uskottu, toivottu, rakastettu, seurakuntavaalit 2022

Seurakuntavaalit 2022: Olet uskottu, toivottu ja rakastettu

Kirkko on yhteisö, jonne kaikki ovat tervetulleita sellaisina kuin ovat. Syksyn 2022 seurakuntavaaleissa seurakuntaasi valitaan uudet luottamushenkilöt, jotka päättävät muun muassa siitä, minkälaista toimintaa seurakunnassa järjestetään ja mihin seurakunnan rahoja käytetään.

Vaalivuoden aikana herätetään ajatuksia ja keskustelua kolmen valtakunnallisen vaaliviestin kautta: Tulevaisuus tehdään nyt, yhdessä yksinäisyyttä vastaan ja  myötätunnon ääni ajassamme. Miten toivoisit, että omassa seurakunnassasi jatkossa toimitaan? Mikä on hyvin, minkä toivoisit muuttuvan?

Seurakuntavaalit ovat myös arvovaalit. Paikalliset luottamushenkilöt valitsevat maallikkoedustajat kirkolliskokoukseen, joka on koko kirkon korkein päättävä elin.

Itsenäisessä seurakunnassa valitaan luottamushenkilöt kirkkovaltuustoon.

Lohjan seurakunnan kirkkovaltuusto käyttää ylintä päätösvaltaa. Lohjan kirkkovaltuustoon kuuluu 33 jäsentä. Valtuusto päättää muun muassa talousarviosta, toimintasuunnitelmasta, rakentamisesta ja virkojen perustamisesta.

Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluu lähes 3,7 miljoonaa ihmistä. Tähän joukkoon mahtuu hyvin monilla eri tavoilla kirkosta ajattelevia ja maailmaa näkeviä ihmisiä. Kunnioittamalla ja kuuntelemalla toisiamme mahdumme saman katon alle. Suomen suurimman yhteisön tulevaisuudesta päättävät sen jäsenet.

Jokaisella yli 16-vuotiaalla jäsenellä on oikeus äänestää seurakuntavaaleissa, ja kaikilla täysi-ikäisillä jäsenillä on mahdollisuus asettua ehdolle.

Tärkeitä päivämääriä

Seurakuntavaalit toimitetaan neljän vuoden välein. Edelliset seurakuntavaalit järjestettiin syksyllä 2018.
Tänä vuonna vaalipäivä on 20.11.2022. Vaalipäivänä voit äänestää vain oman seurakuntasi äänestyspaikassa. Äänestysaikaa on klo 11.00–20.00.
Ennakkoäänestys kestää viisi päivää, ja se järjestetään tiistaista lauantaihin 8.−12.11.2022. Ennakkoon voi äänestää kaikissa ennakkoäänestyspaikoissa. Muista ottaa henkilöllisyystodistus mukaan!

Tervetuloa asettumaan ehdolle ja äänestämään seurakuntavaaleissa sellaisena kuin olet.

• Ehdokkaaksi voi asettua jokainen 18 vuotta täyttänyt seurakunnan konfirmoitu jäsen.
  • Vähintään kymmenen äänioikeutettua seurakunnan jäsentä voi perustaa valitsijayhdistyksen ja asettaa seurakuntavaaleissa ehdokkaita.
  • Ehdokasrekrytointivaihe on maalis−syyskuussa 2022.
  • Ehdokasasettelu päättyy 15.9.2022.

Mikäli et ole kirkon jäsen mutta ehdokkuus seurakuntavaaleissa kiinnostaa, liity kirkkoon ajoissa. Kun ehdokkuus kiinnostaa toimi näin.

Kuka voi olla ehdokas seurakuntavaaleissa?

Ehdokkaaksi voi asettua konfirmoitu kirkon jäsen, joka

• täyttää 18 vuotta viimeistään 20.11.2022
  • on seurakunnan jäsen viimeistään 15.9.2022
  • antaa kirjallisen suostumuksen ehdokkaaksi asettumisesta
  • on kristillisestä vakaumuksestaan tunnettu
  • ei ole vajaavaltainen.

Kristillisestä vakaumuksesta tunnettu -ilmaisu kertoo siitä, että henkilö kuuluu kirkkoon ja on sitoutunut rakentamaan yhteisön tulevaisuutta. Kristillinen vakaumus ilmenee kullakin ihmisellä omalla tavallaan.

Vajaavaltaisuus tarkoittaa Suomessa oikeudellista asemaa, jossa henkilöllä ei lähtökohtaisesti ole oikeutta itse hallita omaisuuttaan eikä tehdä sopimuksia tai muita oikeustoimia. Vajaavaltaisella tarkoitetaan alle 18-vuotiasta henkilöä sekä sellaista täysi-ikäistä henkilöä, joka on julistettu vajaavaltaiseksi.

Ehdokas ei voi olla oman seurakunnan viranhaltija tai työntekijä. Jos seurakuntasi kuuluu seurakuntayhtymään, tämän yhtymän tai siihen kuuluvan seurakunnan viranhaltija tai työntekijä ei myöskään ole vaalikelpoinen.

Tutustu kirkon vaalijärjestykseenLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Kampanjamateriaalit ehdokkaalle

Ehdolle asettuvat voivat hyödyntää seurakuntavaalien kampanjamateriaaleja vaalityössään. Tarjolla on esimerkiksi sosiaaliseen mediaan soveltuvia ehdokaskortin pohjia, joihin voit muokata itse omat tietosi.  Lisätietoja hallintosihteeriltä. Vaali-Lohkare ilmestyy 12.10.

Jos et löydä seurakunnastasi itsellesi sopivaa vaalilistaa, voit perustaa oman listan keräämällä vähintään kymmenen oman seurakunnan äänioikeutettua jäsentä valitsijayhdistykseksi.

Tästä tietoa, kuinka perustan oman valitsijayhdistyksen

Vaaliasiakirjat srk-vaaleihin 2022, muun muassa Valitsijayhdistyksen perustamisasiakirja sekä Ehdokkaan suostumus-lomake, löytyvät alla olevan linkin kautta:

Vaaliasiakirjat - Seurakuntavaalit-info

Perustamisasiakirja, asiamiehen vakuutus ja jokaisen ehdokkaan allekirjoittama kirjallinen suostumus on toimitettava Lohjan seurakuntatoimistoon viimeistään 15.9.2022 klo 16.

Vaalikone

Ennen vaaleja verkossa julkaistaan vaalikone, joka auttaa äänestäjiä valitsemaan itselleen sopivan ehdokkaan. Vaaleissa ehdolla olevat pääsevät vastaamaan vaalikoneen kysymyksiin ennen vaalikoneen julkaisua. Vaalikone on ehdokkaiden täytettävänä 27.9.–6.10. Vaalikoneeseen vastaaminen on tärkeä kanava äänestäjien tavoittamiseksi. Vaalikone aukeaa yleisölle 10.10.2022.

Seurakuntavaalit järjestetään 20.11.2022