. Tähänkin ryhmään ilmoittaudutaan sähköisesti. Ilmoittautumisaika on sama kuin ilmoittauduttaessa Lohjan seurakunnan rippikouluryhmiin. Kts. yltä. Tutustumisjakso on maksuton.

Aikuisrippikoulu

Järjestämme aikuisrippikoulua ympäri vuoden. Jos rippikoulu on ajankohtainen tai uskon asiat ovat alkaneet askarruttaa mieltä, ota yhteyttä rippikoulutyön pappi Kati Pitkäseen p. 044 738 0696 kati.pitkanen@evl.fi. 26.10.22 jälkeen jälleen Heini Niaknder p 044 774 3888, heini.nikander@evl.fi.

Mitä rippikoulu on?

Rippikoulujen toteutuksessa on eroja, mutta lähtökohta on kaikilla sama. Rippikoulu perustuu lähetys- ja kastekäskyyn (Matt 28:18-20), jossa Jeesus sanoo: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.

Varhaisen kirkon aikana kristityiksi kääntyneille annettiin opetusta ennen kastetta. Nykyisin kirkon jäsenistä useimmat on kastettu jo pieninä lapsina.

Rippikoulussa meille opetetaan lisää Jumalasta, Jeesuksesta, kirkosta ja uskosta. Siksi rippikoulussa saatua opetusta pitäisi kutsua nimellä kasteopetus.

Rippikoulun voi käydä sinä vuonna, jona täyttää 15 vuotta. Rippikoulun voi kuitenkin käydä myös myöhemmin, kun se itselle sopii.

Rippikoulussa pohditaan elämän tärkeitä kysymyksiä

Rippikoulua pidetään Jeesuksen käskyn vuoksi, ja rippikoulussa pohditaan elämän tärkeitä kysymyksiä. Yhden tärkeimmistä asioista kristinoppi muotoilee näin: "Jumalan ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen tunteminen ja Jumalan lapseksi pääseminen on elämämme kallein asia."

Kaste on lähtökohta kristittynä elämiselle ja myös rippikoululle. Kasteessa kasvoihisi ja rintaasi on piirretty näkymätön Jumalan omistusmerkki - vesileima. Se on ristin muotoinen, ja sen tekemisen yhteydessä sanottiin: "Ota pyhä ristinmerkki kasvoihisi ja rintaasi todistukseksi siitä, että ristiinnaulittu Jeesus Kristus on sinut lunastanut ja kutsunut opetuslapsekseen."

Ristin muotoinen vesileima on jatkuvasti voimassa oleva lupaus: sinulla on paikka Jeesuksen opetuslasten joukossa. Kastetilaisuudessa vanhempasi ja kummisi lausuivat puolestasi uskontunnustuksen.

Rippikoulu päättyy konfirmaatioon

Viiteentoista ikävuoteen mennessä olet oppinut jo yhtä ja toista siitä uskosta, johon sinut kasteessa liitettiin. Rippikoulu on mahdollisuutesi tarkistaa, mitä olet oppinut ja oppia uutta.

Rippikoulun tarkoitus on auttaa sinua elämään kristittynä tässä ajassa ja maailmassa. Rippikoulu päättyy konfirmaatioon, jossa saat yhtyä samaan uskontunnustukseen, joka kerran luettiin kastetilaisuudessasi. Nyt vanhemmat ja kummit eivät enää tee sitä puolestasi, vaan sinä itse olet pääosassa.

Kenties saat vielä kummina lausua saman jonkun pienokaisen puolesta. Sana konfirmaatio tulee latinasta, confirmare  ja tarkoittaa "vahvistaa". Konfirmaatio on sitä, että kastettua vahvistetaan esirukouksen ja siunauksen avulla ja häntä rohkaistaan tunnustamaan uskoaan.
(Lähde: Virtanen-Nokelainen: Meitä varten [mukaillen])

PS. Mikäli etsit juhlatilaa konfirmaation jälkeen, suosittelemme tarkastamaan myös seurakunnan vuokrattavat tilat -listan!

Lisätietoa riparista täältä!