Rippikoulu

 

!! Koteihin on tulossa viestiä kesästä ja konfirmaatioista viikolla 11 !!

Odotamme vielä hetken uusia ohjeistuksia, jolloin voimme viestiä varmimmin kesän aikatauluista.

 

Tästä voit tulostaa tai katsoa

Henkilötietolomake

Lääkehoitolomake

Rippikoulun järjestyssäännöt

 

Rippikouluryhmien tapaamiset tammi-toukokuu 2021

Rippikouluryhmien tapaamiset ovat alkaneet etänä kaikkien muiden ryhmien paitsi Pienryhmän osalta. Ryhmien ohjaajat ovat olleet yhteydessä ryhmiinsä asiasta ja antoivat/antavat tarkemmat ohjeet. Ennalta ilmoitetut tapaamispäivät ovat voimassa ja osa rippikoulua. 

Ryhmien ryhmän ilta/päivä toukokuun osalta järjestetään kasvokkain tapahtuvana kohtaamisena kokoontumisrajoitusten puitteissa tai muuten sovitusti.

Rippikouluilmoittautuminen on päättynyt.

Rippikouluryhmien on jako parhaillaan kesken. Ilmoittautumisajan 8.-20.10. välillä ilmoittautuneet sijoitamme ensin ryhmiin ja jälki-ilmoittautuneet sen jälkeen ryhmiin, joissa on vapaita paikkoja. Avaamme ilmoittautumislomakkeet pyynnöstä. Pyynnöt ensi sijassa rippikoulupappi Heini Nikanderille (heini.nikander@evl.fi tai p. 0447743888)

Lohjan seurakunnan rippikouluvaihtoehdot ja ilmoittautuminen

Rippikouluryhmien vaihtoehdot ja päivitetyt päivämäärät voit katsoa Rippikoulun ryhmien aikataulut tai alapalkista Rippikoulut 2021. Samasta alapalkista löydät tietoa tapaamisista ja leiripaikoista. Ilmoittautumisen tarkempi info. 

Ilmoittautuminen tehdään sähköisesti. 

Lohjan seurakunnan rippikouluihin voit ilmoittautua täällä. Lue huolella ilmoittautumisohjeet.

Rippikoulujen ruokamaksu lohjalaisille on 140 euroa kaikissa leirimuotoisissa rippikouluissa. Päivä,- ilta-, ja pienryhmärippikoulut ovat maksuttomia. Perheen taloudelliseen tilanteeseen vedoten, voit hakea seurakunnalta maksuvapautusta. Tästä voit kysyä lisää Lohjan seurakunnan taloustoimistosta (vaihde: 019 328 41) diakoneilta. Maksuvapautusanomukset hiihtoloman ryhmien osalta tulee toimittaa taloustoimistoon tammikuun loppuun mennessä ja kesän ryhmien osalta ti 18.5. Lohjan seurakuntatoimistoon Laurinkatu 40. Toimiston takana on postiluukku.

Maksuvapautusanomus

Ulkopaikkakuntalaisille Heponiemen ja Saarikon rippikoululeirit maksavat 220 euroa ja aktiivirippikoululeirit (Pikku-Syöte, Lapiosalmi, Siikaniemi ja Högsåra) maksavat 270 euroa. Ulkopaikkakuntalaiset sopivat oman seurakuntansa kanssa maksuvapautuksista.

***

Muualla rippikoulunsa käyvät Lohjan seurakunnan jäsenet tai tulevat sellaiset

Mikäli nuori käy rippikoulun muualla kuin Lohjan seurakunnan järjestämänä, omaan seurakuntaan tutustumisjakso kuuluu siihenkin rippikouluun. Ilmoittautuminen on siis tärkeää. Muualla käyvät rippikoulunsa käyvät nuoret muodostavat oman ryhmänsä. Ryhmään ilmoittaudutaan myös sähköisesti. Ilmoittautumisaika on sama kuin Lohjan seurakunnan rippikouluryhmiin ilmoittatumisessa. Tutustumisjakso on maksuton.

