Uutislistaukseen

Vaittisen vene palaa keikalle

Vaittisen veneen jäsenet järven rannalla veneen ääressä

Vaittisen vene oli aikanaan Kansan Raamattuseuran yhtye (kuva Pekka Vaittinen).

Virkkalan kirkossa esiintyy 25.4. klo 18 gospelyhtye Vaittisen vene, joka tuo joillekin lohjalaisille mieleen muistoja 1980-luvulta asti. Konsertissa kuullaan sekä yhtyeen omia kappaleita että suosittuja rippikoululauluja muutamalta viime vuosikymmeneltä. Konserttiin on vapaa pääsy.

Yhtye perustettiin vuonna 1982. Sen ensimmäinen pianisti oli Taneli Hassinen

– Tuolloin oli pinnalla Hassisen Kone, ja jollekulle tuli ajatus, että jospa me oltaisiin Vaittisen Vene. Vene on kristillinen symboli. Ollaan samassa veneessä, Timo Laakso selittää.

Pekka Vaittinen on Vaittisen veneen solisti ja lauluntekijä, joka myös soittaa kitaraa ja huuliharppua.

Timo Laakso soittaa yhtyeessä rumpuja ja Juha-Pekka Olli bassoa. Kalle Kuusimäki soittaa kitaraa ja Pekka Peltonen koskettimia. Sovitukset tekee koko yhtye yhdessä.


Vivamosta keikoille Keski-Suomea myöten

Yhtye oli aikanaan Kansan Raamattuseuran, KRS:n, yhtye. Se esiintyi kymmeniä kertoja seuran tilaisuuksissa ja teki paljon kouluvierailuja. Yhtyeen tavoitteena oli viedä eteenpäin hengellistä sanomaa KRS:n nuorisotyön osana, ja yleensä esiintymisissä oli mukana seuran pappi. Yhtye harjoitteli Vivamossa.

- Itsekin tulin hengellisiin kuvioihin bändin kautta. Sitä kautta kiinnostuin uskosta ja uskoni syveni, Laakso kertoo. 

Laakso muistelee, että yhtyeen yksi suurimmista esiintymisistä oli Vivamossa, kun paikalla olivat kristilliset moottoripyöräilijät ja Ruotsin kuuluisin gospelyhtye Dynamis. 

– Myös Ristirock-tapahtumassa Keski-Suomessa oli paljon väkeä. Siellä soittivat monet sen ajan parhaista gospelyhtyeistä.

35 vuoden tauko on päättynyt

Yhtye lopetti toimintansa vuonna 1985, mutta on nyt kolmen viime vuoden aikana kokoontunut uudelleen soittamaan yhdessä. Viime marraskuussa yhtye soitti Kannelmäen kirkossa vajaalla miehityksellä, kun kolme soittajista oli sairastunut. Laakso kertoo, että Virkkalan konsertti on uusi yritys esiintyä täydellä kokoonpanolla.

– Pidimme noin 35 vuotta taukoa, mutta vuonna 2020 kasasimme vuoden 1984 kokoonpanon, joka on paras kokoonpanomme. Se esiintyy Virkkalassa. Soitamme nykyään lähinnä siksi, että on mukava soittaa, kertoo virkkalalainen Laakso. 

Lohjalla asuvat Laakson lisäksi kosketinsoittaja Peltonen ja basisti Olli. Kolme vuotta yhtye harjoitteli Virkkalassa, mutta nykyään se treenaa Karjaalla.

Soittajista Laakso ja Peltonen ovat eläkkeellä, Laakso luokanopettajan työstä ja Peltonen soitinrakentajan työstä. Basisti Olli on infra- ja rakennustöiden valvoja. Solisti Vaittinen johtaa yritystä, joka tekee talojen kuntotarkastuksia. Kuusimäki taas on kirkkohallituksessa Diakonia- ja yhteiskunta -yksikön johtaja.

Yhtyeen oma musiikki on rokahtavaa gospelia. Virkkalan konsertissa kuullaan lisäksi tuttuja rippikoululauluja, kuten Lapsuuden usko, Kirkossa ja Kuule minun ääneni.

(teksti Matti Pirhonen)

9.4.2024 11.01