Sammatti kyrka

Gudtjänster som regel på sondagar kl 12

Sammatti kyrka

Historia

Sammatti kyrka är en av de äldsta träkyrkor i Finland som används året runt. Kyrkan byggdes under byggmästaren Mickel Göranssons lederskap 1754-1755.

På 1660-talet blev Sammatti ett kapell av Karislojo och redan vid den tiden hade Sammatti sin egen kyrka och kyrkogård. Det finns ingen information om den tidigare kyrkans öde. Sammatti kyrkan är en av de Sydvästra Finlands medeltida kyrkona som har sparats från elden. Bredvid kyrkan finns det en separat klockstapel som byggdes år 1763. Stapels klockor är från 1762 och 1768. Det finns 350 platser i kyrkan och runt kyrkan finns det en lyrisk gravgård.

Den barockpredikstolen är från tidigare kyrkan. Från kyrkans egendom finns det bevarat två svärd med sorgslöja. Dessa svärd hör nuförtiden till Nationalmuseet. Orgeln i kyrkan är producerat av Kangasala orgelfabrik 1968. Altartavlan ´Kristus står på jorden med nattvardskalk i handen är målad av Adolf von Beckerin år 1883. Tavlan är donerad av Elias Lönnrot.

Elias Lönnrots obelisk på Sammatti gravgård är ett märkbart landmärke. Obelisken är smyckat med en trettondagens stjärna och med en kantele. Största delen av Lönnrots psalmer handlar om trettondagen. Stjärnan symboliserar Elias Lönnrot som en av de tre vise männen, som samlade från östliga länder Kalevala och Kanteletar till finländarna.

I obelisken finns också en kantele. Lönnrot samlade information om byggandet av kantele och utvecklade modellen för konsertkantele.

Begravningsmonumentet var uppfört av Suomalaisen Kirjallisuuden Seura på Kristi himmelsfärds dagen år 1886.

Antalet personer

På kyrkans och församlingshusets parkeringsplats