Rippikoulutiedote valtakunnallisessa poikkeustilanteessa - lähetetty Kantalohjan rippikoululaisille ja heidän huoltajilleen sähköpostiin 18.3.20

Päivitetty 22.3.20

Hallitus on antanut määräyksen julkisista kokoontumisista, joissa enimmäismäärä on rajoitettu kymmeneen henkilöön. Tämä koskee kaikkea toimintaamme, myös rippikoulua.

Rippikoulutapaamiset maalis-huhtikuussa

Rippikouluryhmät, joilla kirkkoon tutustuminen osuu maalis-huhtikuulle, perutaan. Siihen työntekijät kokoavat parhaillaan videomateriaalia katsottavaksi.

Myös messukäynti muuttuu näillä ryhmillä sanajumalanpalvelukseksi, joka kuunnellaan kotona Radio Dein taajuudella (107,2 MHz) sinä sunnuntaina klo 10-11, jolloin ryhmä olisi osallistunut messuun. Rippikouluryhmän ohjaaja lähettää tehtävän tätä radiosta tulevaa sanajumalanpalvelusta varten. Tehtävä palautetaan ohjaajalle samana päivänä klo 13 mennessä.

Huom! Radiojumalanpalvelus ei ole kuunneltavissa jälkikäteen.

Nuorten messu 1.4. perutaan.

Konfirmaatiot

Hiihtolomarippikoulujen ja pienryhmän konfirmaatiot siirtyvät huhtikuun puolesta välistä toiseen ajankohtaan. Tässä seuraamme hallituksen ohjeita ja määräyksiä, emmekä siksi voi vielä määrittää tarkkaa ajankohtaa. Pyydämme ymmärrystä jättää juhlapäivä vielä toistaiseksi epätietoon. Konfirmaatio on hieno juhla ja myös meidän rukouksemme on, että nuorta pääsisivät juhlimaan kaikki hänelle tärkeät ihmiset.

Touko-kesäkuun tapaamiset ja kesän rippikoululeirit

Seuraamme koronavirustilannetta touko- ja kesäkuun rippikoulutapaamisten sekä kesän rippikoululeirien osalta. Mikäli joutuisimme niitä perumaan tai poikkeamaan suunnitellusta, tiedotamme.

Lohjan seurakunnan rippikoulutyön nettisivuilla päivitämme tilannetta. https://www.lohjanseurakunta.fi/nuorille/rippikoulu

Rippikouluun kuuluu tiiviisti rukous. Rukous on puhetta Jumalalle, Kaikkivaltiaalle. Mikä on ihmiselle mahdotonta, siitä vasta Jumalan monet mahdollisuudet alkavat. Rukousaiheeksi koteihin jätämme perheenne ja läheistenne lisäksi maamme hallituksen ja terveydenhuollon ammattilaiset.

Mikäli sinulla on kysyttävää rippikoulusta, ota ensisijaisesti yhteyttä rippikouluryhmäsi ohjaajaan, rippikoulutyön pappi Heini Nikanderiin (heini.nikander@evl.fi, p. 044 7743888) tai rippikoulutyöntekijä Katja Vesaseen (katja.vesanen@evl.fi, p. 050 3365 650).

Sinua ja perhettäsi siunaten,

Heini Nikander                                   Juhani Korte

rippikoulutyön pappi                          kirkkoherra

Lohjan seurakunta                              Lohjan seurakunta

Rippikoulu

Pian alkava rippikouluaika osuu elämässäsi hyvään kohtaan. Saat katsella jo tulevaisuuteen ja miettiä vaikkapa sitä, mitä sinusta tulee isona. Rippikoulu antaa sinulle mahdollisuuden pohdiskella monenlaisia asioita itseksesi ja ryhmässä.

Mitä rippikoulu on?

Rippikoulujen toteutuksessa on eroja, mutta lähtökohta on kaikilla sama. Rippikoulu perustuu lähetys- ja kastekäskyyn (Matt 28:18-20), jossa Jeesus sanoo: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.

Varhaisen kirkon aikana annettiin kristityiksi kääntyneille opetusta ennen kastetta. Nykyisin kirkon jäsenistä on useimmat kastettu jo pieninä lapsina.

Rippikoulussa meille opetetaan lisää Jumalasta, Jeesuksesta, kirkosta ja uskosta. Siksi rippikoulussa saatua opetusta pitäisi kutsua nimellä kasteopetus.

Rippikoulussa pohditaan elämän tärkeitä kysymyksiä

Jeesuksen käskyn vuoksi rippikoulua pidetään ja siellä pohditaan elämän tärkeitä kysymyksiä. Yhden tärkeimmän kristinoppi muotoilee näin: "Jumalan ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen tunteminen ja Jumalan lapseksi pääseminen on elämämme kallein asia."

Kaste on lähtökohta kristittynä elämiselle ja myös rippikoululle. Kasteessa on kasvoihisi ja rintaasi piirretty näkymätön Jumalan omistusmerkki - vesileima. Se on ristin muotoinen ja sen tekemisen yhteydessä sanottiin: "Ota pyhä ristinmerkki kasvoihisi ja rintaasi todistukseksi siitä, että ristiinnaulittu Jeesus Kristus on sinut lunastanut ja kutsunut opetuslapsekseen."

Ristin muotoinen vesileima on jatkuvasti voimassa oleva lupaus: Sinulla on paikka Jeesuksen opetuslasten joukossa. Kastetilaisuudessa vanhempasi ja kummisi lausuivat puolestasi uskontunnustuksen.

Rippikoulu päättyy konfirmaatioon

Viiteentoista ikävuoteen mennessä olet oppinut jo yhtä ja toista siitä uskosta, johon sinut kasteessa liitettiin. Rippikoulu on mahdollisuutesi tarkistaa, mitä olet oppinut ja oppia uutta.

Rippikoulun tarkoitus on auttaa sinua elämään kristittynä tässä ajassa ja maailmassa. Rippikoulu päättyy konfirmaatioon, jossa saat yhtyä samaan uskontunnustukseen, joka kerran luettiin kastetilaisuudessasi. Nyt vanhemmat ja kummit eivät enää tee sitä puolestasi, vaan sinä itse olet pääosassa.

Kenties saat vielä kummina lausua saman jonkun pienokaisen puolesta. Sana konfirmaatio tulee latinasta, confirmare  ja tarkoittaa "vahvistaa". Konfirmaatio on sitä, että kastettua esirukouksen ja siunauksen avulla vahvistetaan ja rohkaistaan tunnustamaan uskoaan.
(Lähde: Virtanen-Nokelainen: Meitä varten [mukaillen])

PS. Mikäli etsit juhlatilaa konfirmaation jälkeen suosittelemme tarkastamaan myös seurakunnan vuokrattavat tilat -listan!

Maksuvapautusanomus

Lisätietoa riparista täältä!