Mitä rippikoulu on?

Rippikoulujen toteutuksessa on eroja, mutta lähtökohta on kaikilla sama. Rippikoulu perustuu lähetys- ja kastekäskyyn (Matt 28:18-20), jossa Jeesus sanoo: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.

Varhaisen kirkon aikana kristityiksi kääntyneille annettiin opetusta ennen kastetta. Nykyisin useimmat kirkon jäsenistä on kastettu jo pieninä lapsina.

Rippikoulussa meille opetetaan lisää Jumalasta, Jeesuksesta, kirkosta ja uskosta. Siksi rippikoulussa saatua opetusta pitäisi kutsua nimellä kasteopetus.

Rippikoulussa pohditaan elämän tärkeitä kysymyksiä

Rippikoulua pidetään Jeesuksen käskyn vuoksi, ja rippikoulussa pohditaan elämän tärkeitä kysymyksiä. Yhden tärkeimmistä asioista kristinoppi muotoilee näin: "Jumalan ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen tunteminen ja Jumalan lapseksi pääseminen on elämämme kallein asia."

Kaste on lähtökohta kristittynä elämiselle ja myös rippikoululle. Kasteessa kasvoihisi ja rintaasi on piirretty näkymätön Jumalan omistusmerkki - vesileima. Se on ristin muotoinen, ja sen tekemisen yhteydessä sanottiin: "Ota pyhä ristinmerkki kasvoihisi ja rintaasi todistukseksi siitä, että ristiinnaulittu Jeesus Kristus on sinut lunastanut ja kutsunut opetuslapsekseen."

Ristin muotoinen vesileima on jatkuvasti voimassa oleva lupaus: sinulla on paikka Jeesuksen opetuslasten joukossa. Kastetilaisuudessa vanhempasi ja kummisi lausuivat puolestasi uskontunnustuksen.

Rippikoulu päättyy konfirmaatioon

Viiteentoista ikävuoteen mennessä olet oppinut jo yhtä ja toista siitä uskosta, johon sinut kasteessa liitettiin. Rippikoulu on mahdollisuutesi tarkistaa, mitä olet oppinut, ja oppia uutta.

Rippikoulun tarkoitus on auttaa sinua elämään kristittynä tässä ajassa ja maailmassa. Rippikoulu päättyy konfirmaatioon, jossa saat yhtyä samaan uskontunnustukseen, joka kerran luettiin kastetilaisuudessasi. Nyt vanhemmat ja kummit eivät enää tee sitä puolestasi, vaan sinä itse olet pääosassa.

Kenties saat vielä kummina lausua saman jonkun pienokaisen puolesta. Sana konfirmaatio tulee latinasta, confirmare  ja tarkoittaa "vahvistaa". Konfirmaatio on sitä, että kastettua vahvistetaan esirukouksen ja siunauksen avulla ja häntä rohkaistaan tunnustamaan uskoaan.
(Lähde: Virtanen-Nokelainen: Meitä varten [mukaillen])

Lohjan seurakunnan rippikoulusta -nuoret

Seurakuntamme rippikoulu nojaa paitsi kirkkomme uskoon ja Lohjan ja alueittensa perinteisiin, myös valtakunnalliseen rippikoulusuunnitelmaan Suuri ihme 2017. Sieltä meille tärkeiksi toteutuksen ohjenuoriksi on otettu kaksi timantin kärkeä: 

1) Nuoret ovat osallisia, tulevat kuulluiksi ja saavat vaikuttaa.

2) Nuoret kokevat yhteyttä, turvallisuutta, pyhyyttä ja iloa.

Alla on viisi erilaista kysymyssanaa otsikkoina rippikoulustamme ja sen käymisestä, joissa nuo ohjenuorat ovat perustuksina. 

Mitä?

Rippikoulu koskee suurinta osaa Lohjan 15-vuotiaista. Lohjan seurakunta tarjoaa heille erilaisia rippikouluja. Kaikille yhteisiä ovat kuitenkin ryhmän tapaamiset ennen intensiivijaksoa ja rippikoulun päättyminen konfirmaatioon. Rippikoulun voi käydä myös osallistumatta konfirmaatioon.

Suosituin rippikoulun muoto on leiririppikoulu. On myös mahdollista käydä päiväripari, jossa yöt nukutaan kotona, tai suorittaa rippikoulu pienryhmässä, jossa on huomioitu oppimisessa erityistä tukea tarvitsevat nuoret. Lohja on kaksikielinen, joten meillä on ruotsinkielinen rippikouluryhmä. Nummen ja Pusulan alueseurakuntien ryhmät palvelevat alueensa nuoria ja perheitä. 

