Rippikoulu

 

Uusi rippikouluvuosi -21 starttaa lokakuussa!

Vuonna 2006 syntyneille seurakuntamme jäsenille lähtee kutsukirje rippikouluun syyskuun lopussa postitse. 05- tai 07-syntyneille, toisen seurakunnan jäsenelle, kirkkoon kuulumattomalle tai muun kirkon tai uskontokunnan jäsenelle lähetämme kirjeen vain pyynnöstä. Pyynnöt rippikoulutyöntekijä Katja Vesasen sähköpostiin katja.vesanen@evl.fi 27.9. mennessä. Tervetuloa siis rippikouluun, vaikka et (vielä) Lohjan seurakunnan jäsen olisikaan!

Vuoden 2021 rippikoulujen infot tulevat nettisivuillemme lokakuun alussa. Ilmoittautuminen alkaa 8.10. klo 15 ja päättyy 20.10. klo 21. Ilmoittautuminen tehdään sähköisesti.

Mikäli nuori käy rippikoulun muualla kuin Lohjan seurakunnan järjestämänä, omaan seurakuntaan tutustumisjakso kuuluu siihenkin rippikouluun. Ilmoittautuminen on siis tärkeää. Muualla käyvät rippikoulunsa käyvät nuoret muodostavat oman ryhmänsä. Ryhmään ilmoittaudutaan myös sähköisesti. Ilmoittautumisaika on sama kuin Lohjan seurakunnan rippikouluryhmiin ilmoittatumisessa. 

Aikuisrippikoulua järjestämme ympäri vuoden. Jos rippikoulu on ajankohtainen tai uskon asiat ovat alkaneet askarruttaa mieltä, ota yhteyttä rippikoulutyön pappi Heini Nikanderiin p. 044 7743888, heini.nikander@evl.fi.

 

*************************************************************************************************************************************************************

Poikkeustilanne rippikouluvuonna 2020

Rippikoulutiedote 5

Konfirmaatioista

Uudet konfirmaatiopaikat ja -ajat ovat herättäneet mielipiteitä ja pettymyksiä.

Olemme kiitollisia kaikesta palautteesta. Palaute on meille ollut tärkeää siinä, että kuulemme, mitä toivotte ja osaamme siten tulla vastaan.

Nykyisiä, nettisivuillamme päivitettyjä konfirmaatiopaikkoja- ja päiviä, (lohjanseurakunta.fi) emme muuta. Konfirmaation aikataulu voi muuttua sen mukaan, mitkä ovat voimassa olevat kokoontumisrajoitukset.

Jokaiselle ryhmälle on varattu oma konfirmaatiopäivänsä.

Ryhmän koossa pysyminen oli kyselymme vastauksissa tärkeää ja se että, konfirmaatio olisi mahdollisimman nopeasti leirijakson jälkeen. Talvirippikoulujen osalta emme pääse tätä valitettavasti lainkaan toteuttamaan, vaikka se oli suunnitelmamme. Siitä pyydämme anteeksi.  

Koska uusi konfirmaatiopäivä ja alkuperäisestä suunnitelmasta muuttunut kirkko eivät ole helpoin tai miellyttävin yhdistelmä, tarjoamme vielä mahdollisuutta konfirmaatiomessuun

Lohjan Pyhän Laurin kirkossa

20.9. klo 14 ja

27.9. klo 14.

Näihin konfirmaatiopäiviin ilmoittaudutaan sähköisen järjestelmämme kautta:

Su 20.9. 

Ilmoittaudu konfirmaatiopäivään!

Su 27.9.

Ilmoittaudu konfirmaatiopäivään!

Nämä konfirmaatiopäivät ovat yksittäisiä rippikoululaisia varten.

Kumpaankin konfirmaatioon on alustavasti varattu 12 paikkaa, mutta sitä voimme nostaa.

Näissä konfirmaatioissa ei järjestetä kuvausta.

Ilmoittautuminen näihin konfirmaatioihin aukeaa ti 16.6. klo 9 ja päättyy su 21.6. klo 21. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Konfirmoiva pappi on yhteydessä konfirmoitaviin syyskuun alussa.

Konfirmaatiopäivän muuttaminen toisen ryhmän konfirmaatioon on mahdollista vain, jos kyseisessä ryhmässä on alle 25 rippikoululaista. Haluamme näin taata jokaiselle konfirmaatioon mahdollisimman monta vierasta.

Konfirmaatioiden striimauksesta kysyttiin myös ja me sitä aloimme jo suunnitella. Suunnittelu ja järjestelyt sen osalta kuitenkin tyssäsivät kuvauskieltoihin. Emme voi seurakunnan julkaisuna julkaista kuvia tai videoita, jos niissä esiintyvät henkilöt eivät ole antaneet kuvauslupaa. Lähes jokaisessa ryhmässä on henkilöitä, joilla on kuvauskielto.