Täältä voit ilmoittautua seurakuntaan tutustumisjaksoon, mikäli käyt rippikoululeirisi muualla.

***

Aikuisrippikoulua järjestämme ympäri vuoden. Jos rippikoulu on ajankohtainen tai uskon asiat ovat alkaneet askarruttaa mieltä, ota yhteyttä rippikoulutyön pappi Heini Nikanderiin p. 044 7743888, heini.nikander@evl.fi.

***

Mitä rippikoulu on?

Rippikoulujen toteutuksessa on eroja, mutta lähtökohta on kaikilla sama. Rippikoulu perustuu lähetys- ja kastekäskyyn (Matt 28:18-20), jossa Jeesus sanoo: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.

Varhaisen kirkon aikana annettiin kristityiksi kääntyneille opetusta ennen kastetta. Nykyisin kirkon jäsenistä on useimmat kastettu jo pieninä lapsina.

Rippikoulussa meille opetetaan lisää Jumalasta, Jeesuksesta, kirkosta ja uskosta. Siksi rippikoulussa saatua opetusta pitäisi kutsua nimellä kasteopetus.

Rippikoulussa pohditaan elämän tärkeitä kysymyksiä

Jeesuksen käskyn vuoksi rippikoulua pidetään ja siellä pohditaan elämän tärkeitä kysymyksiä. Yhden tärkeimmän kristinoppi muotoilee näin: "Jumalan ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen tunteminen ja Jumalan lapseksi pääseminen on elämämme kallein asia."

Kaste on lähtökohta kristittynä elämiselle ja myös rippikoululle. Kasteessa on kasvoihisi ja rintaasi piirretty näkymätön Jumalan omistusmerkki - vesileima. Se on ristin muotoinen ja sen tekemisen yhteydessä sanottiin: "Ota pyhä ristinmerkki kasvoihisi ja rintaasi todistukseksi siitä, että ristiinnaulittu Jeesus Kristus on sinut lunastanut ja kutsunut opetuslapsekseen."

Ristin muotoinen vesileima on jatkuvasti voimassa oleva lupaus: Sinulla on paikka Jeesuksen opetuslasten joukossa. Kastetilaisuudessa vanhempasi ja kummisi lausuivat puolestasi uskontunnustuksen.

Rippikoulu päättyy konfirmaatioon

Viiteentoista ikävuoteen mennessä olet oppinut jo yhtä ja toista siitä uskosta, johon sinut kasteessa liitettiin. Rippikoulu on mahdollisuutesi tarkistaa, mitä olet oppinut ja oppia uutta.

Rippikoulun tarkoitus on auttaa sinua elämään kristittynä tässä ajassa ja maailmassa. Rippikoulu päättyy konfirmaatioon, jossa saat yhtyä samaan uskontunnustukseen, joka kerran luettiin kastetilaisuudessasi. Nyt vanhemmat ja kummit eivät enää tee sitä puolestasi, vaan sinä itse olet pääosassa.

Kenties saat vielä kummina lausua saman jonkun pienokaisen puolesta. Sana konfirmaatio tulee latinasta, confirmare  ja tarkoittaa "vahvistaa". Konfirmaatio on sitä, että kastettua esirukouksen ja siunauksen avulla vahvistetaan ja rohkaistaan tunnustamaan uskoaan.
(Lähde: Virtanen-Nokelainen: Meitä varten [mukaillen])

 

PS. Mikäli etsit juhlatilaa konfirmaation jälkeen suosittelemme tarkastamaan myös seurakunnan vuokrattavat tilat -listan!

Lisätietoa riparista täältä!

Rippikoulun pienryhmä

Jos haluaa käydä rippikoulun, muttei rippileiriä eikä myöskään päivärippikoulua tule kysymykseen.

