Uutislistaukseen

Lohjan seurakunnan kunniakirja taiteen tukemisesta Lohjan alueella  Yhteisötaiteilija Paula Kovasen suunnittelema kunniakirja, jonka Lohjan seurakunta vastaanotti tuettuaan taidetta Lohjan alueella.

Lohjan seurakunta vastaanotti kunniakirjan Lohjan alueen taiteen tukemisesta

12.8.2021 15.25

Lohjan seurakunta tukee taiteen saavutettavuutta lahjoittamalla Kultaisia muistoja ja hengellisiä yhteislauluja -kuunnelman seurakunnan alueen hoitoyksiköihin. Itse kuunnelman toteutti yhteisötaiteilija Paula Kovanen, joka on tehnyt taidetyötä aiemminkin ikäihmisten, kehitysvammaisten sekä mielenterveysasiakkaiden parissa. 

”Taustalla oli ajatus, että haluamme seurakuntana huomioida ja muistaa heitä, jotka ovat joutuneet olemaan pitkään eristyksissä, ja yhteiset kasvokkaiset tapaamiset henkilökohtaisesti ja hartaushetkien muodossa ovat jääneet kokematta”, Lohjan seurakunnan sairaalapastori Anna-Maija Lakomaa kertoo. 

”Kuunnelman avulla pystyttiin saavuttamaan lukematon määrä hoivapalveluissa asuvia ihmisiä ja tuottamaan heille iloa. Ikäihmisille kuunnelmat ovat tuttuja radiosta.” 

Lapsuudesta ja nuoruudesta tuttuja lauluja ja kertomuksia 

Kultaisia muistoja ja hengellisiä yhteislauluja -kuunnelma pohjautuu Zacharias Topeliuksen Koivu & tähti -tarinaan. Paula Kovanen äänitti Topeliuksen kertomuksen värittäen sitä hengellisillä sekä ikäihmisille nuoruudesta tutuilla kappaleilla. Laulut ovat yhteislauluja, joissa voi halutessaan laulaa mukana.  

”Olemme halunneet ilahduttaa ja herättää lapsuudesta ja nuoruudesta tuttujen laulujen ja kertomusten myötä hyviä muistoja ja turvallisuuden tunnetta, virittää keskustelua muistojen äärellä”, Anna-Maija Lakomaa kuvailee. 

Kovasen kuunnelma on kuvitettu Museoviraston vanhoilla valokuvilla. Palvelutalo saa sähköisen 30 minuutin mittaisen kuunnelman käyttöönsä kuukaudeksi, jonka aikana sitä voi kuunnella niin monta kertaa kuin haluaa, yksin tai yhdessä toisten kanssa.  

”Oli hyvin tärkeää saada paikallinen yrittäjä tähän ja tukea paikallisuutta sekä kulttuurintuottajuutta. Paikallinen tuottaja tuntee samalla Lohjaa myös sisältä päin.” 

Palvelutalot ahtaalla koronapandemian aikana 

Kuunnelmasta päästään nauttimaan kymmenessä asumispalveluja tuottavassa talossa Lohjan kantaseurakunnan, Karjalohjan, Sammatin, Pusulan ja Nummen alueella. 

”Halusimme olla myös kovilla olleen henkilökunnan tukena, kun oikeastaan kaikki talon ulkopuolelta tuleva ohjelma ja virikkeet jäivät koronan myötä pois”, Anna-Maija Lakomaa sanoo. 

”Kuunnelmat ovat saaneet suurta kiitosta, sillä palvelutalot ovat olleet erityisen ahtaalla tämän pandemia-ajan”, yhteisötaitelija Paula Kovanen selittää.