Tämä vuosi on erikoinen ja yllättänyt monessa. Tehdään silti näillä annetuilla pelimerkeillä mahdollisimman hyvä juhla upeille nuorillemme.

 

Heini Nikander                                        Juhani Korte

rippikoulutyön pappi                              kirkkoherra

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rippikoulutiedote 4 (päivitetty 14.6.20)

Konfirmaatiot

Konfirmaatioita lähdemme juhlimaan elokuusta alkaen. Jotta konfirmaatiojuhlat eivät veny liian pitkälle syksyyn, käytämme kolmea kirkkoa; Lohjan Pyhän Laurin, Nummen ja Pusulan kirkkoja. Ne ovat suurimpia seurakuntamme kirkkoja. Konfirmaatioajat ovat riippuvaisia papiston ja muiden työntekijöiden jo ennalta sovituista työvuoroista sekä kirkkoihin tehdyistä muista varauksista (esim. kaste, vihkimiset, ekaluokkalaisten kouluun siunaaminen).

Konfirmaatiokirkot olemme arponeet kunkin ryhmän kohdalla tasapuolisuuden vuoksi. Nummen ja Pusulan ryhmät, ruotsinkielinen ryhmä sekä pienryhmä tulevat konfirmoiduiksi niissä kirkoissa, jotka rippikoulun esittelykirjeessä on kerrottu.

Konfirmaatioharjoitus ja yhteiskuvan ottaminen tapahtuvat konfirmaatiopäivänä.

 

Konfirmaatiopäivän kulku

Konfirmaatiojuhlaa vietetään alla olevan listan mukaisesti Lohjan Pyhän Laurin, Nummen tai Pusulan kirkoissa. Leirin aikana arvomme tai muulla tavalla jaamme rippikoululaiset kahteen osaan. Jos on toiveita olla ensimmäisessä tai toisessa ryhmässä, ottakaa yhteys oman ryhmänne ohjaajaan.

 

Ensimmäinen puoli ryhmästä tulee kirkolle konfirmaatioharjoituksiin esim. klo 11.

Konfirmoitavat laittavat albat päälleen ja käyvät messun askelkuviot läpi.

Juhlan aloitamme heidän kanssaan esim. klo 12.

Toinen puoli ryhmästä tulee paikalle esim. klo 12:30 ja pukevat albat päälleen.

Otamme yhteiskuvan koko leiriryhmästä esim. klo 13, jonka jälkeen ensimmäisiksi konfirmoiduilla on vielä mahdollisuus yhteiskuviin. Kuvan jälkeen he riisuvat albansa ja saavat lähteä kirkolta.

Toinen puoli ryhmästä aloittaa konfirmaatioharjoituksensa välittömästi kuvan ottamisen jälkeen.

Heidän konfirmaatiomessunsa alkaa esim. klo 13:45.

Vieraita kirkossa jokaisella konfirmoitavalla voi olla tällä tiedolla 6-7. Tämän toivomme vielä höllentyvän. Kummeja pyydetään saapumaan paikalle kymmenen minuuttia ennen konfirmaatiomessun alkua. Jokaisella konfirmoitavalla on hyvä olla yksi kummi tai muu tärkeä aikuinen siunaamassa häntä. Tässä kohtaa valitettavasti vain yksi voi olla siunaamassa.

Viikon aikana järjestämme yhden konfirmaatiomessun kirkkoa kohden. Saamme siten tuuletettua alboja tarvittavan ajan, jotta seuraava ryhmä voi ne turvallisesti pukea.

Konfirmaatiopäivästä ja kirkosta pyrimme pitämään kiinni. Tarpeen tullen koronatilanteen tiukentaessa kokoontumisrajoituksia tai niitä entisestään höllennettäessä, konfirmaation kellonaika voi muuttua. Esimerkiksi tiukentuessa konfirmaation muuttuminen vielä pienempiin ryhmiin tai höllentyessä koko ryhmän konfirmaatio yhdellä kertaa.

 

Konfirmaatioajat ja paikat

Kellonajat ovat messujen alkamisaikoja. Ohjaajat infoavat harjoitusten alkamisajoista erikseen.

 

Pvm/kirkko

Lohjan Pyhän Laurin kirkko

Nummen kirkko

Pusulan kirkko

1.8.

x

x

Saarikko 6 /

Gripentrog

A-ryhmä klo 10

B-ryhmä klo 12

2.8.

Houtskär /

Louhivuori

klo 14

x

x

8.8.

x

x

Siikaniemi /

Nikander

A-ryhmä klo 10

B-ryhmä klo 11.30

9.8.

Heponiemi 6 /

Korpijaakko

A-ryhmä klo 14

B-ryhmä klo 15:45

Kisakallio talvi / Miettinen

A-ryhmä klo 13

B-ryhmä klo 15

x

16.8.