Vuonna 2019 järjestetään pienryhmärippikoulu (maks. 10 rippikoululaista) niille rippikoululaisille, joilla on oppimisvaikeuksia ja / tai eivät voi olla isossa opetusryhmässä.

Pienryhmäripari - konfirmaatio: la 27.4. klo 14

Vanhempainilta: 15.1. klo 18-19.30, Metsolan seurakuntakoti

Nuorten aloitustapaaminen: 16.1. klo 16.30-18, Metsolan seurakuntakoti

Yhteiset tapaamiset: ke 30.1., ke 27.2., ke 10.4., kaikki klo 16.30, Metsolan seurakuntakoti

Nuortenilta: to 14.2. klo 18.30-20 Lindkulla

Kirkkoon tutustuminen ja ehtoollisopetus: ke 20.3. klo 16-18 Pyhän Laurin kirkko

Sunnuntain jumalanpalvelus ja kirkkokahvit: su 24.3. klo 10-12 Pyhän Laurin kirkko

Ripariralli: pe 8.3. 16.30-20.30 Mäntynummen seurakuntatalo

Nuorten messu: ke 3.4. klo 18.30 Pyhän Laurin kirkko

konfirmaatioharjoitus ja -kuvaus: pe 26.4. klo 17.30-19 Virkkalan kirkko

konfirmaatio: la 27.4. klo 14 Virkkalan kirkko

Pääset ilmoittautumaan rippikouluun lomakkeella osoitteessa:

Erityisrippikoulu

Ensi vuoden kehitysvammaisille nuorille suunnatun erityisrippikoulun aikataulut ovat varmistuneet. Ripari pidetään Lohjalla Vivamossa, ja aikataulut ovat seuraavat:

Viikonloppuleiri Vivamossa 30.-31.3.2019

Leirijakso Vivamossa 3.-7.6.2019

Konfirmaatiopäivä Vivamossa 9.6.2019 iltapäivällä.

Ilmoittautumiset ottaa vastaan ja kyselyihin vastaa Päivi Säämänen, paivi.saamanen@eteva.fi 040-304 7834.

Tämän leirimuotoisen riparin lisäksi järjestetään päivä- tai yksityisrippikouluja tarpeen mukaan.

Aikuisrippikoulu

Onko sinua pyydetty kummiksi? Häät tulossa? Lapsen kaste edessä? Haluatko liittyä kirkkoon?

Jos rippikoulu on jäänyt käymättä nuorena tai siihen ei ollut mahdollisuutta, voi sen hoitaa aikuisenakin. Lohjalla on syksyllä ja keväällä aikuisrippikouluryhmä tarpeen mukaan. Se on helpoin ja kätevin tapa saada rippikoulu suoritettua.

Aikuisrippikoulu rakentuu yhteisistä tapaamisista, omatoimisesta tutustumisesta omaan seurakuntaan ja verkkotehtävistä. Ryhmässä pohdiskellaan, keskustellaan ja opitaan yhdessä. Tilanteet ovat vapaamuotoisia ja ryhmäläisten toiveet ja lähtökohdat otetaan huomioon sisältöjen suunnittelussa. Alla on viitteellinen sisältö aikuisrippikoulussa.

Rippikoulun kaari on ajallisesti n. 5 viikkoa. Aikuisrippikoulun tapaamiset kestävät n. 1,5h. Osallistujalta odotetaan sitoutumista yhteisiin aikatauluihin. Konfirmaatio toteutuu sunnuntaina normaalin jumalanpalveluksen yhteydessä tai yhdessä sovitulla tavalla.

Ota yhteyttä hyvissä ajoin, jos asia on sinulle ajankohtainen. Silloin asiat järjestyvät ilman huolta ja kiirettä.

Lisätietoja:

Panu Mäkelä

Rippikoulutyön pappi

panu.makela@evl.fi
044 3284212

Konfirmoitavat nuoret ehtoollisella
Konfirmoitavat nuoret ehtoollisella albat päällään