Rippikoulu

Pian alkava rippikouluaika osuu elämässäsi hyvään kohtaan. Saat katsella jo tulevaisuuteen ja miettiä vaikkapa sitä, mitä sinusta tulee isona. Rippikoulu antaa sinulle mahdollisuuden pohdiskella monenlaisia asioita itseksesi ja ryhmässä.

Mitä rippikoulu on?

Rippikoulujen toteutuksessa on eroja, mutta lähtökohta on kaikilla sama. Rippikoulu perustuu lähetys- ja kastekäskyyn (Matt 28:18-20), jossa Jeesus sanoo: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.

Varhaisen kirkon aikana annettiin kristityiksi kääntyneille opetusta ennen kastetta. Nykyisin kirkon jäsenistä on useimmat kastettu jo pieninä lapsina.

Rippikoulussa meille opetetaan lisää Jumalasta, Jeesuksesta, kirkosta ja uskosta. Siksi rippikoulussa saatua opetusta pitäisi kutsua nimellä kasteopetus.

Rippikoulussa pohditaan elämän tärkeitä kysymyksiä

Jeesuksen käskyn vuoksi rippikoulua pidetään ja siellä pohditaan elämän tärkeitä kysymyksiä. Yhden tärkeimmän kristinoppi muotoilee näin: "Jumalan ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen tunteminen ja Jumalan lapseksi pääseminen on elämämme kallein asia."

Kaste on lähtökohta kristittynä elämiselle ja myös rippikoululle. Kasteessa on kasvoihisi ja rintaasi piirretty näkymätön Jumalan omistusmerkki - vesileima. Se on ristin muotoinen ja sen tekemisen yhteydessä sanottiin: "Ota pyhä ristinmerkki kasvoihisi ja rintaasi todistukseksi siitä, että ristiinnaulittu Jeesus Kristus on sinut lunastanut ja kutsunut opetuslapsekseen."

Ristin muotoinen vesileima on jatkuvasti voimassa oleva lupaus: Sinulla on paikka Jeesuksen opetuslasten joukossa. Kastetilaisuudessa vanhempasi ja kummisi lausuivat puolestasi uskontunnustuksen.

Rippikoulu päättyy konfirmaatioon

Viiteentoista ikävuoteen mennessä olet oppinut jo yhtä ja toista siitä uskosta, johon sinut kasteessa liitettiin. Rippikoulu on mahdollisuutesi tarkistaa, mitä olet oppinut ja oppia uutta.

Rippikoulun tarkoitus on auttaa sinua elämään kristittynä tässä ajassa ja maailmassa. Rippikoulu päättyy konfirmaatioon, jossa saat yhtyä samaan uskontunnustukseen, joka kerran luettiin kastetilaisuudessasi. Nyt vanhemmat ja kummit eivät enää tee sitä puolestasi, vaan sinä itse olet pääosassa.

Kenties saat vielä kummina lausua saman jonkun pienokaisen puolesta. Sana konfirmaatio tulee latinasta, confirmare  ja tarkoittaa "vahvistaa". Konfirmaatio on sitä, että kastettua esirukouksen ja siunauksen avulla vahvistetaan ja rohkaistaan tunnustamaan uskoaan.
(Lähde: Virtanen-Nokelainen: Meitä varten [mukaillen])

PS. Mikäli etsit juhlatilaa konfirmaation jälkeen suosittelemme tarkastamaan myös seurakunnan vuokrattavat tilat -listan!

Lisätietoa riparista täältä!

Rippikoulun pienryhmä

Jos haluaa käydä rippikoulun, muttei rippileiriä eikä myöskään päivärippikoulua tule kysymykseen.

Vuonna 2019 järjestetään pienryhmärippikoulu (maks. 10 rippikoululaista) niille rippikoululaisille, joilla on oppimisvaikeuksia ja / tai eivät voi olla isossa opetusryhmässä.

Pienryhmäripari - konfirmaatio: la 27.4. klo 14

Vanhempainilta: 15.1. klo 18-19.30, Metsolan seurakuntakoti

Nuorten aloitustapaaminen: 16.1. klo 16.30-18, Metsolan seurakuntakoti

Yhteiset tapaamiset: ke 30.1., ke 27.2., ke 10.4., kaikki klo 16.30, Metsolan seurakuntakoti

Nuortenilta: to 14.2. klo 18.30-20 Lindkulla

Kirkkoon tutustuminen ja ehtoollisopetus: ke 20.3. klo 16-18 Pyhän Laurin kirkko

Sunnuntain jumalanpalvelus ja kirkkokahvit: su 24.3. klo 10-12 Pyhän Laurin kirkko

Ripariralli: pe 8.3. 16.30-20.30 Mäntynummen seurakuntatalo

Nuorten messu: ke 3.4. klo 18.30 Pyhän Laurin kirkko

konfirmaatioharjoitus ja -kuvaus: pe 26.4. klo 17.30-19 Virkkalan kirkko

konfirmaatio: la 27.4. klo 14 Virkkalan kirkko

Pääset ilmoittautumaan rippikouluun lomakkeella osoitteessa:

Erityisrippikoulu

Ensi vuoden kehitysvammaisille nuorille suunnatun erityisrippikoulun aikataulut ovat varmistuneet. Ripari pidetään Lohjalla Vivamossa, ja aikataulut ovat seuraavat:

Viikonloppuleiri Vivamossa 30.-31.3.2019

Leirijakso Vivamossa 3.-7.6.2019

Konfirmaatiopäivä Vivamossa 9.6.2019 iltapäivällä.

Ilmoittautumiset ottaa vastaan ja kyselyihin vastaa Päivi Säämänen, paivi.saamanen@eteva.fi 040-304 7834.

Tämän leirimuotoisen riparin lisäksi järjestetään päivä- tai yksityisrippikouluja tarpeen mukaan.

Aikuisrippikoulu

Onko sinua pyydetty kummiksi? Häät tulossa? Lapsen kaste edessä? Haluatko liittyä kirkkoon?

Jos rippikoulu on jäänyt käymättä nuorena tai siihen ei ollut mahdollisuutta, voi sen hoitaa aikuisenakin. Lohjalla on syksyllä ja keväällä aikuisrippikouluryhmä tarpeen mukaan. Se on helpoin ja kätevin tapa saada rippikoulu suoritettua.

Aikuisrippikoulu rakentuu yhteisistä tapaamisista, omatoimisesta tutustumisesta omaan seurakuntaan ja verkkotehtävistä. Ryhmässä pohdiskellaan, keskustellaan ja opitaan yhdessä. Tilanteet ovat vapaamuotoisia ja ryhmäläisten toiveet ja lähtökohdat otetaan huomioon sisältöjen suunnittelussa. Alla on viitteellinen sisältö aikuisrippikoulussa.

Rippikoulun kaari on ajallisesti n. 5 viikkoa. Aikuisrippikoulun tapaamiset kestävät n. 1,5h. Osallistujalta odotetaan sitoutumista yhteisiin aikatauluihin. Konfirmaatio toteutuu sunnuntaina normaalin jumalanpalveluksen yhteydessä tai yhdessä sovitulla tavalla.

Ota yhteyttä hyvissä ajoin, jos asia on sinulle ajankohtainen. Silloin asiat järjestyvät ilman huolta ja kiirettä.

Lisätietoja:

Panu Mäkelä

Rippikoulutyön pappi

panu.makela@evl.fi

Konfirmoitavat nuoret ehtoollisella
Konfirmoitavat nuoret ehtoollisella albat päällään