Heponiemi 3 /

Nikander

A-ryhmä klo 13

B-ryhmä klo 14:45

Kisakallio kesä /

Savola

A-ryhmä klo 12:30

B-ryhmä klo 14:30

Pusulan ryhmä /

Luukkonen

A-ryhmä klo 12

B-ryhmä klo 14

22.8.

Heponiemi 4/

Järvinen

A-ryhmä klo 10

B-ryhmä klo 12

Lapiosalmi /

Korpijaakko

A-ryhmä klo 11

B-ryhmä klo 13

Saarikko 5 /

Tolonen

A-ryhmä klo 10

B-ryhmä klo 12

29.8.

Saarikko 4 /

Rantanen

A-ryhmä klo 10

B-ryhmä klo 12

x

x

30.8.

x

Saarikko 2 /

Savola

A-ryhmä klo 12:30

B-ryhmä klo 14:30

Heponiemi 5 /

Louhivuori

A-ryhmä klo 14

B-ryhmä klo 15:45

5.9.

Högsåra /

Gripentrog

A-ryhmä klo 10

B-ryhmä klo 12

x

Saarikko 1 /

Nikander

A-ryhmä klo 10

B-ryhmä klo 12

6.9.

x

Saarikko 3 /

Pitkänen

A-ryhmä klo 10

B-ryhmä klo 12

x

11.9.

 

x

x

12.9.

Päivärippikoulu /

Järvinen

Koko ryhmä klo 13

Heponiemi 2 /

Miettinen

A-ryhmä klo 10

B-ryhmä klo 12

 

20.9.

Bonus-konfirmaatio

klo 14

 

 

26.9.

 

Nummen ryhmä

Kuusanmäki

A-ryhmä klo 10

B-ryhmä klo 12

 

27.9.

Bonus-konfirmaatio

klo 14

 

 

 

 

Pienryhmä / Stick Virkkalan kirkossa 16.8. klo 14

 

Lohjan Pyhän Laurin kirkko Kirkkokatu 1

Nummen kirkko Nummenkirkkotie 10

Pusulan kirkko Marttilantie 1

Virkkalan kirkko Virkkalantie 1

 

Korona ja rippikoululeiri

Leirielämästä leirikeskuksissa jokainen rippikoululainen saa vielä tietoa ryhmän illassa ja leirikirjeessä sekä omilta ohjaajiltaan. Tässä ote leirikirjeestä.

Ennen leiriä:

 • Leirille tullaan vain terveenä. Jos ennen leiriä on koronaan viittaavia oireita, tulee mennä koronavirustestiin. Negatiivisen tuloksen jälkeenkin pitää olla kaksi oireetonta päivää ennen leirille lähtöä.  
 • Jos koronaviruksen testitulos on positiivinen, leirille osallistuminen on mahdollista kahden viikon karanteenin ja kahden oireettoman päivän jälkeen. Kaksi oireetonta päivää sisältyvät karanteeniaikaan.
  Leirillä:
 • Jos leiriläisellä puhkeaa leirillä koronaan viittaavia oireita, olemme yhteydessä huoltajiin. Oireinen eristetään muusta ryhmästä ja huoltaja huolehtii nuorensa mahdollisimman nopeasti koronavirustestiin. Negatiivisen testituloksen jälkeen leirille voi palata kahden oireettoman päivän jälkeen.
 • Koronavirusepäilyistä ilmoitamme kaikkien leiriläisten huoltajille. Epäilyjen kanssa toivomme malttia ja rauhallisuutta. Virusta on todettu niin vähän, että positiivinen koronavirustartunta on epätodennäköinen. Kukaan ei tuo virusta tai muita tauteja tahallaan leirille. Suomen kesässä tavallinen flunssa ja vilustuminen ovat hyvinkin mahdollisia. Odotetaan testitulos rauhassa eikä odottelun aikana huudella epäilyjä leirin ulkopuolelle. Oikea tieto ei aina korjaa väärää huhua.
 • Jos epäily kuitenkin osoittautuisi positiiviseksi, leiri keskeytetään ja huoltajat hakevat nuorensa kotiin ja jokainen leirillä ollut jää kahden viikon karanteeniin.
 • Mahdollinen leirin keskeytys voi johtua myös kahden ohjaajan yhtäaikaisesta sairastumisesta.
 • Tahallinen turvallisuuden laiminlyöminen voi johtaa rippikoululaisen leirin keskeyttämiseen.
  Myös heti leirin jälkeen tulleesta positiivisesta koronatuloksesta on ilmoittava leirin ohjaajille, jotta he voivat kertoa nimettömän tartunnan muille leirillä olleille ja kehottaa heitä tarkkailemaan omaa oloaan ja välttämään mahdollista viruksen levittämistä.
  Leiriltä ei ole mahdollista poistua esim. yhdeksi illaksi urheiluharrastukseen, juhlatilaisuuteen, yms. Leirin ulkopuolisen henkilön käyminen leirillä tulee aina sopia ohjaajan kanssa, esim. huoltaja tuo unohtuneen tyynyn nuorelle.