Miksi?

Kuten edellä todettiin, rippikoulussa tutustutaan Kolmiyhteiseen Jumalaan. Samalla tulee väistämättä pohdittua omaa elämää ja sen arvoja, suhdetta omaan perheeseen, kavereihin ja muihin ihmisiin ja luomakuntaan. 

Rippikoulussa pääsee tutustumaan omaan seurakuntaan ja sen tekemään työhön. Ei muuta kuin mukaan kaikkeen mahdolliseen itseä kiinnostavaan! Vaikka taukoa rippikoulun jälkeen tulisikin, olet aina tervetullut.

Rippikoulun käymisen etuna on mahdollisuus toimia kummina. Ehkä saat joku päivä siunata oman kummilapsesi konfirmaatiossa. 16-vuotiaana konfirmoituna seurakunnan jäsenenä saat vaikuttaa äänestämällä seurakuntavaaleissa ja 18-vuotiaana olla vaaleissa ehdolla. Jos sinut kastetaan rippikoulun yhteydessä, tässä kohtaa kirkon jäsenyyteen liittyy aina rippikoulu. 

Kokemus. Siitä moni puhuu pitkään riparin jälkeen. Ripari on merkittävää aikaa ihmisen elämässä.

Missä?

Lohjalla Saarikon leirikeskuksella on pitkät kesäleiriperinteet. Heponiemen hiljaisuuden keskus on Lohjan seurakunnan vuokraama leirikeskus. Päivärippikoulu ja kevätripari tapaavat Lohjan keskustassa ja pienryhmä Metsolan seurakuntakodilla. Leiririppikoulujen paikkoja on myös Lohjan ulkopuolella ja niissä on vaihtelua vuosittain.

Seurakuntaa tutustumisjakson tapaamiset pidetään Lohjan seurakunnan eri tiloissa. Konfirmaatiokirkkoina toimivat Lohjan Pyhän Laurin kirkko, Virkkalan kirkko, Nummen kirkko ja Pusulan kirkko.

Milloin?

Rippikouluun kutsutaan erityisesti 15-vuotiaita, mutta sen voi käydä myöhemminkin. Lohjan seurakunnassa kutsu rippikouluun lähtee jäsenillemme ryhmien muodostuksen vuoksi postitse sinä syksynä, jonka jälkeisenä vuotena nuori täyttää 15 vuotta. Seurakunnan jäsen on, jos on kastettu, ennen kuin täyttää 15 vuotta. 

Kutsu saapuu siis sen syksyn aikana, jolloin nuori on tai täyttää 14 vuotta. Jos et ole vielä jäsen tai kuulut toiseen seurakuntaan, mutta haluat riparillemme, seuraile nettisivuja erityisesti viikolla 42. Olet tervetullut!

Ilmoittautuminen tapahtuu täyttämällä sähköisen ilmoittautumislomakkeen viikon 42 aikana. Ilmoittautumisajan päätyttyä ilmoittautuneet kootaan ryhmiin ja rippikoulu on alkanut! Mitä, missä ja millaisia rippikouluja ja niiden tapaamisia on, näet valitsemalla sivupalkista rippikoulut (vuosi). 

Jos ilmoittautuminen meni ohi tai muutto toi sinut Lohjalle myöhemmin, eiköhän rippikoulu järjesty. Ole silloin pikaisesti yhteydessä seurakunnan rippikoulutyön pappiin.

Miten?

Rippikouluumme kuuluu tietyt tapaamiset, joita oman ryhmän kanssa käydään. Muita ns. riparipassikäyntejä ei ole. Jos et pääse johonkin tapaamiseen, ole yhteydessä oman ryhmän ohjaajaan. 

Kannattaa jo heti alusta hoitaa hommat hyvin, osallistua tapaamisiin ja toimia ryhmässä muut huomioiden. Siten rippikoulusta tulee mieleinen niin itselle kuin muillekin. Rippikoulun järjestyssäännöt luovat raamit, joiden sisällä jokaisella on mahdollisimman hyvä olla. 

Ole täysillä mukana, niin saat tästä ainutlaatuisesta ajasta irti eniten! Iloa ja siunausta riparimatkallesi!

Rippikoululaiset makaavat nurmikolla