Leirin ruokamaksu

Leirin ruokamaksun lasku lähetetään huoltajan sähköpostiin 12.6. Maksaessa tulee varmistaa, että lasku varmasti lähti eteenpäin. Yksi klikkaus ei riitä. Laskun eräpäivä on leirille lähtöä edeltävä päivä. Maksamiseen liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä kirkkoherranvirastoon:

lohja.seurakuntatoimisto@evl.fi  p. 019 328 41.

Turvallista, siunattua ja iloista rippikoulukesää!

Heini Nikander & Juhani Korte

***************************************************************************************************************************************************************

Rippikoulutiedote 3  

lähetetty kaikille Lohjan seurakunnan rippikoululaisille sekä muualla rippikoulunsa käyville 8.5.20

Maanantaina 4.5.20 hallitus purki pandemian aiheuttamia rajoituksia ja nosti kokoontumisrajoitukset 50 henkeen kesäkuusta alkaen. 5.5.20 piispat antoivat hallitukseen nojaten omat ohjeet ja suositukset seurakunnille.

Toukokuun tapaamiset

Kantalohjan tapaamisia siirrämme kesäkuulle 15.6. alkaen. Katsoimme parhaimmaksi vaihtoehdoksi nähdä kasvokkain turvavälejä noudattaen. Sään salliessa olemme ulkona.

Tapaamiset ovat jokaisella Saarikon ja Heponiemen ryhmällä klo 16-18.

Paikka on ilmoitettu päivämäärän perässä.

Ryhmän illan ja leiri-info uudet ajankohdat:

Heponiemi 2

26.6. Mäntynummen seurakuntatalo

Heponiemi 3

15.6. Lohjan seurakuntakeskus

Heponiemi 4

25.6. Lohjan seurakuntakeskus

Heponiemi 5

3.7. Mäntynummen seurakuntatalo

Heponiemi 6

7.7. Mäntynummen seurakuntatalo

Högsåra

29.7. Mäntynummen seurakuntatalo HUOM! klo 12-16:30

Kisakallio kesä

1.7. Mäntynummen seurakuntatalo HUOM! klo 12-16:30

Saarikko 1

17.6. Mäntynummen seurakuntatalo

Saarikko 2

16.7. Mäntynummen seurakuntatalo

Saarikko 3

17.6. Lohjan seurakuntakeskus

Saarikko 4

24.6. Lohjan seurakuntakeskus

Saarikko 5

2.7. Mäntynummen seurakuntatalo

Saarikko 6

29.6. Mäntynummen seurakuntatalo

 

Ryhmän illassa tutustutaan vielä omaan ryhmään sekä suunnitellaan leiriä.

Leiri-info huoltajille tapahtuu erikseen ilmoitettavana ajankohtana joko erillisenä tapaamisena, etätapaamisena tai ryhmän ohjaajat ottavat yhteyttä puhelimitse.

Nummen ja Pusulan tapaamisista ohjeita antavat ryhmän ohjaajat.

Leirit

Piispojen suositus on, että leiritoiminta alkaa juhannuksen jälkeen. Me noudatamme tätä suositusta leirien suhteen. Se tarkoittaa, että rippikoululeirit ennen juhannusta siirtyvät heinäkuun puolesta välistä eteenpäin pidettäväksi alla olevan taulukon mukaisesti.

Rippikoululeirikesä 2020

23.-30.6

Heponiemi 3

 

Saarikko 3

 

30.6.-7.7.

Heponiemi 4

 

Saarikko 4

 

7.-14.7.

Heponiemi 5

 

Saarikko 5

 

14.-21.7.

Heponiemi 6

 

Saarikko 6

 

21.-28.7.

H1 Nummi

 

Saarikko 2

 

28.7.-4.8.

Heponiemi 2

 

Saarikko 1

 

4.-11.8.

H1 Pusula

 

 

 

Kisakallio kesä 4.-11.7.

Houtskär 25.-31.7.

Högsåra 4.-11.8. 

Päivärippikoulu 22.7.-2.8.

Heponiemi 1 (Nummen ja Pusulan leiri), Heponiemi 2, Högsåra sekä Saarikot 1 ja 2 eivät noudata loogista numerojärjestystä. Tämä siksi, että Nummen ja Pusulan alkuperäinen suurleiri piti jakaa kahteen ryhmään kokoontumisrajoitusten vuoksi. Lisäksi työntekijöillä tulee olla leirien välissä riittävästi lepoaikaa.

Nummen ja Pusulan ryhmän ohjaajat ovat yhteydessä omiinsa uudesta leirijärjestelystä ja seuraavat heiltä tulevia päivämääriä.

Seuraamme tilannetta ja olemme vielä valmiit muuttamaan kesän suunnitelmia, mikäli pandemiassa tapahtuisi maassamme ikäviä käänteitä.

Oman ryhmän ohjaajat lähettävät leirikirjeen ja turvallisuusohjeet leirielämään liittyen sähköpostilla lähempänä leirijaksoa. Yksi turvallisuusohje on, että leirille tullaan vain täysin terveenä. Oireettomia päiviä tulee olla seitsemän ennen leirin alkua. Mikäli sairastuminen tai rippikoululaisen tai hänen perheenjäsenensä riskiryhmään kuuluminen estävät kesällä leirille osallistumisen, vaihtoehtoisina rippikoulumuotoina ovat päivärippikoulu, yksityis- tai etärippikoulu sekä leiri syyslomalla.

Valitettavasti Lohjan seurakunnassa hyvin pidetty ja odotettu leirin vierailuilta/-päivä perheille ei tänä vuonna ole mahdollista toteuttaa millään leirillä. 

Jatkorippikoululeiri 1.-2.8. on siirtynyt ajankohtaan, jonka ilmoitamme myöhemmin.

Konfirmaatiot

50 hengen kokoontumisrajoitus on voimassa heinäkuun loppuun. Sitä ennen emme järjestä konfirmaatiomessuja. Konfirmaatiopäivästä ilmoitamme mahdollisimman pian, mutta vähintään kuukautta ennen aloittaen hiihtolomarippikouluryhmistä. Päämäärämme on saada tänä vuonna konfirmoitua kaikki rippikouluun osallistuneet.

Nummilaiset konfirmoidaan Nummella ja pusulalaiset Pusulassa. Samoin pienryhmäläiset viettävät konfirmaatiota alkuperäisen suunnitelman mukaisesti Virkkalan kirkossa.

Lopuksi

Jos leirin uusi aikataulu tuottaa ongelmia tai leireily kesällä mietityttää, otathan yhteyttä ryhmän ohjaajaan tai rippikoulutyön pappi Heini Nikanderiin.

Teemme parhaamme hyvän rippikoulukokemuksen puolesta,

siihen tarvitsemme Sinunkin panostasi.

 

- Minun ajatukseni eivät ole teidän ajatuksianne eivätkä teidän tienne ole minun teitäni, sanoo Herra. Sillä niin korkealla kuin taivas kaartuu maan yllä, niin korkealla ovat minun tieni teidän teittenne yläpuolella ja minun ajatukseni teidän ajatustenne yläpuolella.

Jes. 55:8-

Siunausta, iloa ja voimia Sinulle ja perheellesi

Heini Nikander                                        Juhani Korte

rippikoulutyön pappi                              kirkkoherra

heini.nikander@evl.fi                              juhani.korte@evl.fi

044 7743888                                          040 7535202

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tiedote 2 Lohjan seurakunnan rippikouluista poikkeusoloissa 16.4.2020

Lähetetty Lohjan seurakunnassa rippikoulunsa kokonaan käyville

Päivitetty 9.5.2020

Tilanne tänään 16.4. on se, että kokoontumista on edelleen rajoitettu kymmeneen henkilöön, koulut ovat kiinni 13.5. asti ja epidemian huippua odotetaan touko-kesäkuulle.

Kukaan ei tiedä, miten tilanne kehittyy ja milloin rajoitteita puretaan. Se hankaloittaa myös meidän päätöksentekoamme kesän rippikoululeirien ja konfirmaatioiden järjestämisen suhteen. Olosuhteista huolimatta seurakunta järjestää rippikoulun tavalla tai toisella.

Tapaamiset

Jo aikaisemmin on ilmoitettu radiojumalanpalveluksen korvaavan messun ja kirkkokahvit niiltä ryhmiltä, jotka eivät päässeet osallistumaan sunnuntaina messuun maaliskuun puolesta välistä alkaen. Radiojumalanpalvelus on heillä kuuntelussa sinä sunnuntaina kuin messukin olisi ollut. Tämä koskee nyt myös ryhmiä Heponiemi 6 ja Saarikko 6, joiden messukäynti olisi 3.5. Ohjaajat lähettävät radiojumalanpalvelustehtävän viimeistään edellisenä päivänä sähköpostiin.

Ne ryhmät, joilta jäi kirkkoon tutustuminen väliin, heille on tulossa huhti-toukokuun vaihteessa katsottavaksi kirkon esittelyvideo.

Nummen ja Pusulan sekä ruotsinkielisen rippikouluryhmien ohjaajat tiedottavat tapaamisistaan omaa ryhmäänsä.

Rippikoululeirit

Rippileirit ovat asia, joista haluamme pitää kiinni ja toteuttaa ne parhaan kykymme ja käytössä olevien resurssiemme mukaan. Rippikoulun on kuitenkin oltava sellainen, että voimme turvata fyysisen turvallisuuden, kun olemme yhdessä. Siksi muutoksia on jouduttu ja joudutaan tekemään. Meillä on olemassa suunnitelmia, miten toteuttaa rippikoulukesä, jos alkuperäisen mukaan emme voi mennä. Seuraavat viikot näyttävät, minkä suunnitelman otamme käyttöön.

Erittäin todennäköistä on, että ennen juhannusta emme voi leirejä järjestää. Tämä tietäisi leirin siirtoa heinäkuun loppuun seuraaville ryhmille: Heponiemi 1 (eli Nummi ja Pusula) ja 2 sekä Saarikko 1 ja 2.

Högsåran leirin siirsimme ajalle 4.-11.8. sen toteutumisen varmistamiseksi meidän puoleltamme.

Hyvin todennäköistä on myös se, että leirit päästään aloittamaan vasta heinäkuussa. Tällöin kaikkien ryhmien leirit siirtyvät uuteen ajankohtaan poislukien Kisakallio kesä ja Houtskär sekä päivärippikoulu.

Jos leirejä ei saa koulujen kesäloman aikana lainkaan järjestää, rippikouluryhmät kokoontuvat etärippikouluun alkuperäisenä leiri- tai intensiiviaikana ja leirijakso toteutuu parin päivän mittaisena syksyllä ja syyslomalla. Tämä on varasuunnitelmista viimeisin.

Konfirmaatiot

Hiihtolomarippikoulujen ja pienryhmän konfirmaatiot siirtyivät tältä viikolta toiseen viikonloppuun, jota meillä ei ole vielä antaa. Luultavasti näin on käymässä myös monen muun ryhmän kanssa. Konfirmaatio on hieno ja arvokas juhla, johon toivomme isovanhempien ja riskiryhmään kuuluvien perheenjäsenten, sukulaisten ja ystävien pääsevän iloitsemaan ja juhlimaan nuorta turvallisesti. Odotamme siis uutisia, milloin suuremmat kokoontumiset ovat taas sallittuja ja turvallisia järjestää.

Kysely

Vaikka meillä on erilaisia suunnitelmia, haluaisimme kuulla, mikä on rippikoululaisten ja heidän perheidensä tahtotila ja toiveet rippikoulun suhteen tänä vuonna. Rippikoulu on kodin ja seurakunnan yhteistyötä, mikä tänä aikana korostuu. Emme halua kesän osalta vain ylhäältäpäin kertoa, että näin tämä uusi suunnitelma nyt menee kuulematta koteja ja pohtimatta heidän tuomia ideoita ja vaihtoehtoja.

Kysely on lähetetty rippikoululaisille ja heidän huoltajilleen sähköpostiin.


Tuleva

Parissa viikossa voi tapahtua paljon suuntaan ja toiseen ja se ohjaa meidän toimintaamme. Epävarmuus on kaverimme ja sen kanssa joudumme nyt jokainen elämään.

Toukokuun tapaamisista ja kesän leirien toteutumisesta annamme tiedon viimeistään viikolla 19.

Senkin jälkeen muutokset ovat toki mahdollisia, mutta tietyt raamit ovat meille kaikille tarpeen.

 

***

Viime sunnuntaina juhlittiin Jeesuksen ylösnousemusta. Jos Jumalan Poika on voittanut kuoleman ja noussut ylös haudastaan, mikä ei olisi Hänelle mahdotonta? Meidän aikataulutoiveemme asioiden järjestymiseen suhteen eivät vain aina kulje linjassa Jumalan suunnitelmien mukaan.  Luotamme kuitenkin, että Jumalalla on homma hallussa myös meidän epätoivossamme ja epävarmuudessamme. Edelleen rukous on voimallista ja saa paljon aikaan.

Rukouspyyntömme ja -aiheemme on kesän rippikoulujen järjestyminen parhaalla mahdollisella tavalla iloksi ja lahjaksi rippikoululaisille ja heidän perheilleen.

 

Sinua siunaten

Heini Nikander                                        Juhani Korte

rippikoulutyön pappi                              kirkkoherra

 

___________________________________________________________________________________

Rippikoulutiedote valtakunnallisessa poikkeustilanteessa - lähetetty Kantalohjan rippikoululaisille ja heidän huoltajilleen sähköpostiin 18.3.20

Päivitetty 22.3.20

 

Hallitus on antanut määräyksen julkisista kokoontumisista, joissa enimmäismäärä on rajoitettu kymmeneen henkilöön. Tämä koskee kaikkea toimintaamme, myös rippikoulua.

Rippikoulutapaamiset maalis-huhtikuussa

Rippikouluryhmät, joilla kirkkoon tutustuminen osuu maalis-huhtikuulle, perutaan. Siihen työntekijät kokoavat parhaillaan videomateriaalia katsottavaksi.

Myös messukäynti muuttuu näillä ryhmillä sanajumalanpalvelukseksi, joka kuunnellaan kotona Radio Dein taajuudella (107,2 MHz) sinä sunnuntaina klo 10-11, jolloin ryhmä olisi osallistunut messuun. Rippikouluryhmän ohjaaja lähettää tehtävän tätä radiosta tulevaa sanajumalanpalvelusta varten. Tehtävä palautetaan ohjaajalle samana päivänä klo 13 mennessä.

Huom! Radiojumalanpalvelus ei ole kuunneltavissa jälkikäteen.

Nuorten messu 1.4. perutaan.

Konfirmaatiot

Hiihtolomarippikoulujen ja pienryhmän konfirmaatiot siirtyvät huhtikuun puolesta välistä toiseen ajankohtaan. Tässä seuraamme hallituksen ohjeita ja määräyksiä, emmekä siksi voi vielä määrittää tarkkaa ajankohtaa. Pyydämme ymmärrystä jättää juhlapäivä vielä toistaiseksi epätietoon. Konfirmaatio on hieno juhla ja myös meidän rukouksemme on, että nuorta pääsisivät juhlimaan kaikki hänelle tärkeät ihmiset.

Touko-kesäkuun tapaamiset ja kesän rippikoululeirit

Seuraamme koronavirustilannetta touko- ja kesäkuun rippikoulutapaamisten sekä kesän rippikoululeirien osalta. Mikäli joutuisimme niitä perumaan tai poikkeamaan suunnitellusta, tiedotamme.

Lohjan seurakunnan rippikoulutyön nettisivuilla päivitämme tilannetta. https://www.lohjanseurakunta.fi/nuorille/rippikoulu

Rippikouluun kuuluu tiiviisti rukous. Rukous on puhetta Jumalalle, Kaikkivaltiaalle. Mikä on ihmiselle mahdotonta, siitä vasta Jumalan monet mahdollisuudet alkavat. Rukousaiheeksi koteihin jätämme perheenne ja läheistenne lisäksi maamme hallituksen ja terveydenhuollon ammattilaiset.

Mikäli sinulla on kysyttävää rippikoulusta, ota ensisijaisesti yhteyttä rippikouluryhmäsi ohjaajaan, rippikoulutyön pappi Heini Nikanderiin (heini.nikander@evl.fi, p. 044 7743888) tai rippikoulutyöntekijä Katja Vesaseen (katja.vesanen@evl.fi, p. 050 3365 650).

Sinua ja perhettäsi siunaten,

Heini Nikander                                   Juhani Korte

rippikoulutyön pappi                          kirkkoherra

Lohjan seurakunta                              Lohjan seurakunta

 

Rippikoulu

Pian alkava rippikouluaika osuu elämässäsi hyvään kohtaan. Saat katsella jo tulevaisuuteen ja miettiä vaikkapa sitä, mitä sinusta tulee isona. Rippikoulu antaa sinulle mahdollisuuden pohdiskella monenlaisia asioita itseksesi ja ryhmässä.

Mitä rippikoulu on?

Rippikoulujen toteutuksessa on eroja, mutta lähtökohta on kaikilla sama. Rippikoulu perustuu lähetys- ja kastekäskyyn (Matt 28:18-20), jossa Jeesus sanoo: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.

Varhaisen kirkon aikana annettiin kristityiksi kääntyneille opetusta ennen kastetta. Nykyisin kirkon jäsenistä on useimmat kastettu jo pieninä lapsina.

Rippikoulussa meille opetetaan lisää Jumalasta, Jeesuksesta, kirkosta ja uskosta. Siksi rippikoulussa saatua opetusta pitäisi kutsua nimellä kasteopetus.

Rippikoulussa pohditaan elämän tärkeitä kysymyksiä

Jeesuksen käskyn vuoksi rippikoulua pidetään ja siellä pohditaan elämän tärkeitä kysymyksiä. Yhden tärkeimmän kristinoppi muotoilee näin: "Jumalan ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen tunteminen ja Jumalan lapseksi pääseminen on elämämme kallein asia."

Kaste on lähtökohta kristittynä elämiselle ja myös rippikoululle. Kasteessa on kasvoihisi ja rintaasi piirretty näkymätön Jumalan omistusmerkki - vesileima. Se on ristin muotoinen ja sen tekemisen yhteydessä sanottiin: "Ota pyhä ristinmerkki kasvoihisi ja rintaasi todistukseksi siitä, että ristiinnaulittu Jeesus Kristus on sinut lunastanut ja kutsunut opetuslapsekseen."

Ristin muotoinen vesileima on jatkuvasti voimassa oleva lupaus: Sinulla on paikka Jeesuksen opetuslasten joukossa. Kastetilaisuudessa vanhempasi ja kummisi lausuivat puolestasi uskontunnustuksen.

Rippikoulu päättyy konfirmaatioon

Viiteentoista ikävuoteen mennessä olet oppinut jo yhtä ja toista siitä uskosta, johon sinut kasteessa liitettiin. Rippikoulu on mahdollisuutesi tarkistaa, mitä olet oppinut ja oppia uutta.

Rippikoulun tarkoitus on auttaa sinua elämään kristittynä tässä ajassa ja maailmassa. Rippikoulu päättyy konfirmaatioon, jossa saat yhtyä samaan uskontunnustukseen, joka kerran luettiin kastetilaisuudessasi. Nyt vanhemmat ja kummit eivät enää tee sitä puolestasi, vaan sinä itse olet pääosassa.

Kenties saat vielä kummina lausua saman jonkun pienokaisen puolesta. Sana konfirmaatio tulee latinasta, confirmare  ja tarkoittaa "vahvistaa". Konfirmaatio on sitä, että kastettua esirukouksen ja siunauksen avulla vahvistetaan ja rohkaistaan tunnustamaan uskoaan.
(Lähde: Virtanen-Nokelainen: Meitä varten [mukaillen])

 

PS. Mikäli etsit juhlatilaa konfirmaation jälkeen suosittelemme tarkastamaan myös seurakunnan vuokrattavat tilat -listan!

Maksuvapautusanomus

Lisätietoa riparista täältä!

Rippikoulun pienryhmä

Jos haluaa käydä rippikoulun, muttei rippileiriä eikä myöskään päivärippikoulua tule kysymykseen.

Vuonna 2019 järjestetään pienryhmärippikoulu (maks. 10 rippikoululaista) niille rippikoululaisille, joilla on oppimisvaikeuksia ja / tai eivät voi olla isossa opetusryhmässä.

Pienryhmäripari - konfirmaatio: la 27.4. klo 14

Vanhempainilta: 15.1. klo 18-19.30, Metsolan seurakuntakoti

Nuorten aloitustapaaminen: 16.1. klo 16.30-18, Metsolan seurakuntakoti

Yhteiset tapaamiset: ke 30.1., ke 27.2., ke 10.4., kaikki klo 16.30, Metsolan seurakuntakoti

Nuortenilta: to 14.2. klo 18.30-20 Lindkulla

Kirkkoon tutustuminen ja ehtoollisopetus: ke 20.3. klo 16-18 Pyhän Laurin kirkko

Sunnuntain jumalanpalvelus ja kirkkokahvit: su 24.3. klo 10-12 Pyhän Laurin kirkko

Ripariralli: pe 8.3. 16.30-20.30 Mäntynummen seurakuntatalo

Nuorten messu: ke 3.4. klo 18.30 Pyhän Laurin kirkko

konfirmaatioharjoitus ja -kuvaus: pe 26.4. klo 17.30-19 Virkkalan kirkko

konfirmaatio: la 27.4. klo 14 Virkkalan kirkko

Pääset ilmoittautumaan rippikouluun lomakkeella osoitteessa:

Erityisrippikoulu

Ensi vuoden kehitysvammaisille nuorille suunnatun erityisrippikoulun aikataulut ovat varmistuneet. Ripari pidetään Lohjalla Vivamossa, ja aikataulut ovat seuraavat:

Viikonloppuleiri Vivamossa 30.-31.3.2019

Leirijakso Vivamossa 3.-7.6.2019

Konfirmaatiopäivä Vivamossa 9.6.2019 iltapäivällä.

Ilmoittautumiset ottaa vastaan ja kyselyihin vastaa Päivi Säämänen, paivi.saamanen@eteva.fi 040-304 7834.

Tämän leirimuotoisen riparin lisäksi järjestetään päivä- tai yksityisrippikouluja tarpeen mukaan.

Aikuisrippikoulu

Onko sinua pyydetty kummiksi? Häät tulossa? Lapsen kaste edessä? Haluatko liittyä kirkkoon?

Jos rippikoulu on jäänyt käymättä nuorena tai siihen ei ollut mahdollisuutta, voi sen hoitaa aikuisenakin. Lohjalla on syksyllä ja keväällä aikuisrippikouluryhmä tarpeen mukaan. Se on helpoin ja kätevin tapa saada rippikoulu suoritettua.

Aikuisrippikoulu rakentuu yhteisistä tapaamisista, omatoimisesta tutustumisesta omaan seurakuntaan ja verkkotehtävistä. Ryhmässä pohdiskellaan, keskustellaan ja opitaan yhdessä. Tilanteet ovat vapaamuotoisia ja ryhmäläisten toiveet ja lähtökohdat otetaan huomioon sisältöjen suunnittelussa. Alla on viitteellinen sisältö aikuisrippikoulussa.

Rippikoulun kaari on ajallisesti n. 5 viikkoa. Aikuisrippikoulun tapaamiset kestävät n. 1,5h. Osallistujalta odotetaan sitoutumista yhteisiin aikatauluihin. Konfirmaatio toteutuu sunnuntaina normaalin jumalanpalveluksen yhteydessä tai yhdessä sovitulla tavalla.

Ota yhteyttä hyvissä ajoin, jos asia on sinulle ajankohtainen. Silloin asiat järjestyvät ilman huolta ja kiirettä.

Lisätietoja:

Panu Mäkelä

Rippikoulutyön pappi

panu.makela@evl.fi
044 3284212

Konfirmoitavat nuoret ehtoollisella
Konfirmoitavat nuoret ehtoollisella albat päällään